AlbumsRecensies

Sofía Valdés – Ventura (★★★½): Melancholische zomernostalgie

Bij het horen van ‘Panama’ krijgt menig Belg misschien nog een flashback naar die 3-0-overwinning van onze Rode Duivels op het wereldkampioenschap voetbal in 2018. Voor het overige roept het land gigantisch weinig herkenbaarheid op, of het moest het kanaal zijn. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, moet Sofía Valdés gedacht hebben. Toch trok de zangeres op vijftienjarige leeftijd naar de Verenigde Staten en daarna naar Liverpool. Het blijkt een goede zet te zijn geweest, want ondertussen is ze twintig en gaat alles haar voor de wind.

In het najaar van 2020 liet ze haar debuutsingle “Little Did I Know” op de wereld los. Een nummer dat in geen tijd enkele honderdduizenden streams achter zijn naam kreeg staan. Ook de opvolging was verzekerd, want na nog twee sterke singles volgde ook nog eens een cover van Gwen Stefani’s “The Sweet Escape“. Die laatste haalde de debuut-ep uiteindelijk niet, maar desondanks waren we gigantisch benieuwd naar wat Sofía allemaal te bieden had op Ventura. 

Het voelt misschien nogal vreemd om te zeggen met de huidige weersomstandigheden, maar na het beluisteren van Ventura wanen we ons bijna op een of ander Panamees strand. Dat heeft alles te maken met de minimalistische, akoestische muziek die Sofía op ons afvuurt. Op het ingetogen “Lonely” kan je als je heel goed luistert zelfs de golfjes op het strand horen aanspoelen. Het is een lichte, haast onopvallende toevoeging, maar het schept wel een idyllische sfeer aanvullend op het schattige, dromerige geluid dat de zangeres neerzet. Het nummer ligt een beetje in dezelfde lijn als haar debuutsingle, al klinkt het daar allemaal net wat melancholischer.

Die melancholie zit altijd wel ergens verstopt in de muziek die Sofía maakt, maar lijkt doorheen de ep toch wat weg te ebben. Dat ze ook het pad der popinvloeden wilde bewandelen, werd al duidelijk toen “Handful of Water” het levenslicht zag. De gitaartjes begonnen nog wat vrolijker te klinken, en ook haar leuke mix tussen Spaans en Engels speelde parten. Het mengen van talen is iets wat we haar in de toekomst graag nog horen doen, maar op Ventura zit het er jammer genoeg niet meer in, of je zou de opname van de intro van “Amsterdam” erbij moeten rekenen. Daarna bloeit dat nummer helemaal open met een akoestische gitaar, wat geklap en de engelenstem van de Panamese. Ze gaat hier nog wat meer de poppy richting uit, zonder haar eigenheid te verraden.

Popmuziek maken gaat Sofía Valdés goed af, want op de overige twee nieuwe nummers verkent ze dat pad nog intensiever. Op “Gems” experimenteert ze nog wat verder met het geklap, dat in combinatie met de uptempo akoestische gitaar voor een zwoel, zomers gevoel zorgt. Zo zomers zelfs, dat je bij het sluiten van je ogen plots in een strandbar terecht komt. Het zorgt er op een manier ook wel voor dat het lijkt alsof de zangeres nog niet echt weet welke richting ze uit wil. Poppy en zomers, of dromerig en melancholisch. Slechts één keertje weet ze de gulden middenweg te vinden: “Oceans Away”.

We kunnen ons voorstellen dat je weinig (of zelfs geen) Panamese artiesten kent, maar als je er toch eentje moet kennen, laat het dan Sofía Valdés zijn. De zangeres staat aan de vooravond van een mooie doorbraak en zet dat vandaag in de verf met haar debuut-ep. Ventura heeft misschien nog niet echt een duidelijk richting of visie, maar er wordt aan de hand van zes nummertjes toch al duidelijk wat de Sofía allemaal in haar mars heeft. Deze plaat is het begin van nog veel meer moois, zoveel is nu al zeker.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1695 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 40 beste ep's van 2022

De ep wint dezer dagen steeds meer aan belang en dat ligt vooral aan het feit dat de samenleving vlugger wordt. Alles…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sofía Valdés & Pink Sweat$ - "Broken"

We voorspellen Sofía Valdés al een tijdje een mooie toekomst, maar het blijft vooralsnog wachten op een echt grote doorbraak. Met ep’s Ventura en In…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #35

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos hoog. Daarom is het onmogelijk om alles binnen de correcte tijdspanne van een degelijke…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.