InstagramLiveRecensies

Pukkelpopkwartier (Dag 3): U wilt dansen? U móét dansen!

© CPU – Leni Sonck

Na de rappers van donderdag en de gitaren van vrijdag, was het op zaterdag tijd om te dansen. Hoe kon het ook anders, als een van de bands op je affiche een nummer heeft dat “Ik Wil Dansen” heet en een andere eentje met de titel “I Want To Dance Again”? Gaande van de pompende beats van Chibi Ichigo, over de Nederlandstalige pop van Froukje en Bazart, tot The Subs en 2manyDJs die de boel helemaal aan flarden knalden. Het was een avond waarop de vloer het waarschijnlijk weer heeft begeven, maar wat kon het ons schelen: wij hebben onze dansbenen voor het eerst sinds anderhalf jaar nog eens kunnen losgooien. Nu al schrik voor de spierpijn van morgenvroeg.

Chibi Ichigo

© CPU – Leni Sonck

‘Welkom in de Chibi Rit, zie da ge goed vastzit!’ Opener Chibi Ichigo was vastberaden om het Pukkelpopkwartier meteen op haar grondvesten te laten daveren. De derde dag van het alternatief festival zou er eentje worden waarin er gedanst werd tot onze benen eraf vielen. De Limburgse wou dan ook geen show geven, maar een feestje bouwen. Met dj Jack die alles live op vinyl draaide, werd de tent dan ook meteen aan flarden geknald met de beats van “Planeet (De Zon Is Veel Te Heet)”, waardoor de vloer het al voorzichtig aan zwaar te verduren kreeg. Chibi leek er extra veel zin in te hebben en dartelde van de ene naar de andere kant van het podium. Ze wisselde moeiteloos tussen het Russisch en het Nederlands, waardoor de sfeer in de tent alleen maar zwoeler werd.

Met het nog onuitgebrachte “Paranoia” joeg ze het tempo nog wat meer de hoogte in door twee dansers op het podium te roepen. Het publiek kon het alsmaar meer smaken en begon steeds enthousiaster te springen. De Dance Hall mocht dan wel niet aanwezig zijn in de Bootstraat, Chibi Ichigo bracht dezelfde energie al vroeg op de dag naar Hasselt. Een ding was duidelijk: er zou nog veel gedanst worden.

Froukje

© CPU – Leni Sonck

Gelukkig voor het publiek stond er met Froukje meteen een volgende act klaar wier grootste hit “Ik Wil Dansen” heet. Ze bewaarde die weliswaar voor het einde van haar set, maar dat maakte het Pukkelpopkwartier helemaal niets uit. Al van bij opener “Groter Dan Ik” zat de sfeer er dik in. De bassen knalden door de tent en de Nederlandse amuseerde zich zienderogen. Met het daaropvolgende “Goud” at Hasselt blindelings uit haar hand. Ondanks het feit dat Froukje nog niet al te veel nummers heeft, kon iedereen ze schijnbaar van de eerste tot de laatste noot meezingen. ‘In Nederland is er op dit moment een demonstratie aan de gang om dit weer mogelijk te maken, dus ik ben heel blij dat ik hier ben!’, sprak ze uitgelaten.

Ze trakteerde het publiek daarom op een aantal nieuwe, onuitgebrachte nummers als “Zonder Gezicht” en hing zelf de gitaar om haar nek op “Een Teken”. Stuk voor stuk ijzersterke nummers, waardoor het ernaar uitziet dat Froukje geen eendagsvlieg is. Met het iets ruigere “Is Dit Echt” onderging het Pukkelpopkwartier zelfs een eerste sitdown en de Nederlandse zag dat het goed was. Het hoogtepunt van de set was dan ook de eindspurt waarin iedereen ein-de-lijk effectief kon dansen, om er dan met het splinternieuwe “Niets Tussen” nog een schepje bovenop te doen. Met Froukje hebben onze Noorderburen goud in handen, dus we kijken nu al gigantisch hard uit naar nieuwe muziek en nieuwe shows.

Bazart

© CPU – Leni Sonck

Een van die nieuwe shows zal in die in het voorprogramma van Bazart zijn, later dit jaar in de Lotto Arena. Net zoals dan het geval zal zijn, werd Froukje ook nu opgevolgd door de mannen met de nektapijtjes. Met een nieuwe plaat onder de arm was dit, na Werchter Parklife, pas de tweede keer dat ze die konden voorstellen, al was dat nu helemaal zonder social distancing. Zoals heel België ondertussen al weet, is het drietal, live zestal, dan ook de ideale festivalband om helemaal op los te gaan. Daar profiteerden Mathieu Terryn en co dan ook uitermate van, door het publiek vanaf de eerste seconde helemaal uit z’n dak te laten gaan. “Anders” werd door 1.500 kelen meegebruld, al ging het tempo daarna wel even liggen. De band deed er nochtans alles aan om de aandacht van het publiek erbij te houden. Dat lukte, met minder bekende nummers als “Nacht” en “Ademnood”, verrassend goed. ‘Is dit een droom of is dit echt?’, vroeg Terryn zich af terwijl het publiek vrolijk meezong.

© CPU – Leni Sonck

De sfeer zat met andere woorden gigantisch goed, zeker toen Mathieu vroeg of er plaats voor hem was. “Chaos” bloeide open in een geweldig meezingmoment, maar daarna nam de set een duikje. “Onder Ons”, “Telkens Als Je Gaat”, “Echo”… het publiek was wel mee, maar je voelde dat het energiegehalte aan het slabakken was. Hoog tijd voor die grootse hits dus. En dat was die explosie die we wilden voelen. “Grip (Omarm Me)” zette de boel in vuur en vlam, waardoor het Pukkelpopkwartier graag op en neer sprong. Ook het daaropvolgende “Goud” jaagde het tempo nog wat meer de hoogte in, waardoor Terryn eindelijk het vertrouwen kreeg om zich volledig over te geven aan het publiek. Nadat hij dan midden in de tent terecht kwam en niet meteen terug ‘op kantoor’ geraakte, was het momentum misschien al een beetje vervlogen. Afsluiter “Denk Maar Niet Aan Morgen” voelde dan ook een beetje als een anticlimax, niet in het minste omdat de frontman niet uit zijn woorden kwam. In de herneming bleek het weliswaar nog maar eens een wondermooi meezingmoment, waardoor de cirkel eindelijk rond blijft te zijn. We mogen terug aan morgen beginnen denken!

Al bij al kunnen we niet zeggen dat Bazart geen overwinningstocht vierde in het Pukkelpopkwartier. De sfeer was geweldig, we konden weer dansen en Mathieu Terryn is en blijft toch de man die een saaie dag in goud kan doen veranderen. De Lotto Arena lijkt zich dan ook te mogen opmaken voor een feestje.

The Subs

© CPU – Leni Sonck

Nu de ‘hoofdact’ was gepasseerd, was het aan The Subs om de boel af te breken. We kunnen hier kort over zijn: Jeroen De Pessemier en zijn band mepten het Pukkelpopkwartier binnen de vijf minuten knock-out. Met “Kiss My Trance” kroop de frontman op een lichtgevende pallet, om zich dan als een koning, neerkijkend over zijn rijk, doorheen de tent te laten dragen. De vloer, nog maar net hersteld, leek het al binnen de kortste keren te begeven, want ook “Mitsubitchi” zorgde voor een gigantische moshpit. Een zucht van ontlading steeg op uit Hasselt, om dan om te slaan in een aardbeving. De beats werden ook alsmaar harder en het Pukkelpopkwartier daverde steeds meer op haar grondvesten.

De sfeer was extreem uitgelaten, en dan moest “I Want To Dance Again” nog volgen. Ogenn maakt nu ook deel uit van The Subs, waardoor de band nu een drietal is, maar plots werd het podium bevolkt door heel wat feestvierders. Iedereen kreeg een trui cadeau, waarna de boel definitief aan flarden werd geknald. Toch was De Pessemier nog niet tevreden. Voor “Flesh & Bones” kwam Tsar B in een strak leren pakje de boel inpakken, waarna DVTCH NORRIS met “Preacher” nog eens kwam naschoppen. De frontman dook dan nog eens met de microfoon in de mond gepropt en een fles wodka het publiek in om dan “The Face of the Planet” een kwartier lang te rekken. ‘Fuck that shit’, schreeuwde Pukkelpop uit volle borst, waarna de regen met bakken uit de lucht begon te vallen. Sorry Charlotte de Witte, maar het Pukkelpopkwartier is kapot, je zal een andere keer moeten terugkomen.

2manyDJs

© CPU – Leni Sonck

Soulwax, The Fucking Dewaele Brothers, 2manyDJs… David en Stefaan Dewaele staan onder veel pseudoniemen bekend, maar toch was het al een hele tijd geleden dat ze met dat laatste project op de planken stonden. De grote terugkeer stond gepland voor Pukkelpop 2021, maar de miniatuurversie bleek uiteindelijk ook voldoende. Het publiek was al goed opgewarmd, maar toen de grote discobal, die al de hele dag dreigend bovenin de nok van de tent hing, naar beneden kwam, was het hek van de dam. Met Metallica’s “Master of Puppets” werd de boel in gang geknald, waarna de broertjes alle randjes van de muziekwereld verkenden. Dat ging van hun eigen Soulwax remixes tot John Paul Youngs “Love Is In the Air”. Alles was aanwezig om met een glimlach de nacht in te dansen. De set zakte zo nu en dan – door vermoeidheid en een hoog alcoholgehalte – wel wat in, maar 2manyDJs zette op het Pukkelpopkwartier gewoonweg een uitstekende set neer. U wilde dansen? U móét dansen!

2113 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Andromedik, Becky Hill, Wunderhorse, Channel Tres en meer naar Pukkelpop 2024

De paasvakantie is net voorbij, dus is ook de zomervakantie niet meer veraf. Hoewel de festivalzomer van 2024 nog moet losbarsten, belooft…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single SIM-OJ & Froukje - "We Doen Er Allemaal Aan Mee"

O.J. Simpson legde afgelopen week het loodje, maar het Nederlandse SIM-OJ brengt vandaag gelukkig wel nog gewoon muziek uit. Het duo, bestaande…
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 2): Bewolkt en bevolkt

De provisorische festivalstad in Schijndel opende gisteren de deuren voor de tweede festivaldag van Paaspop. Nadat we ons de eerste dag vooral…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.