2021FeaturesUitgelicht

De Internationale Grote Beren Van Morgen 2021: Een terugblik

Er vergaat geen dag waarop we met Dansende Beren niet over nieuwe muziek schrijven en zo doen we bijna elke dag weer een leuke, nieuwe ontdekking die we dan maar al te graag aan onze afspeellijst toevoegen. Naar jaarlijkse gewoonte zoeken we tussen al het veelbelovende talent naar onze ‘Grote Beren Van Morgen’, acht Belgische en acht internationale acts waarvoor wij een gouden toekomst voorspellen. Nadat we gisteren terugblikten op het parcours van onze Belgische selectie, kijken we vandaag terug op de verwezenlijkingen van onze buitenlandse nieuwkomers.

BERWYN

De geselecteerden van BBC Sound of… mogen zich altijd opmaken voor een mooie carrière, want in het verleden wonnen o.a. Michael Kiwanuka, Sam Smith en Adele de prestigieuze muziekprijs. De Oost-Londense rapper BERWYN werd in januari derde en heeft ons sindsdien heel wat nieuwe muziek geschonken. Zijn tweede mixtape TAPE 2/FOMOLHAUT kwam vervolgens op de shortlist van de Hyunday Mercury Prize en ook de MOBO Awards beloonde de rapper voor zijn geslaagde jaar door hem als ‘nieuwkomer’ te nomineren. BERWYN weet ons met elk nummer te raken door zijn ijzersterke teksten en dat sloeg ook bij het groter publiek aan.

Claud

Claud bracht dit jaar hun langverwachte debuutalbum Super Monster. Hen lijmt daarop hun gebroken hart weer samen en vindt toch ook schoonheid in liefdesverdriet. Het album werd door heel wat media opgepikt en geprezen omwille van de mooie producties, die het schrijftalent van Claud helemaal centraal stellen. Rond hun project Shelly (met o.a. Clairo) bleef het dit jaar spijtig genoeg stil, maar Claud weet hoe je een sterk nummer moet schrijven en zal dat in de toekomst voor een steeds groter wordend publiek kunnen doen.

daine

De Australische daine was in januari een nog redelijk recente ontdekking voor ons, maar groeide in twaalf maanden uit tot een artiest om nog meer in de gaten te houden. Haar debuutmixtape Quantum Jumping, waarvoor ze zichzelf goed heeft voorbereid dit jaar, mogen we in 2022 verwachten. Niemand minder dan Bring Me The Horizon-frontman Oli Sykes dook met haar in de studio voor hun samenwerking “SALTen de Britse hyperpop-koningin Charli XCX liet meermaals weten helemaal fan te zijn van daine. Haar recentste single “IDC” vatte uiteindelijk in een nummer samen waarom we zo’n fan zijn van haar muziek en laat zien dat haar vernieuwende insteek in het genre zijn vruchten nog zal afwerpen.

Holly Humberstone

Nadat Holly Humberstone in 2020 met Falling Asleep At The Wheel een zeer gesmaakte debuut-ep loste, volgde zopas haar tweede ep The Walls Are Way Too Thin. Het is haar eerste project sinds ze een contract tekende bij het gigantische platenlabel Interscope en het werpt zijn vruchten af. Ze passeerde al in enkele grote Amerikaanse latenightshows en werd door de BRIT Awards genomineerd om ‘Rising Star’ van 2022 te worden. De festivalkalender voor de Britse singer-songwriter vult zich inmiddels ook al zeer vlot en zo staat er al een passage op Best Kept Secret op de planning. Velen vergelijken haar met een jonge Taylor Swift, iets waarin we ons kunnen vinden.

Lucy Blue

Lucy Blue had in 2020 al twee nummers uitgebracht, die eerder dit jaar opeens spoorloos van het internet verdwenen. Zeven labels streden namelijk om de Ierse singer-songwriter, waarna ze uiteindelijk voor Columbia Records koos en een nieuwe start nam. Sindsdien bracht ze een handvol singles uit en leverde ze haar debuut-ep Fishbowl af. Stilzitten zit er duidelijk niet in, want ook een tweede ep zit al in de startblokken met drie uitgebrachte singles. Lucy Blue liep nog geen blauwtje en staat inmiddels bekend voor haar kwalitatieve singles, die o.a. door de BBC werden opgepikt. De grote podia lonken.

MICHELLE

Het zeskoppige collectief MICHELLE gebruikt hun thuisstad New York als hun grootste inspiratiebron en brengt een frisse wind in de bedroom-popwereld. Hun grootste kracht is dat ze telkens met iets nieuws komen, dat tegelijkertijd toch ook aansluit bij hetgeen ze al hebben gemaakt. “SUNRISE”, hun samenwerking met Arlo Parks, is wellicht hun bekendste wapenfeit van het jaar en zette hen in Europa verder op de kaart met in totaal meer dan tien miljoen streams. Het is daarom uitkijken naar hun allereerste Belgische show op 12 februari in de Botanique.

The Clockworks

© Oscar Jr Ryan

We hebben het gevoel dat The Clockworks dit jaar vooral alles klaar gemaakt heeft om in 2022 te knallen. De band moet het namelijk hebben van zijn liveshows en die kon ze het afgelopen jaar maar in mindere mate aan de man brengen. Zo kon de band op tour met Pixies in september in de Verenigde Staten, maar werd die tour afgelast. Toch bleven de mannen niet bij de pakken zitten en speelden ze wel op Reeperbahn en mogen ze binnen enkele dagen op tour met Inhaler in Ierland. We kregen twee singles van het viertal, waarvan “Throw It All Away” in augustus, en zo werd de band gedraaid in de show van Iggy Pop. Volgend jaar moet dan het jaar worden met bijvoorbeeld shows op The Great Escape Festival, en heel veel nieuwe muziek. Een grote beer die nog een beetje borrelt.

The Lounge Society

© Piran Aston

We hebben het afgelopen jaar al meermaals met een overvloed aan lof gesproken over postpunkband The Lounge Society, maar we gaan het toch nog een keertje doen. De band debuteerde in 2020 op Speedy Wunderground met het indrukwekkende “Generation Game” en bevestigde in 2021 dat dat allesbehalve een toevalstreffer was. Hun debuut-ep Silk for the Starving was ongetwijfeld een van de allerbeste ep’s die we dit jaar te horen kregen. Vier nummers die onderling divers, beresterk en ambitieus klonken zonder ook maar één moment van zwakte te vertonen, met daarbovenop ook nog een uitstekende livereputatie. Laten we, indien die er nog was, dus alle twijfel wegnemen: The Lounge Society is klaar om de gitaarwereld te veroveren.

1526 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
LiveRecensies

The Lounge Society @ Charlatan: Kort maar krachtig

Twee weken lang toverde Democrazy, met het gloednieuwe festival “Everyhting UK”, de stad Gent om in een kleine enclave van het Verenigd…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Lounge Society - "Blood Money"

Slechts een zestal nummers heeft het Engelse kwartet The Lounge Society op hun conto staan, maar meer dan dat hebben ze nog…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Ibeyi - Spell 31 (★★★): Eclectische verderzetting

In 2016 zaten ze samen met Zendaya aan de zijde van Beyoncé op een trap tijdens dier laatste befaamde Lemonde visual album,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.