LiveRecensies

Yusuf @ Bar Mirwaar: Hartverscheurende synths vermengd met opzwepende beats

Gisteren speelde Yusuf een intieme show in Bar Mirwaar in Gent. De vierkoppige band rond Jonas Steurs, die vorig jaar nog in de finale stond van de Nieuwe Lichting, stelde er zijn debuut-EP Balm voor.

Bij wijze van verplicht nummertje werd er dan ook afgetrapt met “Sins”, het nummer waarmee ze de Nieuwe Lichting net niet wisten te winnen. Gelukkig zijn er voor de minimalistische ‘melancholica’ van Yusuf nog meer dan fans genoeg. De charmante Bar Mirwaar was namelijk aardig volgelopen voor de komst van de Leuvenaars. Gezelligheid troef dus, maar qua capaciteit toch al een zaal die het viertal stilaan ontgroeid is.

Na het openingsnummer, dat overigens niet op de debuut-ep staat, kregen we drie nummers te horen die het album wél haalden. Eerst was er “Filth”, een erg donker nummer dat zich heel traag opbouwt om daarna verwoestend uit te halen. Ook het iets minder energieke “fold” wist Steurs live toch met heel wat venijn te brengen. Gedurende heel de set kon je hem trouwens op geen valse noot betrappen. “jewel” kent dan weer hetzelfde verloop als “Filth”: mysterieuze start, knetterend einde. De meest radiovriendelijke single “heathen” werd ook vlot onthaald en werd zelfs door sommigen zachtjes mee gemompeld.

De mannen én vrouw van Yusuf speelden trouwens niet enkel nummers van op de plaat, er was ook ruimte voor enkele geheel nieuwe nummers. “interfear”, “(a)void” en  “DÊ” zijn alle drie nummers die hoogstwaarschijnlijk op de volgende ep te horen zullen zijn. Je merkt ook een duidelijk verschil met de voorgaande nummers. Ze zijn veel dansbaarder, veel meer uptempo en misschien zelfs nog wat meer experimenteel. Afsluiter “DÊ” deed bij momenten zelfs wat denken aan Bon Iver en van zo’n compliment kunnen veel bands alleen maar dromen.

Dat Yusuf barst van het potentieel, is slecht een gigantisch understatement. De band is niet vies om af en toe eens lekker te experimenteren en buiten de lijntjes te kleuren. Dergelijk gedrag kunnen wij alleen maar aanmoedigen en we kijken dan ook reikhalzend uit naar de komst van hun tweede ep. Die zou er ergens begin volgend jaar moeten aankomen. Wie Yusuf dit jaar nog aan het werk wil zien, kan zaterdag afzakken naar de AB. Daar speelt de band een show in de Club samen met zangeres AUDRI, nog zo’n jong talent.

Setlist

Sins
Filth
fold
jewel
interfear
(a)void
heathen

Facebook / Instagram

Dit vind je misschien ook leuk:
Muzieknieuwtjes

Kids with Buns, Ramkot en The Haunted Youth winnen De Nieuwe Lichting 2021!

Door corona zijn er veel zekerheden weggevallen de afgelopen maanden, maar gelukkig behoort De Nieuwe Lichting daar niet toe. Een van de…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Kids With Buns – “bad grades”

Twee keer goed nieuws over Kids With Buns vandaag: de band behoort tot de negen finalisten van De Nieuwe Lichting van Studio…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Fabian Rasti - "Brazil"

Vandaag debuteert Fabian Rasti, je misschien wel bekend als zanger en gitarist van de Gentse band Pavlove, met de single “Brazil”. De…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.