AlbumsFeatured albumsRecensies

Inhaler – Cuts & Bruises (★★★★): De stap naar volwassenheid

We zouden het bijna vergeten, maar het debuutalbum van Inhaler is nog geen twee jaar oud. Intussen ontpopte de band zich tot een wel erg graag geziene gast in ons Belgenlandje, daar de jongens hier vorig jaar maar liefst drie keer optraden. In het Koninklijk Circus merkten we al op dat de band enorme stappen heeft gezet en met hun passages op Rock Werchter en Crammerock werd dat alleen maar duidelijker. Die lijn trekken de Ieren ook door in het nieuwe album, dat zijn voorganger It Won’t Always Be Like This makkelijk weet te te overtreffen.

Cuts & Bruises heet het album en dat is een meer dan toepasselijke titel. Het klinkt alsof de band inderdaad de nodige blauwe plekken heeft opgelopen tijdens zijn stappen naar het sterrendom en alles dat daarbij hoort. Op “Just To Keep You Satisfied” wordt dat al meteen duidelijk met zinnen zoals ‘I couldn’t face the faces of my personality’ en ‘maybe I’ll be faithfull even if I was a cheat’. Het klinkt alsof de bandleden in twee jaar tijd de metamorfose van jongens naar mannen hebben volmaakt, zonder daarbij afstand te moeten nemen van de sound die hen al zoveel heeft opgeleverd.

Inhaler heeft namelijk wel nog steeds dezelfde kernelementen als op zijn debuutalbum: de vlekkeloze productie van Antony Genn, een catchy synthesizer, de subtiele gitaar van Josh Jenkinson en de Bono-achtige vocals van Elijah Hewson. Dat Hewson zoals zijn vader klinkt, is natuurlijk niet meer dan normaal en daarmee hebben we ook al meteen de obligate U2-vergelijking gehad.

Het moet verstikkend zijn voor Inhaler om telkens vergeleken te worden met U2, dus daar stoppen we bij deze ook mee, want Inhaler is een band die het allemaal prima op zichzelf kan doen. Dat bewijzen songs zoals “Love Will Get You There” en “These Are The Days” al makkelijk, want ondanks dat we ze al ettelijke keren op de radio hebben gehoord, blijven ze fris klinken. Helaas is dat niet bij alle singles het geval, aangezien het album toch een dipje kent bij “If You’re Gonna Break My Heart“, doordat het tempo er wel heel nadrukkelijk wordt uitgehaald.

“Perfect Storm” borduurt daar nog heel even op verder, maar tijdens dat lied schiet het tempo na een minuut alweer de lucht in en zo horen we Inhaler toch wel het liefst. Waarom dat zo is, wordt op “Dublin in Ectasy” wel duidelijk. Met een steady drumbeat, gitaren die fantastische melodieën spelen en de beste vocals van heel Cuts & Bruises ontpopt het nummer zich tot het hoogtepunt van dit album. Het nummer klinkt door de instrumentale drukte ook als een song die live zeer goed tot zijn recht zal komen en daar kijken wij natuurlijk al naar uit.

Na zo’n nummer kan je eigenlijk alleen nog maar doorzetten met een echte tour de force en daar slaagt de band ook met gemak in. “When I Have Her On My Mind” trekt die lijn makkelijk door, terwijl “The Things I Do” dan weer de veelzijdigheid van de band illustreert, die eigenlijk toch te vaak over het hoofd wordt gezien. Dat doen ze door het gebruik van een piano en een trapachtige beat; ook dat levert een zeer mooi resultaat op.

Ook afsluiter “Now You Got Me” toont ons nog eens hoe polyvalent Inhaler is. De piano van daarnet wordt ingeruild voor fuzzy gitaren en ook daar komt de band heel makkelijk mee weg. Door gewaagdere muzikale keuzes te durven maken, verveelt Cuts & Bruises ook op geen enkel moment, terwijl dat met It Won’t Always Be Like This na enkele luisterbeurten wel het geval was. Desalniettemin blijft de comfortzone doorheen het hele album wel dichtbij, maar we blijven zeker niet op onze honger zitten.

Cuts & Bruises is de logische vervolgstap op diens voorganger en illustreert mooi welke stappen Inhaler de afgelopen jaren heeft gezet. De basis is volledig hetzelfde gebleven, maar deze keer ging de band net dat stapje verder doormiddel van verfrissendere muzikale ideeën, diepgaandere teksten en een hoger tempo. Wie Inhaler nog steeds een afkooksel van U2 vindt, zal na Cuts & Bruises vermoedelijk anders kraaien. Dat is niet meer dan terecht, want Inhaler is een fantastische band op zichzelf met een grote toekomst voor zich.

Op vrijdag 21 april en zaterdag 22 april staat Inhaler in de Ancienne Belgique. Alleen voor de show op 21 april zijn er nog een tickets te koop.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Dublin In Ecstasy”, ons favoriete nummer van Cuts & Bruises in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

411 posts

About author
Ik moet dagelijks 'ok boomer' aanhoren
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop vult aan met Fontaines D.C., Romy, Inhaler, Sugababes en meer!

De krokusvakantie is voorbij, dus keert ook de organisatie van Pukkelpop terug naar het bureau. Dat betekent met andere woorden dat er…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Overpass - "Stay Up"

De Engelse muziekwereld broeit tegenwoordig van nieuwe bands. Een voorbeeld daarvan is Overpass. Het viertal is afkomstig uit Birmingham en verovert met…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.