AlbumsFeatured albumsRecensies

Nick Cave & Warren Ellis – CARNAGE (★★★★): Minder experimenteel, minder emotioneel, maar nooit te weinig

Twee en een halve dag, meer hadden Nick Cave en zijn favoriete Bad Seed, Warren Ellis, niet nodig om acht songs ‘in one form or another’ klaar te hebben. Gebundeld werden die nummers CARNAGE gedoopt. Minder experimenteel dan Ghosteen, minder emotioneel dan Skeleton Tree, maar nooit te weinig. De dag dat Nick Cave een minderwaardig album uitbrengt, is nog niet aangebroken.

Totaal onaangekondigd was het album niet. De afgelaste Europese tour zorgde voor een groot, gapend gat in zijn agenda en we weten dat Nick – vier albums in vijf jaar – Cave moeite heeft met stilzitten. In januari bevestigde hij zijn eerste volwaardige studio-album met Warren Ellis, op de meest Nick Cave-manier mogelijk: via theredhandfiles.com. Dat is de blog waar Cave allerlei uiteenlopende vragen van zijn fans beantwoordt. Terloops vermeldde hij – voorafgegaan door een simpele ‘anyway’ – zijn nieuwe project in een antwoord op Tobias uit Londen die vroeg hoe hij standhield tijdens die verdomde lockdown.

In een jaar dat voor Cave op een vreemde manier familiair aanvoelde dankzij de lange jaren die hij al zelf-isolerend en social-distancend doorbracht als heroïne-junkie, verbaast een titel als CARNAGE – vrij vertaald naar ‘bloedbad’ – allerminst. Een titel die de altijd rauwe, vaak melancholische en soms gefrustreerde plaat alle eer aandoet.

De sound die Cave zich de afgelopen jaren heeft toegeëigend, zal voor velen enkel te beschrijven zijn als ‘eigenaardig’. Dat is een mening waar moeilijk mee te discussiëren valt. Ook de opening, “Hand of God”, valt daaronder te classificeren. Het is geen instapalbum op de muzikale rollercoaster die Nick Cave heet, maar wie al even stevig vastgegordeld zit, zal andermaal overdonderd zijn door de prachtige afdaling “Shattered Ground” (‘the moon is a girl with the sun in her eyes’) en de looping “White Elephant” (‘I am a Botticelli Venus with a penis’).

Voor wie de rollercoaster wil ontdekken, maar nog schrik heeft voor de muziek, ook zijn webshop geeft een goed beeld van de aparte man.

Warren Ellis stond bij de totstandkoming van dit album op even hoge voet als Cave zelf – een plaats die weinige stervelingen ooit bereiken – en dat is te horen in de nummers. De muzikaliteit van Ellis, in combinatie met de genialiteit van Cave, zorgen voor een muzikale trip waar zelfs anderhalve fles Jack Daniels en 12 gram hasjiesj je met moeite krijgen. De melancholie van “Albuquerque” en “Balcony man is fenomenaal, enkel dit tweeluik bezit dat vakmanschap.

De duistere, absurde en soms leverschuddend grappige tocht, genaamd ‘het leven’, die Cave moest ondergaan, doorstaan en verslaan, gaf hem een onuitputbare bron voor songteksten die wij als gewone stervelingen enkel in onze meest eigenaardige dromen tot ons zien komen. Luister en apprecieer. Op een autobiografische samenvatting van zijn leven is het wachten tot het absolute einde: ‘And what doesn’t kill you, just makes you crazier.’

Tobias, onze Londense fan, kreeg met zijn vraag ook ineens een geteisterde Nick Cave voorgeschoteld. Een zoals steeds openhartige Cave vertelde over de bijna ondraaglijke last die de onmogelijkheid tot touren met zich meebracht. Zijn live-optreden, alleen in Alexandra Palace, bracht niet dezelfde voldoening als de ‘pure, dierlijke relatie’ met zijn fans. ‘I am essentially a thing that tours.’ Europa hoopt dat na tweemaal uitstellen de tour van Nick en zijn kompanen eindelijk mag doorgaan. Betere redenen om de pandemie naar zijn einde toe te laten lopen bestaan er niet. Verwittigt er iemand Van Ranst?

Een gelauwerd recensent schreef ooit dat er twee manieren zijn om het werk van Nick Cave te recenseren: ‘in de context van zijn eigen oeuvre of in de context van het zootje mindere goden en trollen.’ Daar valt weinig tegenin te brengen. Wij kunnen geen nieuwe schaal creëren enkel en alleen voor het opperwezen, dus opteren ook wij voor optie één. Ook daar houdt het album zich makkelijk staande, vier sterren!

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Michael Beach - Dream Violence (★★): Dynamiek gaat verloren in rammelend geheel

Michael Beach is een man van de wereld. De indierocker is oorspronkelijk afkomstig uit Californië, maar ontdekte tijdens zijn studies in Melbourne…
Muzieknieuwtjes

Nick Cave en Warren Ellis verrassen met nieuw album CARNAGE

Veel bands maken al maandenlang op voorhand promotie als ze een nieuw album uitbrengen, maar als je Nick Cave heet is dat…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Youri Lentjes - "Aid Kid"

Youri Lentjes is niet nieuw in de muziekscene. Hij was finalist in het tv-programma De beste singer-songwriter van Nederland in 2014, en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.