AlbumsRecensies

Amenra – MASS VI (★★★★½): Volledige overgave van de ziel

© Stephan Vanfleteren

MASS VI is er. Na vijf jaar intensief toeren, een akoestisch album en vele zijprojecten zijn Colin H. Van Eeckhout en co teruggekeerd naar de kern. Amenra doet waar ze het best in zijn: grenzen verleggen. Zowel muzikaal, emotioneel als spiritueel maakt het Kortrijks collectief progressie, met als resultaat het meest complete werk in hun oeuvre, of zoals CHVE het zelf zei: “MASS VI is muzikaal het meest uitgewerkt“.

Eind september werd hun single “Children Of The Eye” gelost, het openingsnummer van de plaat. Meteen al één van de hoogtepunten van het 41 minuten durende gevecht met verlies, verdriet en de ongenaakbaarheid van tijd. Na een – in Amenra termen – korte intro grijpen ze je bij je nekvlees om je niet meer los te laten. De diepe, krassende vocalen van CHVE maken nog meer indruk dan ooit.
Nieuw zijn de gesproken tekst op “Edelkroone” en “Spijt”. Iets wat je normaal terug zou vinden in hun akoestische hoofdstukken, die nu wonderwel geïncorporeerd werden tussen het overdonderende gitaargeweld. De twee nummers zorgen voor een ongeziene intieme stemming die typeert voor het hele album. Het zorgt voor een accent waar door je, wanneer hun typerende wall of sound opnieuw losbarst, het gevoel krijgt dat het geheel nog dieper snijdt dan het al zo donkere MASS V.

Tussenin is er plaats voor “Plus Pres De Toi (Closer To You)”, dat beeld staat voor de emotionele rollercoaster die MASS VI uiteindelijk is. Op dit moment op de plaat ben je zonder het beseft te hebben, volledig ondergedompeld in de grauwe wereld van Church Of Ra. “A Solitary Reign” is al vlug het voorlaatste nummer dat ondergaan moet worden. Het is het meest complete nummer van de plaat, samen met Nowena | 9.10 van MASS V misschien wel het beste dat ze ooit schreven. Tot slot krijg je nog “Diaken” voorgeschoteld, een elf minuten lang durende zwanenzang die je verstomd achterlaat.

MASS VI is het beste dat we van Amenra al hoorden. Met hun livereputatie die ze als geen andere band hoog houden, en terecht, zal dit een mijlpaal zijn in hun carrière waar ze de volgende jaren de hele wereld mee zullen rondtoeren. Amenra deed wat vele bands nooit gekund hebben of zullen kunnen: ze zijn gegroeid, verbeterd en hebben zichzelf overstegen, terwijl ze zichzelf zijn gebleven. Amenra is en blijft Amenra, de strafste Belgische band, en met uitbreiding de strafste sludge black metalband van dit decennium.

Ondertussen kan je MASS VI al integraal beluisteren via de site van Independent.

MASS VI komt uit op 21 oktober via Neurot Records. Hun facebookpagina vind je hier, preorderen kan hier.

Hun releaseshow in AB op 31 oktober is uitverkocht. Dag twee van hun tweedaagse, 1 november, speelt CHVE samen met Syndrome en Fär support van Wiegedood, tickets zijn nog beschikbaar en vind je hier.

Related posts
FeaturesFestivalnieuws

Voorbeschouwing Graspop Metal Meeting 2022: Van oude krakers naar jonge smakers

Na Core en Unwind Festival maakt België zich klaar voor een fantastische festivalzomer. Voor het stevigere werk zakken we deze week voor…
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret (Festivaldag 3): En we leefden nog lang en gelukkig...

De tijd vliegt als je plezier hebt en zo was het opeens al de laatste dag van Best Kept Secret 2022. Zowel…
InstagramLiveRecensies

Amenra @ Handelsbeurs: Zelfkastijding voor de ziel

Overal waar Amenra speelt, kun je er gif op innnemen dat het bordje ‘uitverkocht’ snel wordt opgehangen. Het dal waaruit de groep…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.