LiveRecensies

Oproer @ Nieuwe Nor: Nog lang niet genoeg gehoord

© Nadine Gijzen

Vlaamse bands zijn in goede handen in het Nederlandse Heerlen, zoveel moge duidelijk zijn. De voorbije maanden schitterden onder andere Warhaus, Crouch en Coffin Feeder er al op de bühne en de komende weken komen onder andere Zimmerman en Doodseskader nog langs. Voor het zover is, was het gisteravond eerst aan misschien wel de meest frisse indieband van België: Oproer. Na hun glanstocht in de AB vorig jaar popelen de mannen uit Aalst om ook Nederland te veroveren. Het deed in ieder geval deugd om te zien dat op een zondagavond toch de nodige liefhebbers de weg naar de Nieuwe Nor hadden gevonden.

Dat het hard kan gaan met jonge artiesten, weten de mannen van Oproer inmiddels als geen ander en dat is ook zeker een gedachte die bij voorprogramma MICHA zal spelen. MICHA is een jonge zanger en songwriter uit Zwolle en vorig jaar trok hij met Popronde door het land om een dikke twintig shows te spelen. De spits afbijten levert vaak ongemakkelijke taferelen op: men praat vaak maar wat graag door het optreden heen en is niet al te happig om vooraan te komen kijken naar een voorprogramma. Toch bewees MICHA het tegendeel, al openend in het publiek. Unplugged bracht hij er zijn eerste nummers en ook op het podium serveerde hij een zeer aardige set. Origineel kunnen we het niet noemen, maar vocaal sterk is het absoluut. Al bij al een meer dan aardige opener van de avond.

© Nadine Gijzen

De show in Heerlen zal stiekem een beetje gevoeld hebben als een generale repetitie voor Oproer: ze spelen aanstaande dinsdag hun volgende grote show, deze keer in Het Depot in Leuven. Maar genoeg over wat nog komen gaat. Oproer trapte zijn set vol energie af en als tweede nummer knalde de groep direct “High For More” de zaal in, een van de vele sterke songs van het debuut We’re All Late Tonight. Zanger Dries van der Schueren kunnen we ook wel het equivalent van energiek noemen, vanaf minuut één gaf hij werkelijk alles en het duurde dan ook niet lang vooraleer hij het publiek in dook. Daar was de zanger trouwens niet alleen in, de hele band was gisteravond in uiterst goede doen. De sterkte van Oproer zit hem naast de energie toch ook met name in de variatie in de set. Van dansbaar tot duister en van breekbaar naar groots, Oproer beschikt zodoende over alle ingrediënten en leverde een gerecht af dat door de hele zaal werd gesmaakt.

Onlangs loste Oproer hun nieuwste single met “Dreamers On A Leash” en gisteravond vormde het dansbare, bijna disco-achtige lied een hoogtepunt van de set. Dansbaar was de set in elk geval: toen van der Schueren zijn beste moves bovenhaalde tijdens het Oosters klinkende “Get Get Get” en single “If You Change Your Mind”, werkte dat aanstekelijk waardoor hij de nodige mensen aan het dansen kreeg. De intensiteit van “No Not Me, Sir” deed dan weer meerdere monden openvallen, zeker toen de zanger de geluidsgrenzen opzocht door het zingen in te ruilen voor schreeuwen, indrukwekkend. Het is eveneens knap om te zien hoeveel spelplezier de band uitstraalde, bij elk nummer zochten de muzikanten elkaar op en straalden ze van oor tot oor.

© Nadine Gijzen

Met één album op zak is het niet evident om een zaal meer dan een uur te blijven boeien, maar het lukte Oproer wonderwel, ondanks het rekken van meerdere nummers. Hoogtepunt? “Rosaline”. Waarom? De muzikaliteit spatte werkelijk van die song af, waarin met name Robbe van Ael, drummer van beroep, uitblonk in virtuositeit. Die virtuositeit bleef echter niet beperkt tot de drumsalvo’s van van Ael: meerdere nummers kregen een vette gitaarsolo of werden vakkundig naar een hoogtepunt gebracht door de volledige band. Toen we vervolgens het vurig rockende “Late Tonight” te horen kregen, wisten we het zeker: van deze band gaan we nog veel meer horen. Toch dacht Oproer daar anders over, daar ze met “Sure You’ve Heard About Enough” een laatste nummer brachten. Ondanks de simpliciteit (de songtekst bevat één zin) van dat laatste nummer, verraadde het veel: deze band speelt altijd met oneindig veel plezier en zet het publiek centraal. Meezingen werd gevraagd en zo geschiedde. Van deze band hebben wij nog lang niet genoeg gehoord.

Een zeer solide en geoliede liveband zijn is niet voor iedereen weggelegd. Toch is Oproer zo’n band. Ondanks de pas prille carrière in Nederland, manifesteert de band zich alvast stevig in Nederlands Limburg. Oproer bleek in Heerlen gisteren in ieder geval helemaal op hun plek, getuige de rij bij de merchandise achteraf. Dinsdag speelt Oproer in Leuven, tickets kun je via deze link kopen.

Setlist:

Intro
Today’s Something Off
High For More
Get Get Get
Let Go
Dreamer On A Leash
Strange
No Not Me Sir
If You Change
Rosaline
Geez
Money
Late Tonight
Sure You’ve Heard About Enough

35 posts

About author
geloof het of niet: er wordt tegenwoordig zat goede muziek gemaakt
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Oproer - "Dreamer On A Leash"

Als Oproer hun 2023 zou moeten omschrijven, dan zijn we er zeker van dat het woord ‘episch’ zal vallen. Ze brachten hun…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2023 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 20 beste Belgische albums van 2023

2023 was alweer goed gevuld met nieuwe muziek. Niet alleen internationale kleppers deden onze harten sneller slaan, maar ook op Belgische bodem…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.