InstagramLiveRecensies

Oproer @ Ancienne Belgique (AB Ballroom): Meer dan klaar voor het grote werk

© CPU – Lennert Nuyttens

Eerder dit jaar beleefde Oproer nog een triomftocht in de Balzaal van VIERNULVIER. Zowel aan de nieuwe nummers als aan de steeds beter wordende liveshow was het toen al overduidelijk te merken dat 2023 hét grote doorbraakjaar voor het vijftal zou worden. En zo geschiedde. Kersvers debuut We’re All Late Tonight werd bovendien ook nog eens unaniem positief ontvangen door muziekminnend België, dus lag gisterenavond alle druk bij de band om zijn positie als hype van het moment te bevestigen. No pressure, gasten. Een volledig uitverkochte Ancienne Belgique, hetzij in Ballroom-opstelling, stond alvast te popelen om het grootste moment in de geschiedenis van Oproer tot nu toe mee te maken.

Om de boel in gang te schieten, was de eer echter toebedeeld aan het Utrechtse FIGGIE, dat een Nederlandstalige mix van surfer-indierock en vlagen van The War On Drugs met zich had meegebracht. Het grote volk was jammer genoeg nog iets te druk bezig met tooghangen, maar miste zo wel een heel degelijke supportact. De sound van het Nederlandse viertal vond namelijk bijna moeiteloos de balans tussen speels en bombastisch, verpakt in redelijk gelaagde songs die heel wat klasse vertoonden. Dat FIGGIE dus stilaan klaar lijkt om de rol van voorprogramma te ontgroeien, werd zeer duidelijk. Los van het getater vanuit de achterste rijen, bleken de noorderburen met andere woorden een opvallend goeie opener.

© CPU – Lennert Nuyttens

Ook al leek de stap naar de AB Club op het eerste zicht misschien wat optimistisch, toch slaagde de band er in om in een mum van tijd alle tickets voor verkocht te krijgen, waardoor er zelfs de noodzaak was om uit te breiden naar de Ballroom. Niet dat dat deerde, integendeel zelfs. De eclectische, maar zeer aanstekelijke en toegankelijke sound die de band sinds enkele jaren heeft omarmd, is er namelijk voor gemaakt om grote zalen in vuur en vlam te zetten. En branden deed de zaal. Nog geen minuut (maar wel enkele minuten te laat, al bleek dat eerder als grapje te zijn) had Oproer nodig om als volleerde dirigenten hun publiek mee in de schwung te krijgen. Het drieluik “High For More”, “There Was Never Love” en een extra funky versie van “Money” bleken dan ook uitstekende keuzes om bovenaan op de setlist te zetten.

Dat deze show van heel veel belang was voor de band, was bovendien aan alles af te lezen. Omringd door een gloednieuw decor viel de zenuwachtigheid in het begin redelijk duidelijk af te lezen van de gezichten, maar zodra het voornamelijk Aalsterse publiek zich van zijn kant heel enthousiast hoorbaar maakte, lieten frontman Dries van der Schueren en zijn gevolg zich gaan als nooit tevoren. Ook over de indeling van de show had de band schijnbaar een paar stevige brainstormsessies gehad, want nummers als “Strange” werden nog wat meer in de verf gezet door ophitsende outro’s of spectaculaire lichtshows. Wat meer body en diepgang geven voor een show in een grote zaal, dat kan alleen maar een goede zet zijn.

© CPU – Lennert Nuyttens

Anderhalf uur vullen met slechts één album, is echter geen sinecure. Ook voor Oproer was dat een beetje het geval. Halverwege de set ging het tempo er namelijk af en toe wat uit met nummers als “No Not Me, Sir” en “In A Daze” die zowel op plaat als live wat gebrek hebben aan power. Bij andere nummers gold dan weer het omgekeerde. “Let Go” begon nogal zwakjes, maar bracht dankzij zijn bombastische outro toch nog de zaal in extase. Oldie “Rosaline” kreeg het publiek dan weer muisstil en barstte nadien nog enkele keren stevig uit. Wisselvallig is dus misschien een groot woord, maar de set was wellicht net iets te lang om perfect te zijn.

Als slotakkoord zorgden de bisnummers, en dan zeker “If You Change Your Mind“, nog voor een gezellig meezingmoment en wat emotionaliteit van de band zelf. Het verdict is dus met andere woorden redelijk duidelijk: Oproer is klaar om de volgende stap richting het grote succes te zetten. Zowel muzikaal als qua liveshow is de band de laatste jaren enorm gegroeid en de show gisteren was een heel verdiende beloning van al dat hard labeur. Als de band nu doorduwt, zal ze de komende jaren een heel drukke periode tegemoet gaan en staat ze binnenkort op heel wat festivalaffiches ergens bovenaan te pronken. Dat kunnen wij alleszins alleen maar aanmoedigen.

© CPU – Lennert Nuyttens

Wie er jammer genoeg niet bij kon zijn, heeft geluk. Het Aalsterse gespuis passeert nog heel wat zalen in België en Nederland met als laatste een net aangekondigde show in Het Depot op 19 maart. Alle info hiervoor kan je vinden op de website van de band.

Facebook / Instagram / Website

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

High For More
There Was Never Love
Money
Get Get Get
Let Go
In A Daze
Blind Luck (staat op setlist als “Blind Fuck”)
No Not Me, Sir
Rosaline
This City Burns
Geez
Strange
Late Tonight

About Enough
If You Change Your Mind

160 posts

About author
(Post)punkboy van de nieuwe generatie.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Finale Humo's Rock Rally 2024 @ Ancienne Belgique (AB Box): Grote sterren en gemiste kansen

Om door te breken als muzikant in Vlaanderen zijn de mogelijkheden relatief beperkt. Sommigen investeren in sociale media in de hoop zo…
InstagramLiveRecensies

The Jesus and Mary Chain @ Ancienne Belgique (AB): Heerlijk apathisch

Een maand geleden bracht The Jesus and Mary Chain met Glasgow Eyes zijn fraaie achtste langspeler uit. Voor de broeders Reid was dat…
InstagramLiveRecensies

Cymande @ Ancienne Belgique (AB): Muziek is dé boodschap

Na ruim een halve eeuw krijgt Cymande eindelijk de waardering en erkenning die ze eigenlijk al van meet af aan hadden verdiend….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.