AlbumsFeatured albumsRecensies

STIKSTOF – MOERAS (★★★★): Geen moeras te diep, geen top te hoog

Sinds 2010 is STIKSTOF een feit in het Belgisch hiphoplandschap. De groep uit Brussel zette hun stempel op de kaart met het album /02, waar “Dobberman”onder andere staat. Maar ze veroverden de scene pas echt met Overlast, het album waarmee ze veel deuren opentrapten. “2010” en “FRONTAL” zijn nog steeds twee nummers die zo goed als elke set gespeeld worden en voor vele hiphopfans een ultieme klassieker is. Na Overlast was het wel even wachten op een nieuwe plaat van het Brussels kwartet, maar eind 2021 werd de honger gestild met FAMILIE BOVEN ALLES en na acht maanden krijgen we al een nieuw album op ons bord: MOERAS.

MOERAS begint met de “ENTREE”, een instrumentaal nummer dat letterlijk voor de entree zorgt. Tof beatje, verder niks speciaals maar eens leuk als opener. Je kan niet zeggen dat de mannen van STIKSTOF niet creatief zijn en niet goed nagedacht hebben over de indeling van het album, want het laatste nummer “DESSERT” is ook zonder vocals en sluit de plaat af zoals het begonnen is. Een ander nummer dat opvalt op MOERAS is “DOOR VUUR”. Wel vocals deze keer, maar geen van de rappers van STIKSTOF. Demi Lou krijgt de kans om solo haar ding te doen op de plaat, wat een uniek plaatje geeft.

Qua samenwerkingen zien we een paar namen opduiken die zeker en vast een belletje doen rinkelen. Koning van de ondergrond RonnyHuana mocht eerder al op de track “ACHTERBAN” springen en dit nummer staat nu ook op de tape met een extended version. Dat is maar goed ook want “ACHTERBAN” is echt een zeer sterk nummer met een klepper van een beat. Verder zien we ook het nummer “L’UNIVERS” op dit ambum staan. Dat was het nummer met Nederlandse legende Winne en Smahlo. Op “M5” springen twee gastbijdragen wel in het oog en doen geen belletje rinkelen. Na wat opzoekwerk komen we te weten dat Buds en Nativ beide Zwitserse rappers zijn. “M5” is een ontzettend hard nummer. De beat komt hard binnen en de vocals passen zeer goed op de instrumental. Het refrein dat door Zwangere Guy en Nativ gebracht wordt is eentje om live op los te gaan. Hetzelfde energetische gehalte is aanwezig op “OP HET GRAF”. Hier ook geen old school beat, maar een snellere trapbeat. De verse van Zwangere Guy valt hier zeer hard op door zijn delivery die alles wat nonchalant en aangenaam maakt.

Natuurlijk zou STIKSTOF STIKSTOF niet zijn moest er geen emotioneler nummer op het album staan. Op FAMILIE BOVEN ALLES was dit bijvoorbeeld “ZIJ” en op MOERAS is dit “ECHTE VRIENDEN”. Zoals de titel het zegt gaat het over de vriendschap en wat de mannen allemaa doen voor hun vrienden. Een mooi nummer met een tekst die voor velen herkenbaar zal zijn en waar je met jouw vrienden iets op kan drinken. Op “BROOS” is er na de verses altijd een stukje van een telefoongesprek waar onder andere Zwangere Guy vraagt of eens af te spreken aangezien het niet goed gaat. Dit toont dat de rappers zich volledig openstellen op deze plaat en alle taboes willen doobreken. De aandachtige luisteraar herkent “BROOS” ook als het eerste nummer dat STIKSTOF bracht bij hun 101Barz-sessie.

MOERAS is voor ons een van de sterktste STIKSTOF albums tot nu toe. De tracks kloppen allemaal, zijn zeer kwalitatief en klinken alsof ze nog lang gaan meedraaien. Het is duidelijk dat STIKSTOF nu op zijn sterkste is en dat ze klaar zijn voor de zomer. Hopelijk is het publiek klaar voor hen!

Op 26 juni staat speelt STIKSTOF een thuismatch op Couleur Café.

FacebookInstagram

153 posts

About author
Ik maak muziekjes, ik schrijf over muziekjes, ik ben verliefd op muziekjes.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Yves Tumor @ Botanique (Orangerie): Onvoorstelbaar onvoorspelbaar

Als er iemand de definitie van eclectisch belichaamt, dan is het wel Yves Tumor. Als meester in zijn vak heeft hen zich…
InstagramLiveRecensies

Noah Kahan @ La Madeleine: Het kampvuur ontgroeid

Waar rook is, was vroeger een kampvuur waar Noah Kahan maar al te graag zijn nummers rond speelde. De gezellige onderonsjes rond…
InstagramLiveRecensies

Robert Finley @ Botanique (Rotonde): Een ontroerende glimlach

Het is nooit te laat om iets met jouw passie voor muziek te doen. Robert Finley kan daar een paar liedjes over…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.