LiveRecensies

Sparta @ Ancienne Belgique (AB Club): Gedeelde emoties

© Jesse DeFlorio

Er wordt tegenwoordig nogal kwistig omgesprongen met het begrip ‘cult’, maar in het geval van At the Drive-In dekt ze de lading. Sinds de reünie van 2012 is de Texaanse post-hardcoreband populairder dan toen ze zich na 2001 opsplitste in The Mars Volta en Sparta. Eerstgenoemde was afgelopen zomer met een zelftgetiteld nieuw album nog te zien op Best Kept Secret en OLT Rivierenhof. Ook Sparta releasete vorig jaar een zelfgetitelde langspeler, al hield ze zich meer op de achtergrond. Speciaal voor de twintigste verjaardag van het debuut Wiretap Scars zetten Jim Ward en Matt Miller een mini Europese clubtournee op poten. Zonder weinig poeha te scheppen, was deze show in Brussel er exclusief eentje voor de Benelux. Dat de AB Club niet uitverkocht was, verklaart misschien waarom er geen shows bijgeboekt werden. Niettemin zorgde Sparta voor een emotioneel oprecht geladen concertavond.

Als voorprogramma werd Schedule1 opgetrommeld. Openen voor Sparta was voor de Canadese postpunkband een buitenkans. De groep heeft slechts één ep onder de arm en tourt ook voor het eerst in Europa. De openingsintro van ABBA’s “Gimme Gimme” maakte iedereen meteen alert dat de Canadezen de bühne zouden betreden. Schedule1 nam een vurige start, maar na tien minuten hadden we al snel door dat het de zoveelste ‘oké’ supportshow zou worden. De eerste rijen bleven namelijk amper gevuld waardoor Grant Minor’s vinnige dansbewegingen geen enkele vonk oversloegen naar de rest van de clubzaal. De groep speelde echter foutloos, maar zat daardoor misschien ook iets te fel in zijn bubbel. Desalniettemin bleef het publiek respectvol luisteren en konden we lichtjes wegsoezen op de korte shoegazefragmenten. Daardoor raakten we stilletjes aan opgewarmd voor Sparta.

Het Texaanse trio wond er geen doekjes om en raasde van A tot Z door het debuut Wiretap Scars. Al vanaf “Cut Your Ribbon” volgde er een korte ontlading. Sparta zette tien jaar geen voet meer op Europese grond waardoor het gemis klaarblijkelijk groot was. Nostalgie was vanavond overduidelijk troef, maar door ook minder bekende nummers te spelen, gaven Ward, Miller en hun sessiedrummer blijk van de avontuurlijke kant. Het dreigend gevaar van overdaad was daarbij loos alarm. Nummers als “Collapse” en “Light Burns Clear” waren melodieuze nummers om het nazomers weekend relaxed mee af te sluiten. Doordat er ook geen gebruik werd gemaakt van visuele showelementen lag de focus honderd procent op de muziek.

Hierdoor viel het extra op wat voor een begenadigd gitarist Ward is. Zo speelde hij de barré akkoorden enkel met zijn ringvinger en gebeurde elke overgang super vlot. De man bleef ook verdacht stil en leek aanvankelijk niet zijn beste dag te hebben. Na Wiretap Scars’ laatste nummer “Assemble The Empire” werd hij plots een stuk spraakzamer. Klaarblijkelijk was er een onderlinge afspraak dat er pas gebabbeld zou worden na de integrale uitvoering van het album. Dat was enerzijds geen slechte zet want alle aanwezigen kregen daardoor de kans om het album en hun herinneringen onbevlekt te verwerken, anderzijds was het ijs dan iets sneller gebroken.

Pas nadat Ward vertelde over hoe hij geweldig de AB vond, de band corona overleefde en hij als tourend muzikant lachend de nadelen van autoloze zondag belichtte, kregen alle emoties de vrije loop. Bovendien deed Sparta niet aan cliché toegiften waardoor de spontaniteit overeind bleef. Wat instant volgde was een bloemlezing van de bands oeuvre. “Breaking The Broken” en “While Oceana Sleeps” zorgden voor de nodige emo momentjes. Dat bereikte zijn organisch hoogtepunt toen Ward a capella ‘expose yourself’ riep bij afsluiter “Atlas” en pal voor het publiek stond. Hierdoor zorgde Sparta op de valreep voor een beklijvend slotakkoord van een oerdegelijke show. Het was namelijk gissen of de band nog even fris voor de dag kon komen als diens innovatieve post-hardcore voorganger. Met de hand op ons verwarmd hart kunnen we meedelen dat het trio daar vlekkeloos in slaagde.

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

Cut Your Ribbon
Air
Mye
Collapse
Sans Cosm
Light Burns Clear
Cataract
Red Alibi
Rx Coup
Glasshouse Tarot
Echodyne Harmonic
Assemble the Empire
Breaking the Broken
While Oceana Sleeps
Empty Houses
Miracle
Atlas

Related posts
InstagramLiveRecensies

While She Sleeps @ Ancienne Belgique (AB): Slaap hard

Een vijftienjarig bestaansjubileum laat je niet zomaar passeren en daarom koos While She Sleeps ervoor om volledig independent te gaan. Reden te…
InstagramLiveRecensies

The Hives @ Ancienne Belgique (AB): Branden zonder blussen

The Hives en België is altijd een soort van ‘match made in heaven’ geweest. Dat de band al heel wat kilometers en…
InstagramLiveRecensies

Dominic Fike @ Ancienne Belgique (AB): Factor 30!

Gisteren was de uitvinder van ‘sun-damaged rock’ in het land en dat zorgde voor een golf van euforie aan de poorten van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.