InstagramLiveRecensies

Chibi Ichigo @ Trix (Club): Tedere stem versus dreunende beats

© CPU – Stijn Verbruggen

Chibi Ichigo, de Limburgse zangeres-rapster met Oezbeekse roots, is een groeiend talent in de Belgische elektroscene. Afgelopen oktober bracht ze met SABINA een naar zichzelf vernoemde plaat uit, en dat debuutalbum was meteen een rake binnenkopper. Sabina Nurijeva is de naam op haar identiteitskaart, maar het is onder haar alias Chibi Ichigo – Japans voor ‘kleine aardbei’ – dat ze haar fans verwent met een unieke mengeling van rap, zang en uiterst experimentele beats.

De ondertussen in Brussel wonende artieste groeide vanaf haar derde levensjaar op in het Limburgse, maar begon pas heel wat jaren later aan haar muzikale carrière te bouwen. Het is nog maar van 2019 geleden dat ze haar eerste nummers uitbracht, maar intussen kan ze ‘optreden op Dour’, ‘optreden op Pukkelpop’ en ‘optreden op Lokerse Feesten’ al van haar bucketlist schrappen. Een debuutalbum kon dus niet uitblijven, en met SABINA, geproducet door haar vriend UM! (Umi Defoort) en One Track Brain (Jeroen De Pessemier), mocht het resultaat er zeker zijn.

Eerst was het aan JEPP om ons warm te maken voor de hoofdact. De laatste keer dat Jasper Publie in Trix stond, was tijdens het Celebration of Life-festival in mei vorig jaar. Moest die naam je trouwens iets zeggen: dat kan. Publie was in een niet zo ver verleden de zanger van de Vlaamse boysband Bandits, die in 2017 ophield met bestaan, nadat meerdere leden zich richtten op andere projecten. Vandaag bespeelt de zanger dus solo zijn publiek onder de naam JEPP, en dat doet hij in eerste instantie enkel met een elektrische gitaar. De technische problemen in het begin van de set gooiden roet in het eten, maar werden door JEPP gecamoufleerd met een Franstalige improvisatie. Meestal zingt hij in het Engels, maar toch horen we ook in andere nummers Franstalige strofen terugkomen. ‘Ik ben drie jaar geleden in Brussel gaan wonen, vandaar’, verklaart Publie, ‘en het Frans heeft ook gewoon heel veel ritme in zich.’ De elektrische gitaar werd al snel vervangen door dancebeats, zeker wanneer het melodietje van “Gypsy Woman (She’s Homeless)” met JEPP’s eigen tekst de Club overspoelde. Toch waren we aan het einde van de set niet helemaal van onze sokken geblazen. Ondanks dat hij echt wel iets met zijn stem kan, hield JEPP het redelijk voorzichtig en leek niet alles wat in hem zit eruit te komen.

© CPU – Stijn Verbruggen

Dan is het aan de headliner van de avond om ons wel voor de volle honderd procent te overtuigen. Chibi Ichigo en haar achterban – haar vriend UM!, een drummer die zijn debuut maakt en een dj – overvielen ons meteen met een mix van techno en elektro tijdens “Planeet (de zon is veel te heet)”. Niet lang daarna vergezelden twee flamboyante dansers hen en zo kon het feestje waartoe Ichigo opriep beginnen. De disharmonie tussen de tedere stem van de zangeres en de zware beats die door de boxen schalden, was iets wat we niet vaak eerder hoorden. Haar vocalen situeerden zich tussen fluisteren en schreeuwen, maar bleven, waar ook op die as, altijd heel zachtaardig klinken. Aan de andere kant is het dan weer jammer dat de teksten – en niet alleen de Russische – soms moeilijk verstaanbaar waren.

Wat ook spijtig is, is dat het podium net niet hoog genoeg is om de volledige en overigens zeer noemenswaardige choreografie van de dansers en Ichigo zelf te zien. Dan maar een choreo in het publiek, moet de paaldanseres die vanuit het niets in ons midden verschijnt gedacht hebben. De mannen van middelbare leeftijd achter ons waren zeer te spreken over de schaars geklede vrouw, al zal dat misschien niet uitsluitend door haar indrukwekkende paaldansperformance zijn. Het is leuk dat de totaalbeleving vandaag centraal staat; luttele seconden later werden we ook bedolven door honderden zeepbellen.

© CPU – Stijn Verbruggen

Ondertussen werden de beats steeds heftiger en waanden we ons meer en meer in een echte club. Wanneer de zangeres ‘Zondig nu, bid later’ door haar micro schreeuwt, leek ze iets los te maken in het publiek en begon iedereen spontaan te bewegen. Even later hoorden we een nieuw nummer, waarvan we vermoeden dat het “Anticiperen” heet, dat zo uit een Fred again..-set geplukt zou kunnen zijn. De grooves spatten eraf en voor we het weten waren we aanbeland aan “Waar kom je vandaan?”. ‘Ik kom uit Oezbekistan’, vertelde Ichigo trots. Voor de nog maar net uitgebrachte videoclip trok ze voor het eerst terug naar haar geboorteland, om er met een camera haar persoonlijke ervaringen te filmen.

Al na veertig minuten zette het viertal “GRACHT” in, meteen ook het laatste nummer van de avond. Nu ja, in de bisronde kregen we het nog een keer te horen. Terwijl zich in het publiek een grachtje vormt op aanbevelen van de dansers, vrolijkt de dj het nummer op met wat speelse scratches. Een geslaagd slotakkoord, maar jammer dat het viertal zo snel door de setlist heen ging. Na een kleine vijftig minuten was het al gedaan met spelen, en keerden we huiswaarts. Desalniettemin bouwden we een feestje in de Trix, al had dat – met nog enkele nummers extra – nog een groter festijn kunnen worden.

Chibi Ichigo staat deze zomer op de Foxfeesten in Vosselaar, op 29 juli. Een klein maandje later, op 25 augustus, beklimt ze de mainstage van het gratis Mechelse stadsfestival Maanrock.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Facebook / Instagram

Related posts
LiveRecensies

bar italia @ Trix (Bar): Knisperende spanning

Wanneer we naar de ingang van Trix wandelen, slaat de kilte van de novemberavond helemaal op ons lichaam. Eens binnen verandert ons…
InstagramLiveRecensies

Peter Cat Recording Co. @ Trix (Club): Vrolijk genrehoppen

Van jazz langs disco naar soul met als rode draad een klok van een stem: dat is ongeveer de essentie van Peter…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Amelie Lens - "You and Me"

Amelie Lens stopte onlangs de samenwerking met haar management om haar loopbaan volledig in eigen handen te hebben. België’s technoprinses beleeft dezer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.