LiveRecensies

The Priceduifkes & Equal Idiots @ JK ’t Hoekske: Idiootgoed prijsschieten

© CPU – Senne Houben (archief)

‘Okaerinasai’, of gewoon op z’n Vlaams ‘welkom thuis’. De mannen van The Priceduifkes en Equal Idiots vertoefden afgelopen maand in het altijd mooie Japan voor een tour vol stevige gitaren, maar zetten twee weken geleden weer voet op Belgische grondgebied. Veel tijd voor uitrusten was er echter niet, want om het afgelopen avontuur te vieren, besloten de twee bands nog een keer tezamen op te treden. En dit keer niet in een ver Aziatisch land of andere uithoek van de wereld, maar gewoon in het zweethok JK ’t Hoekske in het bijna even mooie Kempisch dorpje Gierle. Want de Kempen blijft stiekem toch wel de favoriete plek voor een Kempenaar om zijn leven door te brengen.

Om ons helemaal in de stemming van hun afgelopen reis te krijgen, mochten we, als een van de eerste en nog ver voordat de rest van de wereld het zag, de documentaire ‘De Kempen in Japan‘ aanschouwen. De mannen hadden het namelijk zo goed naar hun zin gehad in het land van de rijzende zon, dat ze besloten om alles wat op beeld vastgelegd was te gieten in een kortfilm. Met een kwaliteit die een pak hoger lag dan de gemiddelde vakantievideo van de ene oom op een kringverjaardag, werden we meegezogen in de avonturen van Japan en legden de groepen gezamenlijk haarfijn de sfeer van de tour vast. Een stemming die als een reisparasiet meegelift op de vlieger leek te zijn, want vanaf de eerste tonen van “I Am The Light” was de sfeer van Japan al volledig overgesprongen op de toehoorders van het jeugdhuis en kon Equal Idiots al vroeg rekenen op een publiek vol meeknikkende bollen en bewegende ledematen.

© CPU – Ine Van Baelen (archief)

Equal Idiots kwam niet enkel naar Gierle met een koffer vol verhalen over hun verre reis. Als extra bagage namen ze namelijk ook nog een greep aan onuitgebracht werk richting het jeugdhuis mee, waarbij vooral het nieuwe “Shoot” eruit sprong. Met een energielevel gelijk aan het al uitgebrachte “I Am The Light”, liet de band nog een stevig voorproefje van het nieuwste album op ons los. Toch moest Equal Idiots het gisterenavond vooral van zijn Eagle Castle BBQ-era hebben om het publiek echt volledig uit hun bol te laten gaan, want toen “Put My Head In The Ground” doorheen de speakers knalde, ging de temperatuur in de zaal de lucht in en sloeg de thermometer nog een tandje hoger in de al voor zweet zorgende zaal. De Kempenzonen lieten duidelijk horen dat ze thuis waren en hielden flink huis in het volle jeugdhuis, wat zorgde voor een overvloed aan meeschreeuwend publiek en brede glimlachen bij iedere toeschouwer.

Toen we dachten dat het qua energie niet hoger kon dan bij Equal Idiots, wist The Priceduifkes dat al na één nummer volledig te overtreffen. De groep gooide namelijk als eerste troef meteen “Dancing Dirty” in de strijd en toverde met twee vingers in de neus JK ’t Hoekske om in een sauna die overuren maakte. De titeltrack van hun nieuwste langspeler werd met open armen ontvangen, weerklonk vanaf de eerste woorden als een echo uit de vele kelen en zette de overladen zaal zonder waarschuwing aan het moshen. Ook het daarop aansluitende “‘It’s Raining Shit (Hallelujah)” liet de beentjes krachtig heen en weer gaan, terwijl de groep alles eruit perste alsof het einde nabij was en de aarde om klokslag twaalf uur zou vergaan.

© CPU – Senne Houben (archief)

The Priceduifkes waren gisterenavond flink op dreef en deed idiootgoed prijsschieten, met als grote prijs de volle liefde van het publiek. “1:38” tekende voor een meer dan prima vervolg van de setlist, terwijl nummers als “Hot Tub“, “The Demonisher” en “Send It” Dancing Dirty in zijn volle glorie lieten schitteren. De broederliefde tussen de twee bands was al groot en is enkel maar groter geworden tijdens de afgelopen tour. Toen “I.K.A.W.” zijn intrede deed, kwamen Thibault en Pieter namelijk nog een keer terug op het toneel en smolten de twee groepen samen tot een massieve klont aan Kempenpunk. Dit was precies het laatste puzzelstukje om de avond compleet te maken en als één brok energie werd nog maar eens duidelijk dat de zaal veel te klein was. Met een krachtig slot zorgde The Priceduifkes ervoor dat het publiek gisterenavond precies kreeg wat het nodig had. Helaas liepen daarmee ook de sloopwerkzaamheden van de Kempenaren ten einde en lieten ze ons, net als de rest van het publiek, uitgeput, maar voldaan achter.

De puzzel is compleet, de cirkel is rond en we hebben gisterenavond voor even de sfeer van de afgelopen tour mogen proeven. Als we ooit in ons leven nog eens terugkomen van een verre trip, hopen we dat we even hartelijk worden ontvangen als dat de mannen van Equal Idiots en The Priceduifkes gisterenavond werden onthaald. Ook vanuit onze kant wensen we de heren een welkom thuis, al hopen we niet dat ze JK ’t Hoekske als woonst hebben. Want van het jeugdhuis in Gierle zijn op dit moment enkel nog de losse bakstenen en een krakkemikkig geraamte over.

146 posts

About author
'Bongo' Bryan
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2024 (Festivaldag 3): Mee met de wind

Het waaide in het land en ook aan de weide van Werchter gingen de windstoten niet onopgemerkt voorbij. Gelukkig bleek iedereen wel…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Equal Idiots - "Shoot"

‘Het is goed, maar het klinkt wel zoals de muziek die jullie al maakten’, zei Brutus-gitarist Stijn Vanhoegaerden volgens Thibault Christiaensen toen…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop komt met donderdagnamen en Electric Callboy!

Zo goed als alle tickets voor Pukkelpop 2024 zijn intussen over de toonbank gegaan, dus kan de organisatie op haar dooie gemakje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.