InstagramUitgelicht

De Belgische Grote Beren Van Morgen 2019: een terugblik

Naar jaarlijkse gewoonte tippen we in het begin van het jaar enkele internationale en Belgische acts die het volgens ons ver kunnen schoppen. Vooraleer we vanaf 1 januari dagelijks onze nieuwe ‘Grote Beren Van Morgen’ zullen voorstellen, blikken we nog even terug op de reis die onze ‘Beren’ van dit jaar hebben afgelegd. De afgelopen twaalf maanden werkten ze elk aan hun carrière en mogen ze tevreden terugblikken op een mooi jaar. De Belgische muziekwereld leeft overduidelijk en het talent komt langs alle kanten!

Ruby Grace

© CPU – Jan Van Hecke

Het was een spannend jaar voor Ruby Grace, want dankzij haar toffe debuutsingle “Lipgloss” kwam ze in onze kijker terecht. Naast shows op Pukkelpop, Brussel Brost of in Het Depot, ging Louise Vanoppen voornamelijk op zoek naar haar sound en richting die ze wilt uitgaan. Recentste single “Glitter” was in ieder geval een sterke poptrack, die van een kleurrijke video voorzien werd. Voor 2020 belooft ze meer nieuwe muziek en optredens en we houden haar aan haar woord. Misschien wordt ze wel onze Belgische Charli XCX?

Mooneye

©️ CPU – Joost Van Hoey

Voor Mooneye begon het jaar schitterend, want door hun winst bij De Nieuwe Lichting waren ze zeker van heel wat media-aandacht. Die kregen ze ook doordat ze aardig wat shows gaven, onder andere ook op ons Dansende Beren Feest in Brugge. Hoogtepunt was hun show in de AB Club, die helemaal uitverkocht was, en hun jaar goed samenvatte. Hun livereputatie zit goed en zo zijn we er zeker van dat ze in 2020 minstens even goed zullen voortdoen. We verwachten alvast nieuwe nummers en nog grotere podia.

Martha Da’ro

©CPU – Bert Savels

Martha Da’ro, lid van Soul’art, heeft anno 2019 haar pijlen op een groot soloparcours gericht en dat was er dan ook aan te merken. Couleur Café, Dour, Pukkelpop, Les Nuits…: ze stond er overal en liet er een goede indruk achter. Door wat conflicten met haar voormalige producer werd haar debuut-ep uitgesteld met een jaar en zo kregen we met “Sugarman” maar één nummer van het grote Belgische urbantalent. We kunnen dus concluderen dat 2019 nog maar een opwarmertje was, want met haar eerste ep zal ze potten breken.

Tristan

© CPU – Jan Van Hecke

Nadat we in oktober 2018 door Tristan omvergeblazen werden in de AB toen ze het voorprogramma van Tamino verzorgde, wisten we dat deze artieste het ver kan schoppen. En zo geschiedde. Haar tweede ep Delidomia kreeg, naast heel wat lof, vier sterren van ons en ook de andere muziekcritici volgden onze mening. De ietwat hoekige elektronische jazz van Isolde Van Den Bulcke vond zijn publiek en zo speelde ze heel wat shows in het voorjaar en de zomer van 2019. In het najaar trok ze zich terug voor het schrijven van nieuwe nummers, die in het volgende jaar het licht zullen zien.

Jan Verstraeten

2019 was het jaar waarin de muziekwereld verliefd werd op Jan Verstraetens muziek. Cheap Dreams, de eerste ep van Verstraeten, verzekerde hem eeuwige liefde van een aanzienlijk deel muziekliefhebbers en ook 2020 lijkt een boeiend jaar te worden voor de grafische kunstenaar uit Sint-Niklaas. In januari trekt onze ‘Grote Beer Van Morgen’ naar Eurosonic in Groningen en in maart mag hij spelen op het legendarische showcasefestival SXSW in Austin, Texas. We hebben dus met een nieuw succesvol exportproduct te maken en geloven dat ook de volgende twaalf maanden er rooskleurig gaan uitzien.

Bombataz

© CPU – Bert Savels

All the way uit onze hoofdstad baande het viertal Bombataz dit jaar zijn weg naar alle uithoeken van ons land. Hun debuutsingle “Frankenstein” kreeg ons al snel mee in het hele verhaal en we waren niet de enigen die niet genoeg konden krijgen van de experimentele elektro van dit jonge Belgische qwartet. Hun zomer vol festival trokken ze op gang op Couleur Café, waar ze voor heel wat extra zon zorgden. Op de RedBull Elektropedia Awards wonnen ze dan een maand geleden ook verdiend de ‘Most Promising Award’. Laat het volgende jaar dus ook maar komen!

Vito

©️ CPU – Joost Van Hoey

Zoals heel wat andere ‘Grote Beren Van Morgen’ kwam ook Vito met een eerste ep op de proppen en ook zij slaagden erin om ons van hun kunnen te overtuigen. Man With Feelings was een puik debuut, waarmee ze uiteindelijk in het voorprogramma van dEUS en The Van Jets mochten spelen. Bovendien werkten ze ook ijverig aan het vervolg van hun eerste ep, die ze op 26 maart in De Roma en op 1 april in de Handelsbeurs zullen voorstellen. Ook zij hebben dit jaar heel wat belangrijke ervaring opgedaan, die ze in 2020 kunnen gebruiken om hun troeven verder uit te werken.

Black Leather Jacket

©CPU – Stijn Verbruggen

Black Leather Jacket deed het dit jaar, zoals we al hadden verwacht, behoorlijk goed. Een dikke maand geleden stelden ze hun debuutalbum Tranquillizer voor, dat ze in de zomer op onder andere Crammerock, Suikerrock en Rock Zottegem uitgetest hebben. Met dat album haalden ze bovendien een mooie elfde plaats in onze Belgische album top 20. We kunnen dus van een fantastisch jaar spreken en hebben het gevoel dat ze het volgend jaar nog beter zullen doen. Wat zijn we trots dat ze op ons Dansende Beren feest hebben gestaan!

ICTO

© Annelies Boeykens

ICTO vertegenwoordigde dit jaar de vrouwelijke urbanscene in de finale van De Nieuwe Lichting en legde dan ook een mooi parcours af. Haar eerste ep Under Construction is nog maar enkele dagen jong, maar leverde uiteindelijk drie hits op. “Inbound” stond wekenlang in de playlist van Studio Brussel en “Poison” werd zelfs ‘Catch of the Day’. Wie nog steeds denkt dat ICTO enkel ‘prrr’, ‘skrrrt’ of soortgelijke geluiden maakt, heeft duidelijk niet naar haar aanstekelijke tracks geluisterd die vol happy vibes en catchy deuntjes zitten. De komende maanden brengt ze verder nieuwe singles uit en trekt ze in het voorjaar en de zomer weer op pad met haar gloednieuwe liveshow. Op naar de grotere podia, waar ze hoort te staan.

Ontdek nog meer nieuwe muziek & artiesten via onze Spotify.

1661 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

fantom - Fantom of the Popera (★★★): Spook met meerdere gezichten

Zelf muziek maken is vandaag de dag makkelijker dan ooit en dus wordt het bijgevolg steeds moeilijker om door het bos de…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Tristan - Wellif (★★★★): Sensueel, intens en stijlvol

Een album uitbrengen in tijden waarin alles razendsnel gaat en streamingsdiensten vooral gericht zijn op singles, is geen evidentie. Toch blijft het…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Tristan: 'Ik heb een andere relatie tot donkere, uitdagende gevoelens'

In een wereld van pruiken en verzonnen woorden ontpopt Isolde Van den Bulcke zich tot Tristan; een zelfverzekerde versie van zichzelf die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.