Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Zwangere Guy & Lander Gyselinck – “Ad Rem”

Zwangere Guy ken je al, onder meer van soloprojecten zoals de albums Wie Is Guy? of BRUTAAL. Ook explosieve samenwerkingen met rappers Frenetik, Winne of de oude hiphoplegende Hef kun je in één adem noemen met de excentrieke Brusselaar. Natuurlijk staat de man ook bekend als onderdeel van het Brusselse hiphopcollectief STIKSTOF. Hun laatste plaat MOERAS werd hier omschreven als een van de sterkste albums die Zwangere Guy, Jazz Brak, Astrofisiks en DJ Vega samen al op het publiek loslieten. Dat kan tellen, maar wat als al dat vocabulaire talent van Gorik nu eens in zee gaat met de immer talentvolle drummer Lander Gyselinck?

Hem ken je vooral als metronoom van het inmiddels opgedoekte Gentse jazzcollectief STUFF.. Die band bracht, onder Gyselincks impuls, een eigenlijk onbeschrijfbare mix tussen hiphop, futuristische elektronica en een door jazz beïnvloede funk. Laatst stond hij samen met Adriaan Van De Velde (gekend van het experimentele Pomrad) nog op Pukkelpop. Met andere woorden: het is op het eerste gezicht een vreemde samenwerking, maar niet geheel onverwacht. Beide heren kennen elkaar al langer en stonden al samen op het podium van Jazz Middelheim in 2019. De samenwerking tussen Lander Gyselinck en Zwangere Guy zou dus wel eens een onverwacht schot in de roos kunnen zijn.

“Ad Rem” begint alvast zeer subtiel, zelfs een tikkeltje kinds. Guy opent met de veelzeggende verzuchtende woorden: ‘Ik weet niet waar dit heengaat.’ Wat volgt is een verrassend verfrissende combinatie tussen Gyselincks lichtvoetige melodie en Goriks kenmerkende betoverende teksten. Eenmaal goed en wel vertrokken verzorgt Gyselinck een onderhoudende swingende begeleiding, het is Guy die de spotlight opzoekt. Het valt op hoe complementair beide helften zijn voor elkaar, maar iets na de helft slaat de ongedwongen sfeer om. Het gaat een tikketje sneller, agressiever, dwingender en harder, zowel in tekst als begeleiding. Gyselinck en Guy blijven het tempo de hoogte injagen, om te eindigen met een soort fluisterende cliffhanger. “Ad Rem” kan je dus nog het best beschrijven als een veelzijdig voorproefje.

Een voorproefje dat eigenlijk vooral smaakt naar meer. En ‘meer’ komt er zeker en vast. Op 4 november brengen Zwangere Guy en Lander Gyselinck samen het album Pourriture Noble (vrij vertaald: edele verrotting) uit. Begin alvast maar met watertanden.

Zwangere Guy: Facebook / Instagram
Lander Gyselinck: Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Jazz Brak - BRAK (★★★★): De kleerkast van Jazz Brak

Jazz Brak is niet meer alleen ‘diene’ van STIKSTOF. De Brusselaar besloot dat het tijd was voor een volwaardige solocarrière. Naast enkele…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Jazz Brak: 'Ik wilde tonen dat ik ook alleen een sterk nummer vol kan schrijven en rappen'

Eén samenwerking met Zwangere Guy en één met Astrofisiks: zoveel schiet er nog over van het Brusselse hiphopcollectief STIKSTOF op de debuutplaat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jazz Brak - "MEER"

Sinds kort is het niet enkel Jazz Brak van STIKSTOF meer, maar ook gewoon Jazz Brak. In december kondigde de Brusselse rapper,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.