FeaturesUitgelicht

De Internationale Grote Beren van Morgen 2022: Een terugblik

Er gaat geen dag voorbij waarop we met Dansende Beren niet over nieuwe muziek schrijven en zo doen we bijna elke dag weer een leuke, nieuwe ontdekking die we dan maar al te graag aan onze afspeellijst toevoegen. Naar jaarlijkse gewoonte zoeken we tussen al het veelbelovende talent naar onze ‘Grote Beren Van Morgen’, acht Belgische en acht internationale acts waarvoor wij een gouden toekomst voorspellen. Nadat we gisteren terugblikten op het parcours van onze Belgische selectie, kijken we vandaag terug op de verwezenlijkingen van onze buitenlandse nieuwkomers.

Wet Leg

© CPU – Nathan Dobbelaere

Als er een band is die dit jaar van zich heeft laten horen, dan was het wel Wet Leg. De groep rond de twee vriendinnen Rhian Teasdale en Hester Chambers maakten de hoge verwachtingen helemaal waar en braken met hun gelijknamige debuutplaat onder de arm helemaal door. Het album kwam op de eerste plek binnen in de Britse albumlijst en ze sleepten recent maar liefst vier felbegeerde Grammy-nominaties in de wacht. Wet Leg blijft hoge ogen gooien en trekt volgend jaar zelfs met Harry Styles op een uitgebreide Europese stadiontour. Het verhaal van Wet Leg is dus nog lang niet uitverteld.

Sad Night Dynamite

2022 is een jaar dat het Londense duo Sad Night Dynamite niet zo rap zal vergeten. Het duo kon dit jaar namelijk eindelijk hun repetitiekelder uit en op diverse podia tonen wat ze in hun mars hebben. Na een uiterst drukke festivalzomer (inclusief een vermakelijk optreden op Pukkelpop) zette de band voor het eerst voet in de Verenigde Staten voor een kleine, maar fijne tour. Productief waren ze ondanks de vele dagen op de baan ook, zo getuigt de release van de mixtape Volume II en de single “What Does It Make Me?“. De Moonchild Sanelly-samenwerking “Demon” schopte het zelfs op de soundtrack van FIFA23, om maar aan te tonen dat Sad Night Dynamite heel wat sprongen heeft kunnen maken. En dan zouden we nog bijna hun uitverkochte concert in de Ancienne Belgique Club vergeten, waar ze ons met hun speelsheid konden entertainen.

Steam Down

Als jazzact is het bijlange niet zo gemakkelijk om door te breken als eender welke andere act. Toch deed Steam Down uitmuntend zijn best om aan de hand van liveshows een gevestigde waarde te worden. De band speelde op die manier op Primavera Sound in Barcelona, Glastonbury, Down The Rabbit Hole en nog meer verschillende shows in het Verenigd Koninkrijk. Niet mis voor een band met zo weinig releases, maar als klap op de vuurpijl verscheen enkele weken terug dan toch een eerste streepje muziek van het collectief. Samen met Afronaut Zu, TINYMAN en Germane Marvel werd er zo bewezen dat ook op plaat de band van wanten weet. “Overcome” moet het eerste voorsmaakje worden voor meer volgend jaar en op die manier kan Steam Down dan de vruchten van al die liveshows plukken.

Tora-I

In januari leek het hét jaar te worden voor Tora-I, maar niets bleek minder waar te zijn. Met haar straffe stem en een meer dan goede aanloop in 2021 leek ze nochtans potten te gaan breken, al verdween ze jammer genoeg snel van de radar. In april bracht ze met “Lounging” haar enige single van het jaar uit, waar ze in de zomer nog een videoclip voor uitbracht. Voor de rest bleef het heel stil rond Tora-I en heeft het er alle schijn van dat ze in 2022 achter de schermen aan nieuwe dingen aan werkte. We hopen dan ook dat we het komende jaar meer van haar mogen horen, want deze ruwe diamant heeft wel het een en het ander in haar mars.

Tems

Tems kan zonder enige twijfel terugkijken op een bijzonder vruchtbaar jaar. De Britse rijgde de overwinningen namelijk aan elkaar, want ze kreeg heel wat gigantische kansen voorgeschoteld. Zo mocht ze bijvoorbeeld aantreden als feature op “WAIT FOR YOU” met Future en Drake, maar is ze ook te horen op de soundtrack van de nieuwe Black Panther-film. Doe daar nog eens bij dat ze op heel wat mooie festivals mocht spelen, ze de hoofdrol kreeg in de nieuwe reclamecampagne van Coca Cola en ze ook nog eens meeschreef aan de comebacksingle van Rihanna, en je weet dat Tems 2022 als een schot in de roos mag zien.

King Stingray

© Sam Brumby

Voor King Stingray zal 2022 het jaar blijven waarin de band zijn debuutplaat uitbracht. King Stingray brak weliswaar vooral in thuisland Australië potten, waardoor er binnen de landsgrenzen dan ook uitvoerig getourd werd met die plaat. Zo intens zelfs, dat de populaire radiozender Triple J de band oppikte en hen vroeg om een livesessie te komen spelen. Uit die sessie kwam vooral de cover van Coldplays “Yellow” naar voren, die ondertussen ook al meer dan een half miljoen streams vergaarde. King Stingray heeft afgelopen jaar met andere woorden Down Under al veroverd en volgend jaar staat de rest van de wereld op de planning!

Mandy, Indiana

© Holly Whitaker

In tegenstelling tot wat we verwacht hadden, bleef het in 2022 bijzonder stil rond Mandy, Indiana. Het viertal uit Manchester had nochtans de wind in de zeilen, mede doordat het door verschillende media in een lijstje met in de gaten te houden namen werd geplaatst, maar ook dankzij de heropleving van de postpunk. Dat deze band zijn eigen twist aan het genre geeft, deed ons vermoeden dat er dit jaar geoogst kon worden. Toch verscheen er afgelopen jaar geen enkel nummer, maar werd er wel hard gewerkt aan nieuw materiaal. Hoe dat precies zal klinken, blijft nog even koffiedik kijken, maar de Britten speelden wel heel wat shows. Zo brachten de weinige nummers die ze hebben hen bijvoorbeeld naar verschillende Britse festivals en het Pitchfork Festival in Parijs, maar ook naar de Brusselse Botanique. Wij zijn er alvast zeker van dat die positieve lijn doorgetrokken kan worden in 2023!

Cathy Jain

© Brennan Bucannan

Voor Cathy Jain was 2022 een jaar vol zelfontdekking op muzikaal vlak. Terwijl de jonge dame in de eerste helft van het jaar vooral covers deelde op haar YouTube, kregen we in de tweede helft dan toch ook wat eigen muziek. Op de vier nummers tellende ep spacegirls hoor je een duidelijke progressie in haar muziek waar ze met een sprookjesachtige gelatenheid voor een aangename rust weet te zorgen. De Britse van Chinese afkomst speelde de afgelopen maanden ook een aantal shows, waaronder ook eentje in het voorprogramma van Yard Act. Er is nog wel wat groeimarge voor Cathy Jain en we zijn dan ook heel benieuwd hoe ze het in 2023 zal proberen waarmaken.

1987 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
FeaturesUitgelicht

De Internationale Grote Beren Van Morgen 2024 (deel 2)

Naar jaarlijkse gewoonte verzamelen we begin januari een hoop nationale en internationale namen in onze rubriek ‘De Grote Beren van Morgen’, waarvan…
FeaturesInstagramInterviewsUitgelicht

De Grote Beren van Morgen 2024: Lézard

Het ontdekken van nieuwe muziek zit in het DNA van Dansende Beren en zorgt ervoor dat we bijna dagelijks nieuwe artiesten uit…
FeaturesInstagramInterviewsUitgelicht

De Grote Beren van Morgen 2024: I'm the hug

Het ontdekken van nieuwe muziek zit in het DNA van Dansende Beren en zorgt ervoor dat we bijna dagelijks nieuwe artiesten uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.