LiveRecensies

Dizzee Rascal @ Botanique (Orangerie): Gebonk op de vloer

Soms vraagt een mens zich af hoe het gaat met artiest X of Y, en dan verschijnt hij plots weer op de voorgrond. Dat gevoel overviel ons toen Botanique de komst van Dizzee Rascal aankondigde. De Britse rapper was onmisbaar in de jaren nul en werkte in zijn meest creatieve periode onder andere samen met Calvin Harris, en Arctic Monkeys. Via “Bonkers” bracht hij grime de huiskamers binnen, maar het succes van de hit bleef te sterk aan hem kleven. Rascal bleef weliswaar actief. De faam bleef echter beperkt tot het Verenigd Koninkrijk. Zijn laatste Belgische show dateert van Crammerock in 2014. Tien jaar later, met een gloednieuw album Don’t Take It Personal, was de Orangerie razendsnel uitverkocht.

Om helemaal in de goede vibes, het bier en de kruiden te komen, kreeg Fatoosan de kans om de Orangerie een uurtje op te fleuren. Ze is geen onbekende in de Brusselse scene en heeft al behoorlijk wat mensen op de been gebracht. Haar eigenzinnige mix van indie-achtige en clubby hiphoptracks zorgde ervoor dat hier en daar de hoofden begonnen te bouncen. Bij de wat hardere nummers gingen ook enkele handen in de lucht, vergezeld van wat gefluit. Voor de rest stond ze er stoïcijns bij, waardoor haar overgangen foutloos in elkaar overliepen. Helaas bleven we, door het hoge plafond en de breedte van de zaal, te zelfbewust om ons volledig over te geven aan de trapbeats en scherpe rhymes. Hierdoor ontging ons de meerwaarde van de dj-set, behalve dat het diende als prima achtergrondmuziek.

Fatoosans mix van een uur wist echter onze honger naar Rascal niet volledig te stillen. Het cliché van de hiphopster die te laat komt, werd weliswaar snel door Rascal doorbroken. Vijf minuten voor de start plakten de roadies netjes de setlist aan de grond en werd de vlag over de dj-booth gehesen, wat een professionele indruk gaf. Bij het begin van de set was het publiek al euforisch door de aanwezigheid van Rascal zelf. Hij en zijn kompaan vlogen er snel in met “Switch and Explode,” waardoor de volgepakte zaal in beweging kwam. De rapper nadert tram vier, maar we kunnen niet anders dan ons petje afnemen voor zijn energie. Eens bij “Bassline Junkie” de volumeknop een paar tandjes naar rechts ging, kwam de puber in hem helemaal naar boven. Goedlachs als hij was, kwam hij enkel om hard te feesten.

Helaas ging dit wel ten koste van zijn rapkwaliteiten. Vooral bij de snelle verzen van “What You Know About That” zagen we hem naar adem snakken en werd hij een stuk onverstaanbaar. Dat het publiek zich daar niet veel van aantrok, moedigde hem alleen maar aan om in de partymodus te blijven. Toch herinnerde hij ons eraan dat de show in het teken stond van zijn nieuwste album, al was dat een flauw excuus om een geremixte versie van “Bonkers” op ons af te vuren. Deze monsterhit liet de Orangerie helemaal springen, waarna we belandden in de klassieke volksmennerij. Muzikaal gezien ging de show dus bergafwaarts. Wat betreft het plezier en de drang om eens goed te stampen, wisten Rascal en zijn MC en DJ hoe ze een feestje moesten bouwen. Dat de DJ regelmatig live scratchte, deed de hiphopcultuur alle eer aan. De laatste tien minuten mondde de show uit in een grote drum-‘n-bass rave, inclusief een enorme moshpit en vliegende pinten.

En net toen we dachten dat het voorbij was, kwam de onverwachte bisronde. Een verrassing, net zoals Rascal die opnieuw “Bonkers” speelde, maar dit keer in de originele singleversie. Na de knetterende energie van een kwartier geleden liep alles gesmeerd. Niettemin voelde het als een goedkope zet, vooral omdat bijvoorbeeld “Stay In Your Lane” eerder in de set perspectief gaf dat Rascal zijn smooth vibes nog intact waren. Ondanks de smetjes op het blazoen, zorgde het oeverloze enthousiasme ervoor dat de show uiteindelijk een fijne beleving was. En terwijl we huiswaarts keerden, duurde de teleurstelling van de vijftig minuten durende show maar kort, want we konden niet anders dan terugdenken aan het hevige gebonk op de vloer en de fans die zich rondom ons volledig smeten.

Facebook / Instagram / Website

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
LiveRecensies

Joy Anonymous @ Botanique (Rotonde): Boiler Room BXL

Twee keer zette Joy Anonymous al voet op Belgische bodem, twee keer was dat in het voorprogramma van Fred again..; een bromance…
LiveRecensies

Glass Beams @ Botanique (Rotonde): The (not so) Masked Singer

Er hangt een zekere mystiek rond Glass Beams. Dit drietal uit Melbourne brengt psychedelische muziek met Indiase invloeden en weet sinds 2021…
LiveRecensies

Jersey @ Botanique (Le Musée): Dansende lampen

Rap, rapper, rapst! Wie een kaartje voor het concert van Jersey in de Botanique wilde bemachtigen moest er heel snel bij zijn….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.