AlbumsFeatured albumsRecensies

Chibi Ichigo – SABINA (★★★★): Aardbe(i)ving van jewelste

Laat ons eerlijk zijn: 2022 is ongetwijfeld hét jaar van de Russisch-Belgische Sabina Nurijeva, alias Chibi Ichigo. Een uitverkochte AB Club, headliner van de Club op Pukkelpop en een waslijst aan passages op zomerfestivals; het succes van de kleine Hasseltse aardbei – Chibi Ichigo is Japans voor kleine aardbei – kent eigenlijk geen grenzen. Dat er tot nu toe zelfs nog geen debuutplaat op de plank lag, maakte het allemaal nog een pak straffer. Die heeft ze mooi bewaard als afsluiter van het jaar, want vandaag verschijnt debuutplaat SABINA, die ze in alle euforie aangekondigde in de vertrouwde Hasseltse thuishaven: de Pukkelpopse festivalweide. Aan de raketvaart van het succes lijkt met die debuutplaat absoluut nog geen einde te komen. Singlekanonnen “GRACHT” en “Paranoia” duwden de voorbije maanden onze verwachtingen al schrikwekkend ver de hoogte in, maar met SABINA kiepert onze kleine aardbei zelfs nog alle mogelijke grenzen, hokjes en verwachtingen – boem paukeslag – de gracht in. Chibi is meesteres van haar eigen gekke speelveld, één continue rave-mis over identiteit, groei en loslaten. 

Relatief onbekend en onbemind verscheen Chibi in 2020 met een aandoenlijke aaibaarheid op het Vlaamse televisiescherm voor haar deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld. Een eerste introductie met het grotere publiek was met andere woorden een feit. De Hasseltse had met “Poka“, “Bloei” en “Verkeerde Bocht” op dat moment wel al enkele nummers de wereld in gezonden, die ergens in een lowkey lo-fi rapsfeer ronddwaalden. Haar quizdeelname zette het leven van de zangeres echter snel in rep en roer, en met elke nieuwe release die ze daarna snel tevoorschijn toverde, volgde ook een evolutie in stijl. De lowkey setting maakte meer en meer plaats voor knallende clubbeats, zweterige danspartijen en een klein schepje Russische roots die zich in de teksten lieten gelden. Experiment, ontdekking en een grenzeloze creativiteit leken de grote kernwoorden in Chibi Ichigo’s muzieklaboratorium.

Op SABINA bereiken de vette beats en het experiment hun absolute kookpunt, met maniakale oppeppers als “Paranoia”, “Stop waar je staat!” en “ZWEEF” die het woord knaldrag in elke mogelijke zin belichamen. Opener “Prachtig” is er bijvoorbeeld al zo eentje waar Chibi je vanaf seconde vier overenthousiast toeschreeuwt, om je daarna drie minuten lang als een losgelaten rottweiler door elkaar te schudden die je vervolgens voor de rest van het album ook niet meer loslaat. ‘Ik wil de aarde voelen beven’, preekt ze in het flitsende “ZWEEF” en je mag ze verdorie op haar woord geloven. SABINA is namelijk een dikke brok flitsende energie die nog dagenlang blijft nazinderen. Dat heeft ze natuurlijk deels te danken aan partner en beatmachine UM!, die zich met samen met Jeroen De Pessemier (The Subs) over de productie heeft ontfermde. Chibi heeft met die twee ervaren knoppendraaiers in ieder geval het ideale duo gevonden dat haar woordkunst van een passend krachtkanon voorziet. Namen als The Prodigy, The Chemical Brothers en Justice zijn in eerste vergelijkingen niet al te veraf, maar het zijn toch de opstokende woordbrouwsels van Chibi zelf die de nummers eigen maken en een unieke diepte toevoegen aan de beukende funfactor. 

‘Er is altijd een betekenis’ wist ze ons afgelopen zomer al in een interview te vertellen. Op haar debuutplaat staat die achterliggende betekenis meer dan ooit in het teken van groei en zelfontplooiing. Chibi had met SABINA dan ook geen betere titel kunnen kiezen voor haar eerste langspeler. Dat ze haar eigen wereld en achtergrond sowieso graag in haar sound en teksten weeft was ons wel bekend, maar met dit project graaft ze toch wat dieper. Neem ‘Ingetogen, maar plaatsgenomen / Ben niet aangenomen / Want ik neem mensen aan / Nooit meer ‘waar kom je vandaan?’ uit “Waar kom je vandaag?”; een hyperbewuste reflectie op haar eigen identiteit, de perceptie ervan en de stappen die ze daarin heeft gezet. Vergelijkbaar is ook “Prachtig”, over haar snelle groei die ondanks het succes helemaal geen applaus en bemoedigende schouderklop nodig heeft, aldus de zangeres. Ondanks de internationale allures van haar nummers, houdt Chibi de voetjes dus netjes op de grond en gunt ze ons een eerlijke inkijk in haar persoonlijke gevoelswereld.

Hoewel er op SABINA een dikke rode draad gespannen hangt rond bevrijding en elektronische bigbeats, duwt Chibi zich meer dan ooit in nieuwe hoeken en kanten. Het is duidelijk dat ze zich op dit moment comfortabel voelt in haar uitgelaten ravesfeer, maar toch wordt er in elk nummer wel gezocht naar nieuwe variaties, genres en gevoelens. “GRACHT” is met de hulp van Jan Paternoster zijn scheurende gitaar een dikke, modderige worp in het rockgenre, terwijl in “Waar kom je vandaan?” de europopkitsch boven komt borrelen. “Camouflage (Nieuwe Rage)” raapt tussen zijn scherpe beats dan weer inspiratie bij Indische klanken en brengt zo opnieuw wat anders op tafel. De dansbeats zijn op SABINA gevarieerd, de invloeden rijk, de boxen draaien overuren en Chibi Ichigo is de meesterbegeleiderster van een onophoudbare danstrip die ons naar ongekende hoogtepunten brengt. 

Dat Sabina Nurijeva heel wat in haar mars had, daar viel al lang niet meer over te twijfelen. De release van de debuutplaat bevestigt dat punt gewoon tot het uiterste maximum. Met een scherpe persoonlijke inkijk en voorzien van een strakke elektronische achterban, verheft ze zichzelf tot een echte artieste met een eigen visie en geluid die haar kleine warme kamer volledig is ontgroeid.

Op 9 november stelt Chibi haar debuutalbum SABINA voor tijdens een grote release show in de Brusselse Beursschouwburg.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Chibi Ichigo - NA HALF 1 (★★★★): Vitamine Zelfliefde

De coolste dingen in het leven zijn die dat je niet ziet aankomen. Zo is het nog zo’n klein halfjaar afwachten tot…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Chibi Ichigo - "HALF 1"

Chibi Ichigo is al lang geen onbekende meer voor wie de Vlaamse muziekwereld in de gaten houdt. Debuutalbum Sabina werd goed ontvangen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Chibi Ichigo & Sophie Straat - "ENERGIE"

De ster van Chibi Ichigo fonkelt al even boven het Nederlandstalige muzieklandschap. Waar ze eerst opviel met haar energieke liveshows, zette ze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.