InstagramLiveRecensies

Neck Deep @ Kavka Zappa: Punk, punk en nog eens punk

© CPU – Emiel Viellefont

Poppunk is weer in. Dat bewijst de populariteit van artiesten als Yungblud, KennyHoopla en Machine Gun Kelly. Het genre heeft een rijk en succesvol verleden waar onder meer Green Day, Blink-182 en Sum 41 aan meebouwden, maar het is het Welshe Neck Deep dat het fundament legde voor de hedendaagse heropleving van de poppunk. Wat begon als een onschuldige online video van frontzanger Ben Barlow en voormalig gitarist Lloyd Roberts groeide al snel uit tot een voltijds project waarvoor de muzikanten banen opzeiden en studies stopzetten. Dit jaar bestaat de groep alweer tien jaar en in die tijd bracht het vier studioalbums uit. Hoewel het eerder onvervalste punkgehalte van de Welshe band op het meest recente All Distortions Are Intentional sterk in geloofwaardigheid was afgenomen, bewees Neck Deep in Kavka Zappa dat ze het punken toch nog niet verleerd zijn.

© CPU – Emiel Viellefont

Happydaze mocht de avond op gang trekken en hoewel de groep eerder nog maar iets in de twintig optredens gaf, zoals frontman Luke Bovill zelf meedeelde, deden ze dat met een onmetelijk enthousiasme waardoor het publiek onmogelijk stilstaand kon blijven toekijken. Nadien volgde Boston Manor, dat zichtbaar meer ervaren was. De band vormde de zaal om tot één grote moshpit en ook de eerste durfals waagden zich aan crowdsurfen. De Britten brachten emo gemengd met zware gitaren en dat bleek het publiek zo te smaken dat het wel leek alsof Boston Manor de grote act van de avond was.

Maar dat was buiten Neck Deep gerekend, de band waarvoor iedereen uiteindelijk naar Kavka Zappa in Antwerpen was afgezakt. De groep ging er meteen tegenaan met de single “STFU” dat maar een maand geleden uitkwam. Dat het nummer nog zo nieuw is, viel niet te merken in de zaal die onmiddellijk luidkeels meebrulde. De mannen van Neck Deep werden met andere woorden met open armen ontvangen, waarop frontzanger Barlow na afloop van het eerste lied antwoordde met het bevel vooral niet stil te staan en alles, maar dan ook alles te geven.

© CPU – Emiel Viellefont

Dat hoefde je Kavka Zappa geen twee keer zeggen. Springen, schreeuwen en zweten typeerde de avond. Regelmatig ontstond er in de voorste rijen een stevige moshpit, waarvan de uitwerking helemaal tot de uitersten van de zaal reikte, en ook crowdsurfers waren niet zeldzaam. Het optreden van de Welshe poppunkers was nog geen drie nummers ver of er was al iemand die het podium probeert te beklimmen via de snelweg die door de lucht loopt. Ook de muzikanten zelf klommen al eens hogerop om vanop een verhoog het publiek op een imposante manier toe te spelen, aangemoedigd door de knetterende elektriciteit die in de zaal hing. Kortom, zowel Neck Deep als de gretige fans straalden één en al punk uit.

De elektriciteit was zelfs zo intens dat het zowaar een sneltrein aandrijft. Barlow vroeg aan het begin om het tempo en de energie hoog te houden en ook de band zelf hield zich daar braaf aan. Na een half uur zaten we dan ook al aan het negende nummer van de avond. Hoog tijd dus voor een adempauze en een ‘cheesy lovesong’, aldus de frontzanger. Daarop zette de band “When You Know” in, en hoewel er wel minder gesprongen werd, kregen de stembanden minder rust aangezien de zaal uit volle borst bleef meezingen. Vanaf dan volgden er enkele ietwat kalmere nummers, zoals “December” en “Part Of Me”. Naar het einde toe dreef de groep het tempo echter alweer op, om te eindigen zoals ze van start gingen: energiek, intens en met een haast besmettelijk punkaura.

© CPU – Emiel Viellefont

Van de energieke dynamiek op het podium tot de gretigheid van de fans; Neck Deeps passage in Kavka Zappa ademde van begin tot eind punk uit. Stilstaan was taboe, zelfs tijdens de rustigere nummers, en tijd om even op adem te komen was er amper. De mannen van Neck Deep zijn het punken dus duidelijk nog niet verleerd.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

STFU
Lowlife
Motion Sickness
Serpents
Citizens Of Earth
What Did You Expect?
Kali Ma
Smooth Seas Don’t Make Smooth Sailors
When You Know
She’s A God
December
A Part Of Me
Can’t Kick Up The Roots
Where Do We Go When We Go

Gold Steps
In Bloom

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Werchter maakt affiche compleet met 22 nieuwe namen!

Al bekomen van de dertien nieuwe namen die Pukkelpop vanochtend op je los liet? Goed, want er volgt nóg meer festivalnieuws! Dat…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Jera on Air voegt vierde festivaldag toe met onder andere The Prodigy en Enter Shikari

Als een donderslag bij heldere hemel: zo voegde Jera on Air vandaag uit het niets een vierde dag toe aan zijn festival….
AlbumsFeatured albumsRecensies

Neck Deep – Neck Deep (★★★½): Terug naar het basisrecept

Is poppunk anno 2024 nog relevant? Laten we meteen kort en krachtig op die vraag antwoorden: ja! Het genre is sinds enkele…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.