Muzieknieuwtjes

Muzieknieuwtjes van de week (26 april – 2 mei)

© CPU – Nathan Dobbelaere

Doorheen de week verschijnt er heel wat muzieknieuws. Zoveel zelfs dat je door de bomen vaak het bos niet meer ziet. Om je daar toch een handje mee te helpen, hebben we het belangrijkste nieuws van de afgelopen week op een rijtje gezet. Zo kondigden zowel Billie Eilish als Lana Del Rey een nieuwe plaat aan, blijkt Eefje de Visser in blijde verwachting te zijn, hebben we eindelijk een nieuwe datum voor de Hella Mega Tour en moesten we afscheid nemen van de haast legendarische Belgische gitarist Paul Couter. Zo ben je weer bij met de laatste weetjes over je favoriete bands.

Billie Eilish kondigt langverwachte tweede plaat aan

Twee jaar geleden zette ene Billie Eilish de wereld op z’n kop met haar debuutplaat WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?, een album dat de jonge Amerikaanse hélemaal op de kaart zette. Haar relevantie ebde sindsdien – mede dankzij corona – een beetje weg, maar Billie zat tijdens de lockdown niet gewoon in haar luie zetel. Ze verfde haar haar blond, wat later de eerstesteenlegging van een nieuw hoofdstuk bleek te zijn. Happier Than Ever, album nummer twee, verschijnt op 30 juli 2021 en telt maar liefst zestien nummers. Het afgelopen jaar kregen we met “my future” en “Therefore I Am” al twee voorsmaakjes te horen, maar met “Your Power” loste ze deze week de eerste echte single.

Nieuwe documentaire Oasis aangekondigd

In augustus is het 25 jaar geleden dat Britse rockband Oasis hun twee iconische shows speelde in Knebworth House, Hertfordshire. Toen waren er al plannen rond een mogelijke docu, want er waren ontelbaar veel camera’s aanwezig tijdens de shows, zowel op het podium als op de treinen bij de fans. Nu, een kwart eeuw later, is het dan eindelijk hoog tijd om dat beeldmateriaal te publiceren.

Toen de broers Gallagher in februari het filmbedrijf Kosmic Kyte oprichtten, ging al snel het nieuws rond dat er een biopic rond Oasis zou verschijnen. Noel drukte dat gerucht de kop in, en nu is dan ook duidelijk waar Kosmic Kyte dan wel voor dient. Wanneer de documentaire echter verschijnt, is nog niet geweten. In afwachting daarvan kunnen fans van Noel gelukkig uitkijken naar Back The Way We Came: Vol 1 (2011-2021), een Greatest Hits-album dat tien jaar solowerk viert.

Lana Del Rey kondigt alweer (?) een album aan

Als we Lana Del Rey op haar woord mogen geloven, zal ze in 2021 vier albums en een audioboek uitbrengen. Het eerste, Chemtrails Over the Country Club, kregen we ondertussen al een dikke maand geleden op ons bord, maar nog op de dag van de release kondigde ze met Rock Candy Sweet al een opvolger aan. Dat album zou op 4 juni 2021 het levenslicht zien, maar uiteindelijk hoorden we niets meer van de koningin van de melancholie. Afgelopen week doorbrak ze de stilte door met Blue Banisters alweer een nieuwe plaat aan te kondigen. Die zou op 4 juli moeten verschijnen.

Het blijft weliswaar onduidelijk of de Amerikaanse Rock Candy Sweet gewoon een maandje uitstelde en de titel veranderde in Blue Banisters, of dat het effectief om twee verschillende albums gaat. We weten dat Lana nogal onvoorspelbaar is, maar twee albums op een dikke maand tijd lijkt redelijk onwaarschijnlijk. Wel zou er dit jaar nog een countrycoveralbum verschijnen én een audioboek. De fans van de zangeres hebben dus niet te klagen.

Charles schittert op Times Square

Er is al enige tijd een storm van kritiek op festivalaffiches die voor de meerderheid bestaan uit mannen, waardoor het lijkt alsof de vrouw een beetje wegdeemstert binnen de muziekindustrie. Daar wil Spotify nu komaf mee maken, door de EQUAL-playlist te lanceren. In meer dan vijftig landen kwam de streamingdienst dus met een speciale playlist op de proppen, waarin vrouwelijke artiesten in de schijnwerpers worden geplaatst. Ook in ons land werd er zo’n afspeellijst gelanceerd, en om daar nog wat extra aandacht aan te besteden, pakte Spotify uit met een grootse reclame-campagne op Times Square in New York. Voor ons land schitterde de Brusselse zangeres Charles op een groot bilboard in de Amerikaanse grootstad.

The Hella Mega Tour krijgt een nieuwe datum

Anderhalf jaar geleden sloegen Green Day, Weezer en Fall Out Boy de handen in elkaar met als werktitel The Hella Mega Tour. De drie poppunklegendes zouden samen op tour trekken, met elk een nieuw album onder de arm. Green Day bracht in de tussentijd al Father of All Motherfuckers uit en de Greatest Hits-plaat van Fall Out Boy ligt ook al in de rekken, maar op Van Weezer bleef het vooralsnog wachten. De Amerikanen wilden het album koste wat kost voorstellen tijdens de gemeenschappelijke tour, die dankzij de coronacrisis naar een later te bepalen datum werd verplaatst.

Nu is het eindelijk zover. The Hella Mega Tour heeft een nieuwe datum gekregen: op 21 juni 2022 staan Green Day, Weezer en Fall Out Boy in het Sportpaleis in Antwerpen. Daarbovenop zijn we ook nog eens in blijde verwachting van Van Weezer. Het album verschijnt volgende week vrijdag, op 7 mei.

Florence Welch goes Broadway

Er komt een musical van The Great Gatsby, en niemand minder dan Florence + the Machine frontvrouw Florence Welch neemt de muziek voor haar rekening. Dat doet ze overigens niet alleen. De musicaladaptatie van F. Scott Fitzgeralds klassieker wordt geregisseerd door Rebecca Frecknall, en Florence wordt bij de songwriting bijgestaan door Martyna Majok en Thomas Bartlett, beter bekend als de producer Doveman.

Eefje de Visser stelt tour uit wegens zwangerschap

Het is ondertussen al langer dan een jaar geleden sinds Eefje de Visser haar fantastische album Bitterzoet uitbracht. Een plaat waarmee ze nooit echt op tour is kunnen gaan, want nog voor ze goed en wel vertrokken was, sloeg het coronavirus toe. Ondertussen veroorzaakte het virus al meerdere keren een verplaatsing van data, maar nu komt de Nederlandse zangeres met een andere reden van uitstel: ze is in verwachting.

Optreden met een pasgeboren baby is natuurlijk niet echt handig, waardoor Eefje besloot om de Bitterzoettour uit te stellen naar april 2022. Haar show op Lowlands komende zomer zal dan ook de laatste zijn in lange tijd, aangezien ze dan hoogzwanger zal zijn. Als tegemoetkoming maakte ze wel meteen al een pak extra shows bekend. Welke dat precies zijn, vind je terug op haar website. Wij wensen Eefje en Pieterjan alvast veel succes de komende maanden.

Paul Couter overleden op 72-jarige leeftijd

Na een jarenlange zware strijd tegen kanker heeft Paul Couter afgelopen week zijn laatste adem uitgeblazen. Als muzikant stond de West-Vlaming aan de wieg van TC Matic, doordat hij samen met Arno Hintjens vanuit hun gezamenlijk project Tjens Couter evolueerde tot die band. Met hits als “O La La La” en “Putain Putain” heeft de man met zijn riffs zijn stempel op de Belgische muziekindustrie gedrukt.

Afgelopen maart bracht Couter zelfs nog zijn laatste plaat uit, vanop palliatieve zorgen in het ziekenhuis. De man is tegenwoordig nog te zien in de Canvas-docureeks Charlatan over het leven van Arno. Die laatste maakt het tegenwoordig schijnbaar ook niet supergoed, aangezien hij afgelopen week werd opgenomen in het ziekenhuis.

PXL-Music brengt compilatiealbum Versgeperst uit tvv LIVE2020

De studenten van PXL Music hebben een verzamelvinyl gedrukt onder de naam Versgeperst om zo LIVE2020 en bij uitbreiding de muziekindustrie te steunen. Op de tracklist staan enkele mooie namen die stude(e)r(d)en aan de Limburgse hogeschool, zoals onder andere Portland, The Haunted Youth, Sam De Nef, PAARD., Susobrino en meer.

De plaat is sinds 30 april in limited-edition verkrijgbaar via de website van de organisatie en in de Hasseltse platenzaak GigaSwing.

Nieuws uit festivalland

Ook de afgelopen week is er heel wat verschoven in festivalland. Zo stelden zowel Cactusfestival en Suikerrock uit naar 2022, blijken onder andere Muse en Foo Fighters volgend jaar op tour te trekken en mikt Lokerse Feesten op een kleinere editie aan het einde van de zomer. Dat en nog veel meer, vind je in onderstaand artikel terug.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1502 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Weval - "Never Stay For Love" (feat. Eefje de Visser)

Het ziet ernaar uit dat Weval overloopt van de inspiratie, want waar het duo eind vorig jaar en eerder dit jaar nog…
InstagramLiveRecensies

Crammerock 2022 (Festivaldag 2): De ingeloste verwachtingen

De openingsdag van Crammerock was er eentje om niet snel te vergeten. Kaiser Chiefs en Goldband bouwden beiden een zalig feestje en…
InstagramLiveRecensies

Crammerock 2022 (Festivaldag 1): Festivalzomer in schoonheid afsluiten

Terwijl de festivalzomer stilletjes aan op zijn einde loopt, is er naar jaarlijkse traditie nog Crammerock. Het festival is ieder jaar wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.