AlbumsFeatured albumsRecensies

Claud – Super Monster (★★★½): Charmant gebroken hart

Nadat Claud Mintz in 2018 een eerste ep had uitgebracht onder de naam Toast besloot die dat dat toch niet de ideale artiestennaam was. Mintz ging Madonna, Adele en Cher achterna en besloot om gewoon als Claud door het leven te gaan. In 2019 volgde er met Sideline Star een tweede ep met daarop hitje “Wish You Were Gay”. Ook vorig jaar zat de artiest niet stil en was die de eerste persoon die muziek uitbracht via Saddest Factory Records, het nieuwe recordlabel van Phoebe Bridgers. Daarnaast sloeg Claud de handen in elkaar met Clairo, Josh Mehling en Noa Frances Getzug en zo bracht het viertal onder de naam Shelly al twee nummers uit.

Dat alles liet samen met singles als “Gold” en “Cuff Your Jeans” een grote indruk op ons na waardoor Claud het een maand geleden schopte tot Grote Beer van Morgen. Dat betekent dat we grootse dingen verwachten van hen dit jaar en met hun debuutalbum worden die verwachtingen ingelost! Super Monster telt dertien nummers en klokt zo net onder de veertig minuten af, wat betekent dat de meeste liedjes vrij kort zijn. Kort en krachtig zou je dan denken, maar deze allitererende uitspraak geldt niet voor dit album. Clauds muziek is meestal vrij rustig, dus zet je comfortabel neer in je zetel en geniet van Super Monster.

‘I fell in love like a fool overnight’ klinkt het eens je op ‘Start’ hebt geduwd. Simpele, straight forward teksten gezongen door een veelal zachte stem, waardoor je vrijwel meteen tot rust komt. “Overnight” lijkt misschien het begin van een liefdevol avontuur, maar op “Gold” voelt Claud al aan dat hun partner koud is en dat de relatie nergens op gaat uitdraaien. Er wordt doorheen het album regelmatig over liefde gezongen, maar vaak met een niet al te positieve insteek. Zo stelt Clauds crush op “Pepsi” voor om thuis te masturberen in plaats van even langs te komen. Later zingt die dat ondanks dat Claud niet samen wilt zijn met de Pepsipersoon die er toch over zingt en dat met een dosis humor.

Of Claud over één persoon zingt of een verzameling van ex-geliefden is niet helemaal duidelijk, maar die is wel eerlijk over hun emoties. Op “Soft Spot” deelt de Amerikaanse artiest ons mee dat ondanks er een punt achter de relatie werd gezet, die wel nog steeds een zwakke plek heeft voor de ex-geliefde. Dit is een van de momenten waarop wij ook even moesten terugdenken aan vorige relaties en de soft spots die we er aan over hebben gehouden.

Dagdromen met Clauds muziek lijkt haast vanzelfsprekend. De eerder zachte muziek laat zich vaak leiden door een gitaar en bevat meer dan eens een toffe twist. Ondanks dat er muzikaal gezien geen al te grote verschillen zijn tussen de nummers onderling stoort dit niet. Zoals eerder gezegd duurt het album nog geen veertig minuten waardoor het geheel niet te eentonig of te langdradig wordt. Toch had een extra toevoeging hier en daar geen kwaad gekund. De muziek op “Ana” leunt richting eentonig, maar door de meerstemmige zang wordt er dan toch een extra dimensie toegevoegd aan het haast hartverscheurende liefdesliedje.

Afsluiter “Falling with the Rain” is net iets steviger waardoor je nog een laatste keer lekker met je hoofd kan meebewegen. Evenveel meezingen als op “Guard Down” zit er niet in, maar we worden wel enthousiast van deuntjes als deze. Er wordt gezongen over een perfecte namiddag en wanneer Super Monster op dat dagdeel wordt afgespeeld lijkt de namiddag inderdaad haast perfect. “That’s Mr. Bitch You” is nog zo eentje om in op te gaan. ‘I won’t let a straight man throw me off’ klinkt het hier. De non-binaire artiest maakt een statement op een vreugdevolle manier en smijt er nog een leuke gitaarsolo tegenaan.

Super Monster is een leuk album. Het is niet super goed (of super slecht) en Claud komt niet over als een monster, maar de plaat mag er zeker zijn. De muziek is om bij weg te dromen en de teksten zijn duidelijk en vaak herkenbaar, waardoor Claud moeiteloos als charmant overkomt. Met een vleugje humor hier en daar wordt het geheel wat opgevrolijkt. De muziek komt vaak simpel over, maar wie met volle aandacht luistert, weet wel beter. Claud opent hun hart op hun debuutalbum en vindt via muziek een manier om van een gebroken hart toch iets moois te maken.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

861 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
2021FeaturesUitgelicht

De Internationale Grote Beren Van Morgen 2021: Een terugblik

Er vergaat geen dag waarop we met Dansende Beren niet over nieuwe muziek schrijven en zo doen we bijna elke dag weer…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Claud - "Tommy"

In het begin van 2021 riepen we Claud nog uit tot een van onze Grote Beren van Morgen en die titel heeft…
FeaturesInstagramMuzieknieuwtjes

41 albums om naar uit te kijken in februari en maart

In een normaal jaar zouden we nu al rijkhalzend uitkijken naar tientallen concerten die ons voorjaar vulden. We hoeven je niet meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.