2022FeaturesUitgelicht

De Belgische Grote Beren Van Morgen 2022: Een terugblik

We hebben elke dag weer het genoegen om nieuwe artiesten en nummers te ontdekken. Sommige acts laten zelfs zo’n diepe indruk op ons achter dat we ze aan het begin van het jaar tot ‘Grote Beer Van Morgen’ kronen en we hen een jaar lang iets nauwgezetter volgen. Onze acht geselecteerden van 2022 hebben er een spannend jaar op zitten, waar de ene volop podiumervaring aan het opdoen was en de andere volop bezig is met de creatie van nieuwe muziek. Waar ze nu, bijna een jaar laten staan, ontdek je hieronder.

BLUAI

© CPU – Ine Van Baelen

Als je afgelopen jaar een concertzaal of festival, groot of klein, bezocht, dan is de kans dat je BLUAI aan het werk zag redelijk groot. De band rond Catherine Smet was namelijk alomtegenwoordig, gezien ze zowat elke talentenjacht won. De Nieuwe Lichting, Sound Track, Humo’s Rock Rally… er was haast geen ontkomen meer aan BLUAI. Dat leverde in eerste instantie heel wat leuke shows op als voorprogramma van bands zoals High Hi, Intergalactic Lovers, Balthazar en zelfs Orla Gartland, maar onlangs trokken de dames ook helemaal alleen op tour. Met debuut-ep Junkyard onder de arm schuimde het viertal dit najaar de Belgische clubs af, met onder andere Trix en Charlatan op de poster. Een uiterst succesvol eerste volledige kalenderjaar voor BLUAI dus, wat ons des te benieuwder maakt naar hoe de groep zal evolueren.

Dishwasher_

© CPU – Jan Van Hecke

Ook Dishwasher_ kan met een volmaakt gevoel terugkijken op een spannend 2022. Het jazzdrietal won afgelopen jaar de Oost-Vlaamse selectie van het podium- en kansenparcours Sound Track en dat gaf hen klaarblijkelijk een flinke boost. Ze mochten in het voorjaar optreden in heel wat gerenommeerde zalen en voorprogramma’s voorzien van onder meer STUFF. In de zomer wonnen ze dan weer de prestigieuze Jong Jazztalentprijs op Gent Jazz en sloten ze zich aan het boekingskantoor Busker Agency. In het najaar trokken ze zelfs voor het eerst het kanaal over voor een aantal shows in het Verenigd Koninkrijk en speelden ze een meer dan verdienstelijke set op het showcasefestival Fifty Lab. Als het drietal op dit elan blijft verder groeien in 2023, dan gaan we er nog heel wat van horen!

Bobbi Lu

© CPU – Mathias Verschueren

Net zoals dat een jaar geleden al het geval was, valt er van Bobbi Lu nog steeds geen officiële release te vinden online. Dat betekent echter niet dat de Britse Bruggeling een rustig jaar achter de rug heeft. Zo sleepte ze bijvoorbeeld een contract in de wacht bij Mayway Records (o.a. The Haunted Youth, DIRK. en Mooneye), waardoor ze (deels bijgevolg) ook met regelmaat het voorprogramma mocht verzorgen van onder meer The Haunted Youth, Sylvie Kreusch en Marble Sounds. Daarnaast kon ze ook heel wat soloshows op haar conto schrijven, die haar zelfs tot in het buitenland brachten. Zo stond Bobbi Lu bijvoorbeeld op Left of the Dial in Rotterdam, wat op zich zeker een mooi begin van een fijne carrière is!

Porcelain Id

© CPU – Nathan Dobbelaere

In 2022 ging de trein van Porcelain Id in een nieuwe versnelling. Niet alleen speelde hen heel wat shows in alle uithoeken van Vlaanderen en als voorprogramma van artiesten als Thee Sacred Souls, Gabriel Rios en Meskerem Mees, maar hun bracht met Reprise ook een knappe heruitgave van diens eerste ep MANGO uit. Het charmante volkslied “Vlaanderen” was tevens ook een van de strafste Nederlandstalige nummers die de afgelopen jaren verschenen. Momenteel werkt Porcelain Id aan een eerste album, waarop hun het Vlaams inruilt voor Engels. Benieuwd hoe dat klinkt, maar we zijn ons tamelijk zeker dat Porcelain Id daarmee nog meer harten (ook buiten België) gaat kunnen veroveren.

Stay Idle

© CPU – Nathan Dobbelaere

‘Ik ging eens naar een concert en kreeg erna goesting om zelf muziek te maken.’ Deze quote zou uit de mond kunnen komen van Bernard Summer en Peter Hook die na het zien van The Sex Pistols in 1976, Joy Divison oprichtten. 46 jaar na dat legendarisch optreden zijn bovenstaande woorden van zanger-gitarist Vincent Hoogmartens. Vorig jaar stond Stay Idle te popelen om Vulture Culture op de wereld los te laten. Intussen kreeg het debuut een piekfijne vinylrelease en bereikte ze menig punk- en rammelrockliefhebber. De singles “So Tame“, “Adjacent Replacement” en “Weak End” deden het immers goed in de livesets. De releaseshow ging door in een volle FARRM. De postcoronavermoeidheid kreeg Stay Idle niet klein. Verder speelde de band namelijk op Genk On Stage, in de Klinker en in de Kinky Star. Zaterdag 10 december is Stay Idle uitgenodigd voor de afscheidsshow van de drummer van Lost From The Start. Het DIY-hardcorepunkfeest gaat door in jeugdhuis Club 9 te Beringen. Limburgse kelderpunk never dies!

Ão

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het jaar van Ão kwam erg snel op gang, zeker gezien wij niet het enige medium waren dat het viertal een rooskleurig 2022 voorspelde. Zo speelde de band enkele fijne shows, waaronder enkele in het voorprogramma van onder andere Meskerem Mees en VENTILATEUR, maar werd het jaar vooral gebruikt om te werken aan nieuwe muziek. Om daarvoor de beste middelen te hebben, stelde Het Depot in Leuven zijn deuren open voor Ão: een mooie faciliteit. Hoe die muziek precies zal gaan klinken, zullen we aanstaande vrijdag te weten komen, want dan lost het viertal met “Mulher” het begin van een gloednieuw hoofdstuk! Wij zijn alvast benieuwd.

Judith Kiddo

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het jaar van Judith Kiddo mocht dan wel eerder rustig op gang komen, eenmaal goed begonnen, stapelden de positieve punten elkaar op. Zo bracht ze in de aanloop naar haar debuutalbum enkele sterke singles uit, met een paar fijne liveshows als gevolg. Ze mocht in dat opzicht bijvoorbeeld aantreden op het Brusselse showcasefestival Fifty Lab en staat er in februari een releaseshow in de Club van de Ancienne Belgique op het programma. Dat Judith Kiddo een van de interessantste artrockacts van ons land is, lijkt dus stilletjesaan te worden bevestigd!

Patches

© CPU – Nathan Dobbelaere

Ondanks dat Lotte Lauwers er ook met Sweats een fijn jaar op heeft zitten, mocht ze ook met haar soloproject Patches enkele mooie dingen aan haar palmares toevoegen. Nieuwe muziek verscheen er helaas niet, maar de Gentse richtte zich in 2022 vooral op het live-aspect van Patches. Zo mocht ze bijvoorbeeld het voorprogramma verzorgen van onder andere Sylvie Kreusch, Intergalactic Lovers en het Nederlandse Klangstof, waardoor ze de kans kreeg om haar muziek aan grotere zalen te onderwerpen. Patches sloot het jaar af met supportshows voor Thomas Azier en Marble Sounds, waardoor ze nu volop kan toewerken richting een volgende grote project dat op de planning staat voor 2023. In 2022 werd er dus veelal gezaaid, volgend jaar zal er (hopelijk) geoogst worden!

Vanaf de eerste week van januari stellen we de Grote Beren Van Morgen 2023 aan je voor.

1878 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bobbi Lu - "Zoo Interaction"

Wie het Belgisch muzieklandschap nauwgezet op de voet volgt, heeft mogelijks al eens van Bobbi Lu gehoord. De Britse die al jaren…
FeaturesWedstrijden

Win tickets voor Fifty Session in C12 met Charlotte Cardin en Porcelain Id

In onze hoofdstad zijn de Fifty Sessions inmiddels een begrip geworden wanneer het aankomt op exclusieve avonden waarbij je veelbelovend muzikaal talent…
LiveRecensies

Leffingeleuren 2023 (Festivaldag 3): Het einde van de festivalzomer 2023

De laatste dag van Leffingeleuren begon onder grijze wolken, maar uiteindelijk kwam de zon erdoor waardoor iedereen toch met een grote glimlach…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.