AlbumsRecensies

Zwangere Guy – BRUTXXL (★★★★): Guy op zwangerschapsverlof

Eén ding is zeker, de Zwangere Guy Industrie maakt zijn eigen regels. Amper negen maanden na het geniale Wie is Guy? baarde papa ZG al een tweede kind. BRUTAAL ging net als zijn voorganger goud, maar wist de verwachtingen nét niet in te lossen. Deze plaat krijgt nu een volledig vernieuwde voorzijde met acht verse tracks en werd BRUTXXL gedoopt. Guy’s laatste spruit mag dan wel een maand over tijd zijn, maar onze rapvader mag nu al voor de derde keer in twintig maanden van zijn zwangerschapsverlof genieten.

Op BRUTXXL gaat papa ZG terug naar zijn roots. Hij brengt een zielvolle verzameling tracks die ons mijmerend doen terugdenken aan Guy’s debuuttape, Zwangerschapsverlof Vol. 3. Wel worden de oldschool tracks met jazzy sfeer afgewisseld met felle bangers die ons eraan herinneren dat Gorik tegenwoordig niet op zijn mondje is gevallen. Guy goochelt met sounds en sferen, zonder de coherentie te verspelen.

Het zou geen Zwangere Guy album zijn mocht hij zijn hele crew niet uitnodigen om bij te dragen. Op de cover alleen al staan er genoeg shoutouts om een concertzaal te vullen in coronatijden. Een nieuwe naam op “BRUTXXL” is die van Freddie Konings. De kersverse Top Notch artiest neemt twee strofes voor zijn rekening op “FALLY IPUPA”. Over een loeiende drillbeat rapt Freddie over ‘drie tellies in zijn broekzak’ en hoe hij elke dag ‘op zijn brood moet zijn’. De juiste ingrediënten voor een geslaagde trapbanger dus. Een totaal andere sfeer vinden we op “KENNY”, waar Jan Paternoster een instrumentale bijdrage deed. De laatste keer dat de Black Box Revolution frontman de handen in elkaar sloeg met papa ZG, was op “BXL Finest”. Ook deze keer krijgen we een introspectieve track, met als afsluiter een aangename gitaarsolo. “KENNY” vertelt het meeslepende verhaal van een jongen die op basis van slechte opvoeding en brute pech dakloos wordt. Het is duidelijk een onderwerp dat Gorik nauw aan het hart ligt en “KENNY” bewijst dat hij nog steeds een gevoelige snaar kan raken.

Ook STIKSTOF copain JAZZ BRAK kon niet ontbreken, hij neemt de tweede helft van clubbanger “GUTTERGANG 2” voor zijn rekening. Voor deze tweede versie van BRUTAALs brutaalste track haalden ze vast de mosterd bij producer Rare Akuma. Het Antwerpse goudhaantje kwam voor zijn album AKUMA SEASON met een tweede, loeiharde en gelaagde versie van zijn grootste hit “RAGING FISTS”. Terwijl RAGING FISTS II het hoogtepunt van Akuma’s album was, lijkt “GUTTERGANG 2” toch vooral gemaakt om zalen plat te spelen. Vorm primeert over inhoud en de beat lijkt maar een flauw afkooksel van het origineel. Een definitief oordeel over deze track laten we dus best tot de volgende ZG show in de ijskast.

Misschien wel de meest waardevolle inbreng in dit album is die van Josse de Pauw. De acteur, regisseur en auteur uit Asse duikt te pas en te onpas op om Guy van repliek te dienen. De 68-jarige cultuurkolos zorgt voor humor, samenhang en een zachte tegenstem. Hij komt als boeiend klankbord uit met stoute opmerkingen die indirect zorgen voor de nodige zelfspot. Op “KUTJAAR”, een beenharde duistere track, neemt Zwangere Guy het op voor de lijdende cultuursector. Nadat ZG in de daaropvolgende discussie zijn zorgen over zijn crew aanhaalt, zegt Josse simpelweg ‘Guy ge moet ni zagen, ge hebt toch weer een gouden plak?’

Dat Zwangere Guy de oldschool kaart ging trekken, wisten we al nadat hij “1 UIT DE 100” en “PAPA ZG” op ons losliet. beide tracks steunen op een duistere boombap beat en worden gesierd door typische scherpe ZG-bars. Het mooiste voorbeeld hiervan is toch wel de opener. “DOORBIJTER” wordt gebouwd op een heerlijk dromerige beat van Astro en Stab. Centraal staat een sample die echte rapfanaten misschien wel herkennen van “Champagne”, een track van Antwerpse raplegendes Diamantairs met NAG en Rakke. Op speelse wijze doorloopt ZG zijn jeugd op deze track, zelfbewust en zonder het overzicht te verliezen.

ZG is duidelijk nog niet uitgepraat, stiekem hopen op een nieuwe zwangerschap over negen maanden dus! Zwangere Guy toont op BRUTXXL zijn veelzijdigheid en persoonlijke groei. Er is ruimte voor zelfreflectie en attente bars, maar evengoed wordt het kot af en toe volledig afgebroken. Hopelijk zien we Gorik snel terug op het podium, want pas als de Brusselse rapkoning een zaal in vuur en vlam kan zetten, zal BRUTXXL volledig tot zijn recht komen!

Facebook / Instagram

36 posts

About author
Soms Blue, Altijd Pink. 24/7 muziek aan het luisteren, kijk maar!
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

TW Classic XL 2022: Het feest van de vrijheid

TW Classic is al jarenlang een vaste waarde in het Belgische festivallandschap en focust zich keer op keer op een iets ouder…
InstagramLiveRecensies

Couleur Café 2022 (Festivaldag 1): Een geslaagde antiregendans

Na drie lange jaren wachten werden we door Couleur Café opnieuw verwelkomd in het Ossegempark aan de voet van het Atomium. In…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single STIKSTOF - "L'Univers" (feat. Smahlo & Winne)

Dat de mannen van STIKSTOF de koningen van de Nederlandstalige hiphop zijn, konden jullie al lezen in onze recensie van hun optreden…

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.