LiveRecensies

Témé Tan, Nakhane & Esinam @ Les Nuits Botanique: Een aanval op onze heupen!

Op een grijze en frisse zondagavond trokken weer een heleboel muziekliefhebbers naar de Botanique in Brussel voor één van de vele concerten in het kader van het festival Les Nuits. Een aardig aantal daarvan koos voor de Afrikaans getinte avond in de Orangerie met Témé Tan, Nakhane en Esinam op de affiche. Het werd een vreugdevolle avond, die het mooiste werelddeel alle eer aan deed!

Terwijl de mensen de zaal langzaam binnenstroomden, beklimt Esinam op haar eentje het podium. In haar dertig minuten durende set brengt de zelfbewuste muzikante uit Brussel een spannende mix van wereldmuziek, jazz en electronica die het publiek duidelijk wist te appreciëren. Op “Gavoué”, een nummer waarop ze een sample van Ghanese zang gebruikte, werden zelfs de eerste voorzichtige dansmoves van de avond bovengehaald. Een met andere woorden meer dan degelijke opener van de avond.

Als tweede was de Zuid-Afrikaan Nakhane aan de beurt, die onlangs nog een sterke, nieuwe plaat uitbracht. De homoseksuele zanger is een echte verschijning op het podium en trekt moeiteloos de aandacht van alle zieltjes in de zaal. De duistere pop en de indrukwekkend loepzuivere stem van het allround talent Nakhane, die trouwens ook een succesvolle acteur is, bracht de zaal helemaal los met bijgevolg een luid applaus op het einde van ieder nummer. Muzikaal gezien was “Interloper” het onbetwiste hoogtepunt van de show en werd het nummer zelfs door sommigen meegezongen. Met dit concert heeft de sympathieke en grappige Nakhane moeiteloos weer heel wat zieltjes kunnen winnen. 

Iets later dan geplant maakt Tanguey Haensevoets aka Témé Tan zijn intrede in een gezellige drukke Orangerie. Met het nummer “Olivia” begint de Brusselse wereldburger met Congolese roots nog vrij gemoedelijk en zoekt hij de eerste contacten op met het publiek, maar met “Coups de griffe” kregen we al vroeg in de set een publiekslieveling te horen die de menigte weer in beweging bracht.

De sfeer zat de hele avond al goed, maar bij Témé Tan ging de Botanique helemaal uit de bol. Ondanks dat Tanguey helemaal alleen op het podium stond, wist hij deze toch makkelijk te vullen met zijn warme présence. De lichtshow was eigenlijk vrij éénvoudig, maar wel uiterst effectief en bracht een echte meerwaarde aan de één uur durende set.

Dat de frisse pop meets wereldmuziek van Témé Tan de heupen los krijgt, wisten we al bij het beluisteren van zijn plaat Témé Tan, maar nummers als “Sè Zwa Zo” en vooral “Tatou Kité” klonken live nog vele malen aanstekelijker en waren echte euforie kannonen. De charimatische zanger schakelde ook vaker de hulp in van het publiek, bijvoorbeeld op “Améthys” en voor het refrein van de oorworm “Ca va pas la tête?”. Het zorgde er in ieder geval voor dat de sfeer nog beter werd. Bovendien kregen we zelfs een gloednieuw, erg radiovriendelijk nummer te horen met de naam “La Mall En Métal”.

Het leuke aan Témé Tan is dat hij meermaals in interactie gaat met het publiek en ook over het ontstaan van de nummers vertelt zonder echt te vervelen. Het spelplezier spat van hem af en het publiek vindt duidelijk gehoor in de vraag om op “Menteur” mee te springen en te zingen. Voor het slot koos hij echter voor het nummer “Carinia” dat hij componeerde voor de Vlaamse kinderfilm Rosie & Moussa. Zijn stem en zijn gitaar waren genoeg om een hele zaal stil te krijgen en moest ons met een rustige noot naar huis sturen, moest het publiek niet uitzinnig om nog een nummer hebben gevraagd. Het publiek kreeg gehoor en het mysterieuze “Matiti” bracht een meer dan waardige einde aan de set.

We zagen gisterenavond drie sterke shows van drie uiterst sympathieke acts. Alle drie wisten ze heel wat sympathiepunten te scoren bij het publiek en ook muzikaal gezien kunnen we niet klagen want alles zat heel strak in elkaar. We hebben ons dan ook geen seconde verveeld bij één van de drie acts. Afrikaanse muziek rules, zoveel is ons sinds gisteren duidelijk gemaakt!

Setlist Témé Tan:

Olivia
Coups de griffe
Sè Zwa So
La Mall En Metal
Le Ciel
Tatou Kité
Ouvrir la cage
Améthys
Ca va pas la tête?
Menteur
Champion
Carina

Matititi

1627 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Alexandra Savior @ Botanique (Orangerie): Tussen sloom en groovy

Toen Alexandra Savior voor het eerst naam begon te maken, bleek ze de muze te zijn van Alex Turner. Ondertussen zijn de…
LiveRecensies

Working Men's Club @ Botanique (Orangerie): Geen spaander heel gelaten

Zo’n kleine twee jaar geleden kwam Working Men’s Club als donderslag bij klaarlichte hemel de indiescene binnengestormd. Hun debuutalbum was met een…
InstagramLiveRecensies

Tigers Jaw @ Botanique (Orangerie): Dynamiek en stabiliteit hand in hand

Tigers Jaw sprong in 2005 een tikje laat mee op de emorocktrein, maar zorgt er sindsdien wel voor dat de liefhebbers van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.