InstagramLiveRecensies

Neck Deep @ VIERNULVIER: Alle kleuren van poppunk

© CPU – Nathan Dobbelaere

In de wereld van de poppunkmuziek is er een genre dat bekend staat als ‘generic pop punk’, en laat dat net afdeling zijn waar de Welshe poppunkers van Neck Deep de trotse vaandeldragers van zijn. Sinds de doorbraak in 2012 hebben ze met aanstekelijke melodieën en pakkende teksten een stevige positie ingenomen in de traditie van bands als A Day To Remember, The Story So Far en New Found Glory. De discografie werd het afgelopen decennium goed gestoffeerd met reeds vier albums en een vijfde telg onderweg voor januari. Met de regelmaat van de klok hebben de mannen van Neck Deep ons landje verblijd met hun energieke liveshows. Zo zagen we hen vorig jaar Kavka Zappa nog afbreken tot op de laatste steen. Want wat Neck Deep op het podium brengt, gaat verder dan de oren strelen; het raakt je recht in het hart.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Neck Deep had de landgenoten van Static Dress meegenomen om de boel op gang te trekken. Met een mix van metalcore, screamo, emo en zelfs elektronische muziek lag de stijl van het voorprogramma toch wel vrij ver van wat de fans van het hoofdgerecht gewoon zijn. Zanger Olli Appleyard gooide zich wel vanaf de eerste tonen. Vragende naar een circlepit kreeg hij pas zijn zin tijdens het tweede nummer. Ondertussen vuurde de gemaskerde gitarist Contrast enkele riffs af, ondersteund door de ritmesectie die veelvuldig gebruikt maakte van alle clichés uit het boek. Aan enthousiasme geen gebrek, maar Static Dress bleek toch een maatje te klein te zijn om echt indruk na te laten.

Iets na negen verscheen het kwintet uit Wales ten tonele. Ondanks enkele rake riffs tijdens “Sonderland” en “Lowlife”, niet toevallig de enige twee songs van het mindere All Distortions Are Intensional die gespeeld werden, was het begin aan de flauwe kant. Het was pas tijdens “Kali Ma”, het derde song in de set, dat de show pas echt leek te beginnen. Alsof iedereen even een wake-upcall nodig had om te beseffen dat de show begonnen was. Maar vanaf dan ging Neck Deep in een rotvaart, met af en toe snelheden die boven de toegestane limiet lagen.

© CPU – Nathan Dobbelaere

We kregen de sociaal geëngageerde kant van de Welshe band te zien tijdens de intro van “Citizen of Earth”. Dat het wel goed zit met die punkroots moge duidelijk zijn. Een ‘free Palistine’ kregen we er gratis en voor niks bovenop en het vijftal bleef er stevig op in beuken. Het oudere werk van Life’s Not Out to Get You zorgde altijd net voor iets meer animositeit in de moshpit. Toch scoorde het trio “STFU”, “Heartbreak of the Century” en “Take Me With You” niet voor een rustpauze en werden deze nieuwe songs al gretig mee gelipt. Vooral “STFU” toonde aan dat er nog groeimarge is voor de toch beperkte poppunk die Neck Deep brengt.

Was er amper een adempauze gedurende de eerste drie kwartier, dan schakelde de band naar het einde van de set een paar versnellingen lager. Zanger Ben Barlow is het levende bewijs van de oprechtheid en passie die de band in hun muziek steekt. Zijn emotionele vertolking van “It Won’t Be Like This Forever”, van het aanstaande zelfgenaamde nieuwe album dat er begin volgend jaar aankomt, laat geen twijfel bestaan over de diepgaande betekenis die ze voor hem hebben. Wanneer hij zijn hart en ziel in de song legt, voelden we als toeschouwer de rauwe emotie en oprechtheid door de zaal stromen. Toen “December”, een andere ballade, de show mocht afsluiten zorgden dat de fans nog niet klaar waren om naar huis te gaan en snel om meer riepen.

© CPU – Nathan Dobbelaere

En ze werden op hun wenken bediend, want het gaspedaal werd nog eens volledig ingeduwd. “Motion Sickness” toverde de voorste rijen van VIERNULVIER om in een kolkende massa waar lichamen door de lucht vlogen en kelen schor gebruld werden. “Gold Steps” deed er nog een schepje bovenop, maar het was hit “In Bloom” dat het slotakkoord kreeg. Barlow vond het nodig om een ellenlange speech te geven voor de song op gang te trappen. Er werd net iets te gretig omgesprongen met de subs, maar het deerde de fans amper. Neck Deep bewees dat ze live altijd iets meer kunnen brengen dan op plaat. De nieuwe songs moesten niet onderdoen voor het oude werk en doen ons uitkijken naar het nieuwe album. Binnen het beperkte genre dat poppunk toch is, bewees Neck Deep dat ze een van de toonaangevende bands van Europa is. Benieuwd wat we volgend jaar mogen verwachten van deze bende, te beginnen met die nieuwe plaat.

Dit concert werd georganiseerd door Democrazy.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Sonderland
Lowlife
Kali Ma
Citizens of Earth
Can’t Kick Up the Roots
What Did You Expect?
STFU
Heartbreak of the Century
Take Me With You
Smooth Seas Don’t Make Good Sailors
It Won’t Be Like This Forever
She’s a God
A Part of Me
December

Motion Sickness
Gold Steps
In Bloom

Related posts
InstagramLiveRecensies

Maisie Peters @ VIERNULVIER (Concertzaal): Gent onder bezwering

De goede heks komt naar Europa en begint daarvoor in België. De 23-jarige zangeres Maisie Peters speelde gisteren de eerste show van…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle geosy - "Is Dit Het Dan?"

‘Suzan & Freek voor emo’s’, zo omschrijft GirlsGirlsGirls-zanger Geosy Kleefman zijn nieuwste soloproject geosy. Onder zijn eigen naam brengt de jonge Emmenaar…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Neck Deep – Neck Deep (★★★½): Terug naar het basisrecept

Is poppunk anno 2024 nog relevant? Laten we meteen kort en krachtig op die vraag antwoorden: ja! Het genre is sinds enkele…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.