InstagramLiveRecensies

Zwangere Guy & Lander Gyselinck @ Wilde Westen (De Kreun): Twee vrienden op een podium

© CPU – Sam De Boeck

Deze maandag nog sloopte Zwangere Guy met zijn band STIKSTOF de Ancienne Belgique. Veel tijd heeft hij niet gehad om te recupereren, want zijn tour met jazzdrummer en -percussionist Lander Gyselinck (STUFF., Lander & Adriaan, BeraadGeslagen) vult tot midden december de Belgische concertzalen. Dit met hun piepjong, genre overschrijdend album Pourriture Noble. Het beloofde een onvoorspelbare avond te worden voor de net niet uitverkochte Kreun, want zoals de heren zelf zeiden zou het noch hiphop, noch jazz worden. Geen bezweette moshpits of complexe harmonieën dus, maar pure muzikanten op een podium.

Multi-instrumentalist en zanger Fulco Ottervanger had de taak de zaal op te warmen. Ditmaal niet met een van zijn bands, De Beren Gieren of BeraadGeslagen, maar met zijn Nederlandstalig soloproject Fulco. De muziek die de Brusselaar brengt is niet voor iedereen weggelegd, wat helaas al tijdens opener “Nergens Heen” duidelijk te merken was. Hoewel Fulco vol overgave zijn nummers bracht, was het enthousiasme van het publiek soms ver te zoeken. Dit was volgens ons ook mede te wijten aan het feit dat Fulco vooral zong over een vooraf opgenomen bandje. Hierdoor was een zekere spontaniteit soms zoek. Nummers “Sinterklaas is een computer” en “De Sms’ende Mens” passeerden ook de revue, maar helaas kon Fulco ons nooit volledig overtuigen.

© CPU – Sam De Boeck

Na opener Ottervanger was het de beurt aan de twee vrienden. In gezelschap van een hele equipe muzikanten kwamen ze het podium op. Gorik kondigde de avond aan als een muzikale wandeling, die begon met het groovy “Stier & Schorpioen”. De Brusselaar had naar eigen zeggen koorts, maar wilde zich hier niet door laten stoppen. Het was dan ook mooi dat de twee heren zich zienderogen amuseerden en dat het publiek hier onmiddellijk in meeging. De hoeveelheid karakter die Lander in zijn gedrum stak had hier zeker mee te maken

Niet enkel liedjes van Pourriture Noble werden gespeeld, maar ook oude klassiekers zoals “OG’z” passeerden al vroeg in de set. Ook deze nummers werden volledig ondersteund door de band die Guy en Lander meehadden. Vaak worden gastmuzikanten wat op de achtergrond geduwd, maar deze avond was dat anders. Zo kregen het inlevingsvermogen van de saxofonist, de bescheidenheid van de bassiste, het talent van de gitarist en de vriendschappelijke glimlach van de pianist allemaal de kans om mee het optreden kleur te geven.

© CPU – Sam De Boeck

Halverwege het concert werd even stilte gevraagd voor het nummer “Verlies”. Dit was zeker nodig, want de lading emotie die hierdoor hoorbaar werd zorgde ervoor dat deze single extra goed tot zijn recht kwam. Gelukkig was er ook ruimte om even hard te gaan, want afsluiters “Laat Ze Daar Maar Staan” en “Wie Is Guy” zorgden uiteindelijk toch voor de typische hiphop moshpits. Al waren deze unieker dan ooit tevoren, dankzij het speelse samenspel van de band.

Lander Gyselincks geniale drumfills en Zwangere Guy’s zalige flow bleken ook live een droomcombo. Mede dankzij de band die ze meehadden en de gevarieerde setlist werd het een avond die iedere liefhebber van de betere muziek zou smaken. Indien je er niet kon bij zijn, niet getreurd, want er volgen nog heel wat shows doorheen het hele land. Dit in de Muziekodroom in Hasselt (2 december), in de Cactus Club in Brugge (3 december), in de Tolhuistuin in Amsterdam (4 december), in VIERNULVIER Gent (7 december), in Het Depot te Leuven (8 december), in De Roma in Antwerpen (9 december) en in de Ancienne Belgique (13 december).

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Zwangere Guy: Facebook / Instagram
Lander Gyselinck: Facebook / Instagram

42 posts

About author
West-Vlaamse liefhebber van de zwaardere genres!
Articles
Related posts
2022FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2022 volgens de Belgische en Nederlandse muziekindustrie

Om muziek tot bij jou te krijgen, zijn heel wat mensen nodig. Ook in België zijn heel wat enthousiastelingen dag in dag…
LiveRecensies

Daniel Norgren @ Wilde Westen (Schouwburg Kortrijk): Zweedse warmte op een ijskoude dag

De Kortrijkse Schouwburg en het Wilde Westen sloegen de handen in elkaar om de Zweedse Singer-songwriter naar West-Vlaanderen te halen. Tijdens de…
LiveRecensies

Amenra @ Wilde Westen (De Kreun): In den beginne was er niets

Een kleine week voor de donkerste dag van het jaar (21/12) hangt er al een donderwolk boven Kortrijk. De zonen van de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.