AlbumsFeatured albumsRecensies

Chibi Ichigo – NA HALF 1 (★★★★): Vitamine Zelfliefde

De coolste dingen in het leven zijn die dat je niet ziet aankomen. Zo is het nog zo’n klein halfjaar afwachten tot het aardbeienseizoen begint, maar toch komt deze kleine variant in het midden van de winter met een gloednieuw album op de proppen. Chibi Ichigo – wat nog altijd zoveel betekent als ‘Kleine Aardbei’ in het Japans – werkte in alle stilte namelijk aan een opvolger van debuutplaat SABINA. Het was die plaat, inclusief bijbehorende tournee, die er mede voor zorgde dat Vlaanderen (en sinds kort ook Nederland) het alter ego van de Limburgs-Tataarse Sabina Nurijeva pas echt grootschalig omarmde, om haar charmante deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld er niet bij te moeten betrekken. Hoe dan ook bewees de eigenzinnige zangeres op het podium dat ze wel degelijk een reeks bommetjes onder de arm heeft, dus was het de laatste maanden vooral uitkijken naar meer.

En meer kwam er afgelopen najaar in de vorm van “ENERGIE“; meteen ook het begin van een nieuw samenwerkingsverhaal. Waar One Track Brain (Jeroen De Pessemier van The Subs) voor die eerste plaat nog mee achter de knoppen zat, koos Chibi nu voor Luuk Cox (Shameboy) en Wieger Hoogendorp (Goldband). Uiteindelijk niet zo verrassend als je weet dat diens echtgenote Sophie Straat de feature was op eerdergenoemd nummer. Er bleef uiteindelijk wel een constante – Umi Defoort even niet meegerekend – in dat geheel aanwezig: het gaat er nog altijd snoeihard aan toe op NA HALF 1.

Het concept van dat, weliswaar slechts acht nummers tellende, project wordt al vrij duidelijk uitgelegd in openingsnummer “HALF 1“: hoe leuk een avondje met je vrienden ook kan zijn, het is minstens zo leuk om na half één gewoon met jezelf in je bed te liggen. Want jijzelf bent ook genoeg. Of simpelweg: zelfliefde, hetzij op een bedje van bonkende beats die meanderen tussen gabber en EDM. Dat dat openingsnummer op muzikaal vlak dan ook nog eens een soort ode aan “Born Slippy” van Underworld is, doet dus al veel op zijn plek vallen. NA HALF 1 is echter veel meer dan enkel dat. Het blijkt namelijk slechts de introductie van een kleine 30 minuten durende clubnacht, al zit die ergens ook wel vol met tegenstellingen. Voor de pieken komen namelijk eerst de dieptes, maar in NA HALF 1 worden die gemixt tot één vlammend geheel. “Grofweg” is op muzikaal vlak namelijk een ongezien knallende hardcoregabbertrack die je trommelvliezen met de grond gelijk maakt, al klinkt een tekst als ‘Ik verschiet hoe weinig ik nog geniet’ niet per se positief.

Gelukkig komt alles opnieuw samen in eenzelfde gedachte: Je bent zelf meer dan genoeg en daar mag je gerust in geloven. Het zorgt op die manier voor een veilig aanvoelende tunnel vol glitter en zelfliefde die je richting donkere club trekt, waar een banger als “Beïnvloed” de kelderramen uit hun kozijnen laat trillen. Diepe bassen zwaaien de plak, ‘Beïnvloed zonder invloed’ galmt nog tot in de vroege uurtjes door je gehoorkanalen. Een intense chaos die live voor een uniek hoogtepunt kan zorgen. Een ‘high on music’-gevoel zou daardoor niet eens zo gek zijn, waardoor het licht psychedelische soundscape-rustpunt “Als het kon” als het oog van de storm fungeert. En toch heb je het gevoel dat de chaos altijd om de hoek loert.

De “ENERGIE” borrelt dan geleidelijk aan weer op, om via “NIKS TE KORT” opnieuw richting kookpunt te gaan. Tussen de scratches, het zelfvertrouwen en de jungle- en drum-‘n-bassinvloeden à la Nia Archives door, komen we bij het vier minuten durende “Anticipeer”. Dreunende EDM die zo uit het repertoire van Skrillex of Fred again.. zou kunnen komen, mept je onbewust tegen het canvas, terwijl Chibi’s stem er een soort mantel der liefde je opvangt. En zonder dat je het doorhebt blijft het refrein ook nog eens een hele tijd in je hoofd plakken. Het gebeurt misschien allemaal wat onder de radar, de release van deze tweede langspeler inbegrepen, maar doorheen NA HALF 1 dringt Chibi Ichigo wel degelijk door tot in je onderbewustzijn.

‘Ik heb me zo hard gemist’, zingt ze op “HALF 1”, en het is dankzij dat besef dat Chibi meteen onze aandacht weet te grijpen. Aandacht die ze een half uur lang niet meer loslaat, want NA HALF 1 bestaat simpelweg uit acht nummers die je permanent in bedwang houden, begeesteren en afmatten; vaak zelfs op een manier waarop je het niet meteen door hebt. Wie de zangeres al eens bezig zag op het podium, kan zich bij het beluisteren van deze tweede langspeler met andere woorden al inbeelden wat voor een reeks bommetjes ze aan haar set kan toevoegen. Want, zonder afbreuk te willen doen aan de kwaliteit van het album, Chibi Ichigo vlamt nog altijd tien keer zo hard op het podium dan op plaat. Hou de schaal van Richter komend jaar dus maar goed in de gaten, want orkaan Chibi raast nog altijd op volle toeren.

Chibi Ichigo stelt NA HALF 1 op 29 februari voor in de Ancienne Belgique en op 15 maart in Cactus Club. Ook zal ze fungeren als voorprogramma van Froukje tijdens dier voorjaarstour doorheen Nederland; die precieze data vind je hier.

Facebook / Instagram

Ontdek “Anticipeer”, ons favoriete nummer van NA HALF 1, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

2117 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 1): Kleine bui, veel vertier

De paasklokken luiden ook dit jaar het festivalseizoen mee op gang. In het oergezellige Schijndel opende Paaspop haar deuren voor tienduizenden festivalgangers…
LiveRecensies

Noorderslag 2024: Het ei in de bal

Nadat al het Europese talent het drie dagen voor het zeggen had, staat Noorderslag volgeboekt met zowel talentvolle als klinkende Nederlandse acts….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Chibi Ichigo - "HALF 1"

Chibi Ichigo is al lang geen onbekende meer voor wie de Vlaamse muziekwereld in de gaten houdt. Debuutalbum Sabina werd goed ontvangen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.