AlbumsRecensies

Yusuf – Balm (★★★★): De gevoelige snaar heruitgevonden

Dat Yusuf wel ergens een belletje doet rinkelen, is heel waarschijnlijk. De band rond Jonas Steurs stond dit jaar namelijk in de finale van De Nieuwe Lichting, de talentenwedstrijd van Studio Brussel. Met hun debuutsingle “Sins” wisten ze menig hart te veroveren, al was dat nét niet genoeg om de Nieuwe Lichting ook te winnen. Gelukkig betekende dat niet het einde van de band, integendeel. De laatste maanden werkten ze hard aan hun debuut-EP en nu is die eindelijk daar.

Balm telt vijf nummers (zes inclusief de intro) en daar maakt “Sins” bewust geen deel van uit. Openen doen we met “Jewel”: in het begin erg ingetogen en akoestisch, maar in het tweede deel wordt de sfeer veel donkerder én elektronischer. Een heel sterk openingsnummer dus. Ook op “Filth” zien we een gelijkaardig verloop, pas in het tweede deel barst het echt helemaal los. Slim gezien natuurlijk, want zo bouw je wel echt goed op naar een climax. Tot nu toe smaakt de EP naar meer, en dan is het volledig instrumentale “Yours” een zeer smakelijk intermezzo. Ook zonder de stem van Jonas Steurs weet de band te boeien. Het voorlaatste liedje is ook de nieuwste single. “Heathen” werd vorige week uitgebracht en is het meest radiovriendelijke nummer van allemaal. Het heeft een leuk en herkenbaar refrein en verdient het zeker om gedraaid te worden op de betere radiostations. Balm wordt afgesloten met “Fold”, opnieuw een zeer ingetogen nummer waarin de akoestische gitaar en de drums centraal staan.

Met Balm serveert Yusuf ons een meer dan geslaagde debuutplaat waarin ze bewijzen dat ook in dit alsmaar populairder wordende genre ook nog plaats is voor hen. Van ons hadden ze gerust de Nieuwe Lichting mogen winnen!

Related posts
InstagramInterviewsUitgelicht

Interview Tessa Dixson: 'Mijn muziek is een representatie van hoe ik de wereld zie'

Dat Tessa Dixson een diamantje is binnen de Belgische muziek, is geen geheim meer. We hebben haar doorheen de jaren dan ook…
Uitgelicht

De 25 beste Belgische singles van 2018

In België hebben we te maken met een erg fijne muziekindustrie. Het gaat zelfs zo ver dat er bijna wekelijks interessante releases…
Nieuwe singles

De Belgische grote beren van morgen 2018: een terugblik

Twaalf maanden geleden zochten we 28 acts die volgens ons het potentieel hebben om grote acts te worden. De eerste twee weken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.