AlbumsFeatured albumsRecensies

Giant Rooks – How Have You Been? (★★★): Goh, ça va wel

De eerste maand van 2024 zit er alweer op, en als er iets is dat we de afgelopen 31 dagen leerden, dan is het dat TikTok een nog altijd erg grote rol speelt in het muzieklandschap. Niet dat dat zo verrassend is – de sociale media regeren al langer ons luisterpatroon – maar dat een band als Giant Rooks redelijk plotsklaps in een weken op voorhand uitverkochte Ancienne Belgique (Box) stond, is toch wel opmerkelijk te noemen. De vijf Duitsers stonden daar natuurlijk ook niet hélemaal uit het niets, want ze hadden met het weliswaar nu pas verschenen How Have You Been? enerzijds een gloednieuw album voor te stellen. Anderzijds moeten we het wel degelijk online gaan zoeken. In hun thuisland was debuutplaat ROOKERY met hits als “Wild Stare” en “Watershed” een groot succes, de rest van de wereld leerde die nummers kennen dankzij Giant Rooks’ cover van “Tom’s Dinner”.

Dat is uiteindelijk geen verwijt, want het is dankzij die cover dat de band ook de aandacht krijgt die ze verdient. Het is namelijk zo dat de vrolijke, funky indierock van de heren zou kunnen fungeren als Duits antwoord op pakweg Parcels of Metronomy; heel veel spelplezier, heel veel muzikale zonnestraaltjes. Dat zorgt bijgevolg voor erg plezante liveshows, zoals bijvoorbeeld op Pukkelpop afgelopen zomer, en aan de hand van de vooruitgestuurde singles ziet het ernaar uit dat dat niet zal veranderen dankzij de release van How Have You Been?.

Het blijkt uiteindelijk een mes dat langs twee kanten snijdt, want in alle eerlijkheid: de niet-singles van de tweede langspeler van Giant Rooks… ze kabbelen een beetje voort. Het begint nochtans allemaal redelijk veelbelovend. Dankzij opener “For You” wordt ons het idee ingeplant dat het echt jeugdige spelplezier voorzichtig plaatsmaakt voor een eerder volwassenere vorm van speelse indierock. Iets meer gepolijste randjes en een beetje minder springerig; mocht The Beatles nog bestaan, er zou goedkeurend geknikt worden bij het horen van de eerste paar seconden van de plaat. Geen kopie, wel een implementatie van de invloeden bij een eigen sound. Dat in de vorm van groovy gitaren, zwoele baslijntjes en vanzelfsprekend heel veel zomers positieve energie. Een nummer als “Pink Skies” maakt aan de hand van die ingrediënten zijn titel helemaal waar, opvolger “Somebody Like You” ontpopte zich doorheen de afgelopen maanden dan al als hitje.

Het is overigens in dat nummer dat de volwassenwording van Giant Rooks hoorbaar begint door te sijpelen. Er is wel euforie, maar je voelt ook een zekere vorm van melancholie die zijn stempel drukt. Minder springerig, maar daarom niet minder vrolijk. Het is natuurlijk ook niet zo dat Giant Rooks überhaupt het warme water heeft uitgevonden met zijn sound, maar het is hetgeen dat de band ermee doet dat voor overtuiging moet zorgen. “Brave New World” lijkt zo bijvoorbeeld op het eerste gehoor wat voort te kabbelen, maar ergens halverwege volgt er een ruwer instrumentaal intermezzo dat zijn plek vindt in het vervolg. Buiten de lijntjes kleuren, dan zijn de Duitsers op hun best. Het jammere is dat dat doorheen How Have You Been? niet zo heel vaak gebeurt.

Een “Under Your Wings” passeert bijvoorbeeld zonder dat je het goed en wel beseft, en als je achteraf denkt over wat dat nummer nu ook alweer onderscheidde van “Nobody Likes Hospitals”, dan blijft het antwoord je hoogstwaarschijnlijk bijster. Het idee om er een leuke vibe in te steken is er met andere woorden altijd, maar daarom is de uitvoering nog niet ideaal. En zo staan er best wel wat songs op de tracklist. “Cold Wars”, “Flashlights”, “Love Is a Selfish Thing”… Allemaal wel tof, maar om nu te zeggen dat er eentje is die er echt bovenuit steekt… dat zou in vergelijking met een “Bedroom Exile”, waarin er overigens ook niet heel veel meer extra elementen zitten, toch een beetje overdreven zijn.

De volwassenwording van Giant Rooks gebeurt doorheen How Have You Been? dus met vallen en opstaan. Niet dat dat zo gek is, want langs de ene kant lag de lat door die opvallende populariteitsexplosie misschien wel op een iets te hoge hoogte. Langs de andere kant is groeien tout court al iets dat niet zonder slag of stoot gebeurt. Stellen de Duitsers daarom teleur met hun tweede langspeler? Niet echt, want er staan zeker een paar hele leuke nummertjes op de tracklist, die live tot plezante momenten kunnen leiden – luister naar het ‘oeh-oeh’-moment in “Morning Blue” en je begrijpt wat we bedoelen. Veertien nummers en een speelduur van om en bij de 50 minuten is algemeen gezien dan ook eerder aan de lange kant. How Have You Been? telt dus misschien enkele songs te veel, waardoor de schwung er wel wat uit raakt. Of om op de vraag hoe het met ons gaat na het luisteren van het album te antwoorden: Goh, ça va wel.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Brave New World”, ons favoriete nummer van How Have You Been?, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

2042 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Giant Rooks @ Ancienne Belgique (AB Box): Duitse grondigheid

Na hun kleine veroveringstocht op Pukkelpop vorige zomer was Giant Rooks gisteren weer in ons land. Het vijftal uit het Duitse stadje…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Giant Rooks - "Pink Skies"

We zijn bij Dansende Beren al een hele tijd fan van Giant Rooks, maar sinds kort is ook de rest van de…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.