AlbumsRecensies

Vito – Man With Feelings (★★★½): Liefdevol luistertijd afdwingen

Een debuut ep releasen is voor veel bands een erg spannend moment. Het is, in de meeste gevallen, de eerste keer dat je muziek tastbaar wordt in de vorm van een cd-schijfje of vers gesneden plakje vinyl. Niet altijd zullen de verwachtingen zo hoog gespannen zijn als bij deze release van de Gentse band Vito. De band bouwde deze verwachtingen eigenhandig op door onder meer een ijzersterk live-imago uit te bouwen. Het bezorgde hen de winst op Theater Aan Zee (Jong Muziek), maar evenzeer mochten ze eerder dit jaar opdraven op We Are Open, waar jaarlijks de Belgische fine fleur van het daaropvolgend concertseizoen te zien is. Straffe toebak!

Man With Feelings opent met “The Soul Comes”, een stuurwiel-tikkend roadtripplaatje, waar Kurt Vile op de achterbank ligt te pitten terwijl het nummer zich een weg baant over Amerikaanse highways. Het nummer ontpopt zich stelselmatig tot een krachtige schijf van formaat. Qua stemtimbre doet Dhaenens’ stem ons zelfs wat denken aan die van Douglas Firs’ Gertjan Van Hellemont, wat we zeker als een compliment bedoelen. Wat wel opvalt is dat de band een risico neemt door geen enkel nummer korter dan vier minuten 39 op het ep’tje te plaatsen. Dit geeft elke track weliswaar meer dan voldoende ademruimte om tot bloei te komen, maar als debuterende band is het best wel een gewaagde zet in een tijdperk waarin we alles steeds sneller willen consumeren.

Zo duurt “Costa Rican Star” maar liefst dik zes minuten. Het nummer dat ons live van onze sokken blies, houdt ook als studiovariant meer dan stand. De Belgicana van de band voelt in deze track aan als een warme gloed in het aangezicht. Catchy detail-elementen zorgen voor meer dan voldoende gelaagdheid in de track, dat ook aanwezig blijft wanneer de track zich ontbolstert. Wanneer het zover is, zorgt meerstemmigheid bovendien voor voldoende tegengewicht in de krachtenbalans. Het mooiste deel aan het nummer is weliswaar het best wel epische einde, wat een pareltje is dat geworden.

Verder vinden we ook een titeltrack terug op Man With Feelings. Deze opent met gitaargepingel waar we ergens in de verte Pink Floyd voelen binnendruppelen, en vervolgt gaandeweg gezapig zijn route. We missen op deze track wel wat pit en de intensiteit om onze aandacht op scherp te houden. Een gevoel dat ook de kop opsteekt bij “Floating Around”, waar we tot halverwege de track een beetje op onze honger blijven zitten. Eens het halfwegpunt achter de rug, laat Vito tot enkele malen toe zijn tanden zien. We begrijpen het opzet van de band, maar het ontdoet ons niet van het gevoel dat het nummer een ietwat vreemde eend in de bijt is.

Aangenaamste verrassing op de plaat is, het tot nu nog ongereleasete, “Treat Me”. Zwoele, gesluierde klanken, sensuele gitaartjes en sensuele woordkeuzes zorgen voor een erg intiem sfeertje. Voeg daarbij de vrouwelijke nevenstem, en je waant je al snel in de muzikale cabardouches waarin je onder meer Warhaus’ muziek kunt terugvinden. De zachte, doch doortastende track is er eentje die niet alleen erg aangenaam binnenlepelt, maar ook blijft plakken.

Ten slotte horen we op Man With Feelings ook “Ever Since I Got To This Town” terug, de track waarmee Vito meteen een grootste indruk maakte op alles wat vast of los zat en zit in de Vlaamse muziekwereld. Het karakteristieke beatsampletje in combinatie met de erg catchy, melodieuze arrangementen, zorgen ervoor dat het nummer best wel als als een neo-tijdloze track kunnen beschouwen. De band schaafde voor de ep het nummer ook her-en-der bij. Hierdoor klinkt de track niet alleen nog beter, maar bovendien ook beter passend in het geheel van de plaat. Muzikaal gezien is “Ever Since I Got To This Town” de meest gepolijste track van de band. Luisterbeurt na luisterbeurt komt er maar geen sleet op ons genot.

Man With Feelings is een ep die door de gewaagde keuzes van de band blaakt van zelfvertrouwen. Vito heeft overduidelijk een eigen sound te pakken die ons over de ganse lijn weet te overtuigen. Door de hoge kwaliteit van “Ever Since I Go To This Town” en “Costa Rican Star” kunnen ze ons weliswaar niet geheel ontdoen van de idee dat Vito nog meer in zich heeft dan ze ons op dit best wel al sterke debuut bieden. Man With Feelings is een karaktervolle plaat waarop Vito, door een eigen stempel te drukken, liefdevol de tijd afdwingt die de plaat nodig heeft en verdient.

Vito stelt Man With Feelings aanstaande vrijdag voor in de Gentse Minard Schouwburg, later deze maand zijn ze ook live te zien in Brugge (De Snuffel).

Benieuwd naar nog meer muziek? Volg ons op Spotify!

136 posts

About author
Managet en boekt als OENGER, is Cultuurmanager vermomd als IT-ambtenaar.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Leffingeleuren 2022 (Festivaldag 3): Heel de wereld in Leffinge

De laatste dag van Leffingeleuren blijkt traditioneel ook een beetje de laatste dag van de festivalzomer. Het festival had op zondag nog…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Whispering Sons, Shht, Asa Moto, Opus Kink en meer voor Leffingeleuren 2022!

Nieuwe bands ontdekken in een gezellige setting, daarvoor moet je ook dit jaar weer op Leffingeleuren zijn. De Zwerver is volop bezig…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Vito - The Restless Kind (★★★★): Half troubadour, half cowboy, voltijds verhalenverteller

De voorbije jaren leerden we Vito Dhaenens kennen als het americanageluid van Gent, en bij uitbreiding België. Met een stijl die hij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.