AlbumsRecensies

Man-Made Sunshine – Man-Made Sunshine (★★½): Mag het ietsje meer zijn?

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker dat de frontzanger van een grote band ook solo zijn verhaal wilt brengen. Kijk bijvoorbeeld maar naar Marcus Mumford die voor (self-titled) zijn Sons even aan de kant schoof, of Maarten Devoldere die na jaren intensief touren met Balthazar zijn alter ego Warhaus nieuw leven inblies met Ha Ha Heartbreak. Sinds kort mag het selecte groepje soloprojecten een nieuwe lidkaart uitschrijven, want ook Conor Mason van Nothing But Thieves moest klaarblijkelijk nog een ei kwijt. Dat is best opvallend, want de Britse band bracht met Moral Panic en diens uitbreiding Moral Panic II nog heel wat nieuwe muziek uit én trok daarmee op een serieuze tournee (waarvan vier keer op Belgische bodem in het afgelopen jaar), maar kijk: hier is het zelfgetitelde debuut van Man-Made Sunshine.

De vraag rijst dan al snel waarom er meteen een nieuw project moet komen, in plaats van de nummers gewoon met Nothing But Thieves uit te brengen. Bij Mason is dat duidelijk: tijdens de lockdowns werd voor hem duidelijk dat hij met heel wat opgekropte emoties en gevoelens zat; iets dat hij moest verwerken aan de hand van muziek. Dat het er op Man-Made Sunshine dus een pak ingetogener aan toe gaat dan bij zijn andere project, lijkt een vanzelfsprekendheid. Het draait bij deze dan ook veelal om de teksten, die de Brit naar eigen zeggen hielpen om te groeien als persoon. Heel persoonlijk dus, maar de keerzijde van de medaille is dan helaas al snel dat het niet echt interessant blijft voor de neutrale luisteraar.

Met debuutsingle “Life’s Gonna Kill You (If You Let It)” kregen we nochtans een veelbelovend eerste voorsmaakje te horen. Zonder zijn eigenheid te verliezen wist Mason toch een duidelijk onderscheid te maken tussen zijn eigen project en Nothing But Thieves. Er gebeurde misschien niet zo heel veel in het nummer, maar het raakte bij momenten wel de gevoelige snaar. De rest van de ep ligt duidelijk in diezelfde lijn, al is het probleem helaas wel dat het nooit echt even interessant weet te worden als bij die ene single.

Opener “Brain In A Jar” is daar al een mooi voorbeeld van, want met enkel wat minimale elektronica als instrumentatie is het vooral de Brit zelf die vocaal de show steelt. Oké, dat de man over een sterke stem en enkele ferme uithalen beschikt bewees hij in het verleden al, maar dan moet het geheel wel iets meer body hebben. Je hoort het: heel erg veel gebeurt er niet. Die lijn word doorgetrokken in “Little Bird”, waarin Mason zelfs een beetje te cringe wordt. Met een metafoor voor een vogeltje dat zijn donkere nest moet verlaten om zijn vleugels te spreiden en de wereld moet verkennen kan je ons anno 2022 nog maar moeilijk raken.

Gelukkig kent Man-Made Sunshine met “Rosebud” wel nog een hoogtepuntje, want begeleid door een donkere beat kan Mason helemaal op het einde wél eens raken met zijn stem. Het onderwerp – ‘Laat je door niets of niemand tegenhouden in het leven’ – is misschien niet het meest originele, maar het nummer staat er op zich zeker wel. Ook “Big” is een verdienstelijke poging, want al kabbelt de track een beetje voort, als ode aan een suïcidaal familielid kan het zeker tellen.

Conor Mason moest met Man-Made Sunshine dus duidelijk nog een heel persoonlijk ei kwijt. Vraag is echter of hij dat ei ook per se met de rest van de wereld moest delen. Begrijp ons niet verkeerd, we juichen het toe dat muzikanten (en bij uitbreiding mensen tout court) hun emoties kunnen verwerken in datgene waar ze goed in zijn, maar als er een commercieel plan achter zit – wat uiteindelijk toch wel altijd het geval is bij een artiest – dan moet de muziek ook wel gewoon goed zijn. En voor een vijf nummers tellende ep is deze Man-Made Sunshine bij momenten gewoon saai. Fijn voor de Brit dat het beter gaat dus, maar als artiest mag het bij Man-Made Sunshine vooral ietsje meer zijn.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

2115 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Friday Pilots Club - "We Don't Wanna Talk"

De Amerikaanse band Friday Pilots Club draait al mee sinds 2017, maar van een debuutalbum was al die tijd geen sprake. Na…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Nothing But Thieves - "Time :: Fate :: Karma :: God" & "Pure You"

Vorig jaar nog bracht Nothing But Thieves zijn vijfde langspeler Dead Club City uit. Voor wie daar niet genoeg van kon krijgen,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bad Nerves - "You've Got The Nerve"

Men durft tegenwoordig al eens zeggen dat echte rock-’n-roll uitgestorven is, maar gelukkig zijn er bands zoals Bad Nerves die ons het…

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.