Live, Recensies

Parquet Courts @ Botanique: Een beheerst feestje

Fans van alle leeftijden verzamelden zich gisteren in de Botanique voor de tweede Belgische clubshow van Parquet Courts van dit jaar. De band concentreerde zich op hun sound, wat we uiteraard appreciëren. Van een goede sfeer gingen ze bijgevolg vanuit, wat we gedeeltelijk kunnen bevestigen. Het werd een beheerst feestje waar muziekfans naar hartenlust konden van smullen. In tegenstelling tot hun optreden in Kortrijk stond er in Brussel wel een voorprogramma geprogrammeerd, dat zich als een evenknie van de hoofdact gedroeg.

Big Joanie is een Brits power trio dat vooral zwarte vrouwen in de muziek wil steunen. Via een bottem-up tactiek willen ze hun DIY project waarmaken, onder andere via crowdfunding. De voorbije vier jaar brachten ze een ep en enkele singles uit, al zijn er nog geen grote successen geboekt. Hun feministische punk doet denken aan de riot grrrl stroming uit de jaren 90. Elk van de drie leden is naast hun instrument ook zangeres. Big joanie kon een half uur lang de zaal rustig opwarmen, waarna we nog een half uur konden vertoeven in de bar.

De uitverkochte Botanique was snel gevuld, maar toch was het niet op de koppen lopen. Zonder poespas begon Parquet Courts aan “Total Football”. Bij de besmettelijke baslijn na twintig seconden begon het publiek al aardig te woelen, een opzweperigheid die slecht enkele malen onderbroken zou worden. De soundcheck stond geweldig op punt, dit heeft al dan niet te maken met de grens van 85 dB die de locatie zichzelf oplegd. Zowat de helft van de nummers kwamen uit hun laatste album Wide Awake!, dat stilistisch erg verschilt met vorige vijf, die zeg maar een iets klassiekere punk sound hebben. Toch vloekten die nummers niet met elkaar, ze vulden elkaar juist aan. Parquet Courts is een paradoxale band: met minder doen ze meer. Hun drumset was sterk vereenvoudigd (slechts één cimbaal en de half zoveel trommels), maar toch klonk de set gevarieerder dan ooit.

Het grote geld werd achterwege gelaten wat de externe showelementen betreft. Toch zorgden enkele movingheads voor een psychedelisch lichteffect door te spelen met kleur en schaduw. Tijdens “Mardi Gras Beads” waanden we ons even in Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band of een vroeg Pink Floyd nummer. Beide gitaristen hadden een stijlvolle batterij gitaren bij waarmee ze bij momenten ook de grenzen van de noise opzochten. Stukjes keyboard zoals op “Before the Water Gets Too High” zorgden voor een rustig intermezzo van de anders zo energieke post-punk. Enkel “Back to Earth” vormde de uitzondering die zich niet helemaal kon integreren. Ook de zang was bij momenten overbodig, maar bij punk is dat geen probleem. De schitterend geschreven nummers zijn ook nog voorzien van een politieke ondertoon en kritische oneliners die je niet eens moet verstaan om te begrijpen. Op een occasionele ‘Fuck Trump’ uit het publiek werd dan ook niet lang ingegaan.

Wat meer interactie met het publiek is eigenlijk het enige dat het geheel nog plezieriger had kunnen maken. Waar artiesten al graag eens een grapje vertellen om een connectie te maken, deed Parquet Courts gewoon hun ding zonder er veel woorden aan vuil te maken. Er werd niet al te uitbundig gedaan, maar een fantastisch samenspel maakte dat onnodig. “One Man No City” bevond zich middenin een jamsessie van vijftien minuten waarna de band discreet afsloot zonder bisnummer. Wij verwachten niet dat Parquet courts binnenkort Werchter zal afsluiten, maar zolang ze strakke clubshows spelen en je hen van dichtbij aan het werk kan zien, is dat zeker geen ramp!

Setlist:

Total Football
Dust
Almost Had to Start a Fight
In and Out of Patience
Freebird II
Before the Water Gets Too High
Dear Ramona
Master of my Craft
Borrowed Time
Donuts Only
Back to Earth
Tenderness
Wide Awake!
Berlin Got Blurry
Outside
Psycho Structures
Bodies
Normalisation
Mardi Gras Beads
One Man No City (jam)
Light Up Gold

16 november 2018

About Author

Renaat Senechal


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief