FeaturesUitgelicht

De 101 beste singles van 2018

Ron Gallo — It’s All Gonna Be OK

Het komt allemaal in orde als je naar Ron Gallo luistert. Zijn “It’s All Gonna Be OK” is de beste sixties song die dit jaar verscheen en het is niet alleen hard doorgaan. Op het eind weet de man nog te experimenteren door er allerlei vreemde gitaargeluiden achter te gooien. Wat een man.

Ry X — Bound

Ry X is al langer bezig met projecten als Howling en The Acid, maar solo leerden we hem in 2016 kennen als een fragiele singer-songwriter. Dat werd afgelopen jaar bevestigd toen hij met Brussels Philharmonic een uitverkochte show speelde in de Ancienne Belgique. Als we zijn nieuwste single “Bound” mogen geloven, gaat hij op zijn tweede album de elektronische tour op.

Sigrid — Schedules

Dat 2018 het jaar van Sigrid was, is nog maar een understatement. Deze Noorse dame eigende zich de BBC Sound of 2018-titel toe en bracht haar tweede ep uit. Daarop bewees ze nog maar eens dat ze in staat is om de perfecte popsong te schrijven, waarbij “Schedules” duidelijk de kroon spant.

Slipknot — All Out Life

De banger die Slipknot dit jaar uitbracht kon uiteraard niet ontbreken. “All Out Life” is een sneltrein die op gang schiet en nooit meer stilvalt, en is bovendien een sneer naar de muziekindustrie. De lyrics kort samengevat: oude muziek is niet slecht, nieuwe muziek evenmin. Goeie muziek is goeie muziek, en artiesten moeten hun voorgangers die het pad hebben geëffend respecteren. Amen.

SOHN — Hue / Nil

De Engelsman-turned-wereldburger Toph Taylor heeft als SOHN al twee platen onder de arm. Dit jaar kwam daar uit het niets een dubbele single bij, met daarop twee van zijn sterkste nummers tot nu toe. “Hue” en “Nil” dwalen tussen ambient, pop en rock met subliem uitgevoerde samples, en vullen elkaar perfect aan.

The Sonder Bombs — Twinkle Lights

“Twinkle Lights” van The Sonder Bombs is een erg persoonlijk en vastberaden nummer. Zangeres Willow Hawks gooit er haar hart en ziel tegenaan en dat werpt zijn vruchten af. De melodie is vrij simpel, maar met behulp van de rest van de band laat ze de boel langzaam maar zeker opzwellen, om zo recht naar de sprankelende en energieke climax toe te werken.

Squid — The Dial

Met “The Dial” heeft Squid de song van hun leven geschreven. Een postpunk track die heel zacht begint, maar wel furieuze uitspattingen in zich heeft. De hele song zit vol met extra’s, nieuwe inzichten en vooral strakke klanken. “The Dial” zou de deur moeten zijn naar meer moois in 2019, wij hopen het alvast.

De Staat — Kitty Kitty

De Staat gaat al even mee, maar met de singles die we dit jaar te horen kregen, bombardeerden ze zich al snel tot ones to watch voor 2019. “Kitty Kitty”, dat volgend jaar op Bubble Gum gaat verschijnen, is onze favoriet; de song is een funky doch explosieve odyssee van ruim zes minuten, en er hoort nog een geweldige video bij ook!

Stimulator Jones — Give My All

Als je wilt weten hoe een groovy song moet klinken, dan luister je best eens naar deze “Give Me All”. Een zwoele baslijn zet meteen de toon voor wat een sensueel nummer zal worden. Wie al eens graag indruk wil maken op het andere geslacht, kan hier zeker zijn beste moves op bovenhalen.

Sudan Archives — Nont For Sale

De muziek van Sudan Archives situeert zich rond R&B, hiphop en pop, maar het geluid van dit talent klinkt toch net iets anders. Haar vioolspel en productie brengen een unieke insteek die haar werk al snel heel verslavend en eigenzinnig maakt. Zo was het bijzonder moeilijk om het briljante “Nont for Sale” uit ons hoofd te krijgen.

Tenacious D — Making Love

We hebben het al enkele keren gehad over de perfecte song om de liefde op te bedrijven, maar bij Tenacious D hoeft het allemaal niet zo subtiel. Met lyrics als ‘Let us have your seed today’ en ‘Sit on him make him explode’ hoeven ze helemaal niets te verbloemen. “Making Love” is dan ook de nieuwe “Fuck Her Gently” en vanzelfsprekend een nieuwe klassieker.

Thrice — The Grey

Na de eerste seconden van “The Grey” is het al duidelijk dat Thrice er weer eens staat. De gloeiende kant van de band komt op strakke manier naar voren en daar worden wij wild van. Frontman Dustin Kensrue’s ruwe stem komt perfect tot zijn recht in dit nummer dat als een storm voortraast en je meesleurt in krachtige gitaarlicks en een diepzinnige tekst.

Trash Boat — Shade

Waar menig pop-punk band vandaag eerder bezig is met ‘the brand of their jeans, and all the shit in their hair,’ schrijft Trash Boat nog steeds rechttoe rechtaan punk die eerder naar hardcore neigt. Tweede album Crown Shyness gaat over depressie, is perfect vertaald naar de taal van de muziek, en daar is eerste single “Shade” het prototype van.

The Twilight Sad — VTr

In januari verschijnt de nieuwe plaat It Won/t Be Like This All The Time en daar staat al minstens één pareltje op. “VTr” is namelijk een duistere song met een positieve boodschap en een refrein van een meeslepende soort. The Twilight Sad op hun best dus!

Unknown Mortal Orchestra – Hunnybee

Jullie stemden dit nummer zelf nog naar plaats 32 in onze poll voor de alternatieve zomerhit voor 2018. “Hunnybee” van Unknown Mortal Orchestra verpakt een eenvoudige levensles in een ongelofelijk aanstekelijk en zeemzoet pakketje. Met een melodie en refrein die hardnekkiger blijven plakken dan nat geworden confetti.

Vince Staples — FUN!

In november bracht Vince Staples weer eens een nieuw album uit met het geweldige FM!waarmee hij nog maar eens back to basics ging. Ook de single “FUN!” is een nummer zonder al te veel tierlantijntjes en kan vooral weer omwille van zijn scherpe lyrics punten bij ons scoren. De tussenstand zijn we ondertussen kwijt, maar dat zegt al veel over de waarde van een artiest.

Virginia Wing — The Second Shift

Een jazzy saxofoon, een wankelende baslijn en speelse synthpop vormen de ruggengraat van het innemende “The Second Shift” van het Britse duo Virginia Wing. Hoewel het nummer opmonterend en zelfs extatisch klinkt, legt het tekstueel wel de vinger op de wonde: ‘de neiging van de maatschappij om de bijdragen van de vrouw te ondermijnen.’

Vulfpeck — Darwin Derby

We waren positief over de nieuwe plaat van Vulfpeck, en dit is een van onze favorieten. “Darwin Derby” is een klassieke Vulfsong met een energieke instrumental en een onweerstaanbare zanglijn van Theo Katzman. De komische bridge waarin Jack Stratton zijn liefde aan zeedieren betuigt kunnen we ook wel smaken.

Weakened Friends — Blue Again

De zangstijl waarmee Weakened Friends zich op “Blue Again” bedient zal vast niet voor iedereen weggelegd zijn, maar zeker is wel dat de energie ervan afspat. De muziek is dan ook vlijmscherp en het refrein is stomend en verslavend. We hebben ons volume in 2018 zelden zo de hoogte in gejaagd als met dit nummer.

Winston Surfshirt — For the Record

Australië herbergt nu al een tijdje heel wat uitstekende bands en projecten, en daar is Winston Surfshirt er zeker ook één van. De groep uit Down Under kan ons steeds weer bekoren met een lekker laidback vibe die ons goed kan doen dagdromen. Hopelijk krijgen we volgend jaar nog wat meer nieuwe muziek van Winston Surfshirt!

YOTA — Drop the Bomb

Een nieuw project met leden van Bombay Bicycle Club en Gorillaz, kan niet slecht zijn, toch? Dat is het zeker niet. “Drop The Bomb” is een hiphop nummer met een soulvolle groove en een aanstekelijk refrein. Na één luisterbeurt zing je het refrein al mee.

Yowl — John The Collector

2018 was het jaar van Shame en IDLES, 2019 zou zomaar eens het jaar van Yowl kunnen worden. Als je luistert naar “John The Collector”, weet je waarom. Het start heel braafjes, maar eens je aan het refrein geraakt smijt je al met pintjes in het rond. Vuile punk volgens het boekje, maar toch aanstekelijk.

https://soundcloud.com/yowl-2/john-the-collector

Alle nummers vind je in onderstaande Spotify-playlist:

Deze nummers werden gekozen en geselecteerd door Jan Kurvers, Niels Bruwier, Ann Mulleman, Lyra Lambert, Ann-Frédérique Lorquet, Jonas Verstichel, Frédéric Beeuwsaert, Jasper Verfaillie, Jan Sucaet, Maxim Meyer-Horn, Simon Meyer-Horn, Katrijn Vermoesen en Matthijs Vandenbogaerde.

3369 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single RY X - "Spiral"

RY X zit niet stil. Zo verwende de Australiër ons de afgelopen tijd met singles “Your Love” en  “Let You Go“. Twee…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Lykke Li - EYEYE (★★★½): Gebroken, gelijmd

Li Lykke Timotej Zachrissonwerd geboren in 1986 en bracht toen ze 22 lentes oud was haar eerste album uit. De Zweedse werkte…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Liss - "Boys In Movies" (feat. Nilüfer Yanya)

Het verhaal van de Deense indiepopband Liss is een enorm tragisch. Terwijl de carrière van het kwartet in de lift stond en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.