AlbumsRecensies

Zwangere Guy – Wie is Guy? (★★★★★): Guynius G.

Ergens in mei van het vorige jaar spraken wij Zwangere Guy in volle voorbereiding van zijn langverwachte debuutplaat. Achteraf gezien een memorabele babbel, waarbij de man ons een eerste inkijk gaf bij de vraag Wie is Guy? Gorik, want zo heet Guy nu eenmaal, bleek een joviale Brusselse ket te zijn, met meer bagage dan zijn brede glimlach deed vermoeden. Guy blies enkele maanden later de massa van zijn sokken en deze keer had hij zijn brede smile thuis gelaten. Met “Gorik Pt. 1” gaf Zwangere Guy zijn ziel bloot en dat voelen we eerlijk gezegd nog altijd nazinderen. De persoonlijke lijdensweg werd omgezet in woorden, die op hun beurt hun plaats hebben verdiend tussen de sterkste Belgische nummers van zijn generatie. Er werden hoge verwachtingen gecreëerd, maar na het beluisteren van Wie is Guy? kunnen we stellen dat Zwangere Guy dit land op de hiphopkaart heeft gezet.

Mocht de mens tijd kunnen kopen, dan zou die dagelijks uitverkocht zijn nog voor de winkel zijn deuren opende. Dat tekort aan tijd blijkt bij de intro “Automatisse Antwoordapparaat” ook een gekend fenomeen te zijn voor Zwangere Guy. Van vrienden tot pizzakoerier, de Guy lijkt er even geen tijd voor te hebben, en iets doet ons vermoeden dat dat in de toekomst niet anders zal zijn. De tijd om te luisteren naar zijn titeltrack “Wie Is Guy” hebben wij wel. De broeierig hete beats nemen je mee op een verhaal van zelfverheerlijking tot zelfspot. Zinnen als ‘Guy doet die zaken gelijk een boss, Guy is kok en maakt die beste saus’ en ‘hij is achterbaks, Guy de klootzak van de eerste klas’ bezitten genoeg humor en tegelijkertijd seriositeit, waar alleen Zwangere Guy mee weg kan komen.

‘Ja’ antwoorden op de vraag of wij Guy na één nummer hebben leren kennen, zou voorbarig zijn, maar de nieuwsgierigheid is groot om ons te verdiepen in zijn gedachten. Op “Demain J’arrête” gaat Guy gewoon verder op hetzelfde elan. De beat is zwoel en oldskool, want ja, Guy kent zijn klassiekers. Het verhaal is opnieuw de protagonist en die vertelt ons de sleur waarin een mens zich kan bevinden. De sleur waarin hij zich bevond druipt ervan af, en de zin ‘jaren op de werf, stond jaren in de bouw, jaren dat ik merk dat ik dat niet wou’ is daar een mooie illustratie van. Ondanks het gewichtige thema straalt Guy hoop en licht uit, want kijk waar deze man van dertig nu staat.

Brussel zit verweven in het DNA van Guy, dat heeft hij trouwens nooit onder stoelen of banken gestoken. Een ode op geheel eigen wijze kon dan ook niet ontbreken. “Brussels State of Mind” toont hoe je de stad kan temmen, zij het met vallen en opstaan. De slimme verwijzing naar NAS hoef je niet ver te zoeken, maar het zijn die ongezien heerlijke flow en low fidelity beats die ons doen smullen van deze potentiële hit. Knap werk G. Het niveau waarop Wie is Guy? na enkele nummers vertoeft is hoog en dat niveau is bestrooid met bakken flair en gevoel. Als klap op de vuurpijl schenkt Guy ons het bloedeerlijke “Beter Leven”: een nummer dat je in de sferen van “Gorik Pt. 1” moet gaan zoeken. Zelfde flow, zelfde krop in de keel. De vertellende stijl is meeslepend en de inhoud doet je bij momenten met verstomming slaan.

Op Wie is Guy? is er meer dan één plaats voor zijn homies, want wat had u anders gedacht? De eerste vinden we ergens halverwege, en laat dat nu net de geweldige Brusselaar Peet zijn. Een geslaagde samenwerking, die we nog een aantal keren tegenkwamen op de plaat. De chemie tussen beide heren is voelbaar en lijkt zich niet te moeten beperken tot deze plaat alleen. Vooral het donkere “Mec Man Bro” valt in de smaak. De slome beat en een evident refrein zullen het ongetwijfeld ook live goed doen.

Als Guy al de king van de Brusselse hiphop genoemd mag worden, dan is Blu Samu ongetwijfeld zijn toekomstige queen. Een samenwerking kon dus niet uitblijven. “Mershedeïz” is hitsig en gaat hard, en dat is op de plaat geen alleenstaand geval, want wie “R.À.F. (Rien à foutre)” op de radio hoorde passeren weet dat ook dit het kleurenpallet van Guys muziek vormt. Dat zal ongetwijfeld vonken geven wanneer Zwangere Guy tot tweemaal toe een uitverkochte thuismatch speelt in de AB, eind maart.

 

Guy wist ook Selah Sue en goede vriend Darell Cole voor zijn kar te spannen, met als resultaat de smakelijke single“Guy – Funk”. Het bewijs dat er op Wie is Guy? ook ruimte is voor dansbaarheid die zich zonder schaamte tot de mainstream richt. Niets mis mee, het werkt. Waarom niet? Die funky vibe is geen unicum, want op “S__t Is So Goed” bevinden we ons in diezelfde vibe. Geen baanbrekend nummer, maar best wel het beluisteren waard.

Het pad die mensen met een gitzwarte achtergrond bewandelen is er vaak één van de verkeerde keuzes, en dat is bij Guy niet anders. Het bloedeerlijke “OG’z” windt er geen doekjes om, en zo hebben we Guy eerlijk gezegd het liefst. De puurheid in zijn songs kan ons telkens opnieuw raken, en dat maakt de plaat zo straf. Het is dan ook moeilijk te zeggen welk nummer ons het meest aanspreekt, maar als we dan toch de moeilijke keuze moeten maken dan kiezen we misschien voor “Energuy”Een schizofreen nummer dat vloeit en gekenmerkt wordt door zijn humor, diepgang, en gloeiend hete beats.

Wie is Guy? telt maar liefst negentien nummers. Een hele hoop en genoeg materiaal om twee platen te vullen zou je denken. Maar zo zit Guy niet in elkaar. Negentien was misschien net genoeg om zijn gewichtig verhaal met ons te delen. Let op, het is niet al kommer en kwel die Guy verpakt in een flinke dosis genialiteit. Nee, op Wie is Guy? kan er ook ongegeneerd gedanst en fun gemaakt worden. Een heel evenwichtige plaat dus, die somberheid met hoop kan afwisselen. Ook de beats op Wie is Guy? hebben een gigantisch aandeel in de laidback no-nonsense sound die de plaat grotendeels uitstraalt. Hierbij werd de mosterd gehaald uit de tijd dat beats nog met fluwelen handschoenen werden behandeld. Denk bijvoorbeeld aan Notorious B.I.G., NAS, Big Daddy Kane en 2Pac, één van Guy’s grote voorbeelden. Tot slot werd de plaat van Zwangere Guy misschien onbewust een bundeling van het veelvoud aan jong talent dat Brussel rijk is. De plaat omarmt dat talent, en tilt de plaat zo naar een mogelijks nog hoger niveau. Guy schenkt ons bijna één uur lang een onversneden versie van zichzelf, en dat klinkt nog beter dan wat we hadden verwacht. Wie is Guy? is een diamant met scherpe randen, en is zonder enige twijfel één van de beste hiphop platen geworden die dit land heeft voortgebracht. Daar kunnen we de man alleen maar dankbaar voor zijn.

Lees hier ook nog eens het interview dat we met de man deden rond zijn album, met de nodige achtergrondinfo.

Related posts
AlbumsRecensies

Peet - À demain (★★★½): Klaar voor morgen

Derde keer, nog betere keer. Dat is waarschijnlijk het idee waar Peet mee speelde wanneer hij de studio inkroop voor zijn nieuwe…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Peet - "Toucher du bois"

Ok Ok, het gaat heel goed  met Brusselse rapper Peet. Voor zij die nog niet van de man hebben gehoord: beginnen deed…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Peet - "Aquemini"

Recentelijk kregen we van Brusselse rapper Peet heugelijk nieuws. Een dik jaar nadat zijn tweede plaat Todo Bien  ter wereld kwam, mogen we…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.