AlbumsFeatured albumsRecensies

Oproer – We’re All Late Tonight (★★★★): Onstuimig mikken op benen én hoofd

Oproer - We're All Late Tonight artwork

Het verhaal van de Aalsters-Gentse band Oproer raakte begin 2023 in een stroomversnelling. De passage in Humo’s Rock Rally van 2022 was al interessant, maar de trein ging pas echt denderen toen Willy Radio de groep tot Belofte van januari 2023 bombardeerde. Overal te lande wilden festivalorganisatoren het hyperaanstekelijke Oproer maar wat graag aan hun affiche toevoegen. Nu het debuutalbum We’re All Late Tonight al een paar keer onze oren kietelde, durven wij voorspellen dat Oproer volgende zomer niet meer enkel als opwarmertje geboekt zal worden.

Wat maakt deze band dan zo goed? Het straffe is dat we daar moeilijk helemaal de vinger op kunnen leggen. Poppy en dansbaar zijn labels die we op elke song op We’re All Late Tonight kunnen plakken, maar het zijn de weerhaakjes die de boel spannend maken. Die haalt Oproer bij verschillende periodes uit de muziekgeschiedenis. De staccato ritmes en de bijwijlen gedeclameerde zang van Dries Van der Schueren meuren naar Talking Heads, de baslijntjes naar Blondie enzovoorts… En toch moesten we even vaak terugdenken aan het middenrif van de nillies, toen bands als Zoot Woman, Klaxons en Goose flink wat elektronische peper aan de typische eighties popsound toevoegden.

Oorwurmen als “If You Change Your Mind” en “No Not Me Sir” die mikken op de benen én het hoofd kenden we al even van op de streamingdiensten, maar eerlijk: hun vierde ster bovenaan deze recensie verdiende Oproer met “Geez” en de bijhorende videoclip. Even herinnerden we ons weer waar we de eerste keer de opwinding voelden van “House Of Jealous Lovers” van The Rapture, en zin kregen om onstuimig te gaan bewegen. Zo’n bommetje is “Geez”. Acteur-danser Joffrey Anane verbeeldt ons gevoel net wat eleganter dan wij dat zouden kunnen in dit nummer over uitbreken uit de dagelijkse sleur.

De furieuze gitaren en bijna schreeuwerige zang mogen nog terugkeren op onze andere favorieten “Strange” en “Late Tonight”.  En wat te denken van het speelse pianoriedeltje dat “High” doormidden klieft? De hitparadepolitie keurt zoiets vast niet goed, maar ons hart maakte een sprongetje toen we het voor het eerst hoorden. Al die elementen zorgen ervoor dat Oproer niet zomaar binnen het strakke adagium van de popmuziek past. Waar de band dat wel probeert – afsluiter “City Burns” wil een powerballad van jewelste zijn – neigen ze meteen te veel naar een pastiche. Zullen jullie dat de volgende keer gewoon niet meer doen, mannen?

Oproer stelt We’re All Late Tonight officieel voor in de AB in Brussel op 4 oktober. Ze lopen al warm op het podium van Café Café in Hasselt op 28 september, en op 30 september bij Club K in Oostmalle. Gaat dat zien!

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Geez”, ons favoriete nummer van We’re All Late Tonight, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Florrie - "Kissing In the Cold"

Van een self-made woman gesproken: de Engelse Florence Ellen Arnold, die door het muzikale landschap trekt als Florrie, is al meerdere jaren…
InstagramLiveRecensies

Becky Hill @ Trix: Arsenaal aan hitjes

Becky Hill is een van de meest gestreamde artiesten die je vandaag kan vinden. Op talloze hits met honderden miljoenen streams kan…
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (Dag 2): Alternatief muziekfeest

De tweede dag van het Ways Around Festival ging door in RESET. In een vorig leven was dit gebouw het hoofdkantoor van…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.