AlbumsFeatured albumsRecensies

Sylvie Kreusch – Montbray (★★★★): Warm gebroken hart

We leerden haar kennen als frontvrouw van Soldier’s Heart, maar intussen is Sylvie Kreusch al enkele jaren de zwoelste solozangeres van dit Belgenland. Niet lang nadat Soldier’s Heart zijn debuutalbum uitgebracht, liet de Antwerpse al weten dat het einde van de groep reeds nabij was. Ze vond dat het tijd was voor iets anders. Een soloproject liet toch nog even op zich wachten, aangezien ze eerst twee albums uitbracht met Warhaus, het soloproject van Maarten Devoldere (van Balthazar) en het toenmalige lief van Kreusch.

Sylvie Kreusch en Maarten Devoldere kunnen ondertussen blijkbaar terug door dezelfde deur, want de zangeres is momenteel op tour met Balthazar. Vooraleer die band van start gaat, zingt zij wat nummers over Devoldere. ‘I’ve heard the noise of the girls that you’ve been screwing all along’, klinkt het tijdens “Let It All Burn” en tijdens “All of Me” zingt Kreusch: ‘That girl so full of love was me / But do you know her now?’. Op Montbray vertelt de zangeres rechtuit over liefde, een gebroken hart en overspel, en dat zonder een blad voor de mond te nemen.

Met “Falling High” opent Sylvie Kreusch de poorten naar haar sensuele paradijs. Het is een dromerige plaats waar heupen heen en weer wiegen en harten herstelt worden, dat vertelt de zangeres ons toch tijdens “Shangri-La”. ‘Are we happy now? / We can never go back to the place where we promised forever’, klinkt het op de meeslepende opener. We zouden ‘Ja!’ willen schreeuwen nadat ze die vraag stelt, maar tussen de aanstekelijke klanken door horen we haar pijn, die weliswaar toch zo goed aanvoelt. Meezingen verloopt dan ook vlot tijdens pakweg “Let It All Burn”, terwijl er nog maar eens verteld wordt over hartzeer. De trieste teksten en de vaak vrolijke, dansbare muziek staan lijnrecht tegenover elkaar, maar Sylvie Kreusch doet alles keer op keer op zijn plek vallen.

Glimlachend fietsen door de lavendelvelden; dat gevoel brengt “Walk Walk” met zich mee. De miserie wordt achterwege gelaten op het verrassend vrolijke lied, dat rijkelijk gevuld is met toffe geluidjes. ‘Pu-pu-pu-pu-pu-pu-pu-pu’, ‘mmmmmm’ en ‘Walk walk walk walk’ voeren een onderlinge strijd uit om te bepalen welk geluidje het langst door je hoofd zal spoken. Catchy lijkt met momenten wel de tweede naam van Sylvie Kreusch, al bewijst ze op onder meer “Wild Love” dat ze geen lalala’tjes nodig heeft om te overtuigen. Het uiterst melancholische lied ontpopt zich tot een van de hoogtepunten en doet ons haast verdrinken in het dolverliefde hart van de zangeres.

“Ending Up Alone” en “Who Will Fall (Here Into My Arms)” zijn twee van de drie nummers die we nog niet eerder te horen krijgen. Die eerste is een gezellig gitaardeuntje. De luchtige muziek op “Who Will Fall (Into My Arms)” zorgt voor wat spanning, die alleen maar toeneemt wanneer het lied na drie minuten aan een hoog tempo open begint te bloeien. Net wanneer je denkt de bloem volledig te kunnen zien, klapt ze dicht en zo laat Kreusch ons op het puntje van onze stoel zitten.

Montbray is in feite een beleving te noemen. De highs en lows van liefde zijn beiden zeer voelbaar doorheen het debuutalbum van Sylvie Kreusch, al neemt het liefdesverdriet wel de bovenhand. De muziek is enorm meeslepend en het voelt aan alsof de artieste je met open armen ontvangt, en soms zelfs omarmt met een warm hart. Het zwoele zorgt samen met de Oosterse invloeden voor een dansbaar geheel, waarbij ogen gesloten worden en er vrijuit bewogen wordt in dromenland.

Op 27 november begint Sylvie Kreusch aan een uitgebreide tournee, meer info vind je op haar facebookpagina. Op 25 en 26 november staat ze in de Lotto Arena als voorprogramma van Balthazar.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify!

986 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Belle and Sebastian, Sylvie Kreusch, Whispering Sons en meer naar Live /s Live 2023!

De affiche van Live /s Live krijgt vandaag een kleine upgrade. Op zaterdag 24 juni krijgen The War on Drugs, Balthazar en…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2022 volgens verschillende Belgische en Nederlandse artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Warhaus - "Time Bomb"

Belgische indieliefhebbers kennen Maarten Devoldere als de frontman van Balthazar. Echte fans weten dat de Kortrijkzaan sinds 2016 een alter ego heeft…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.