AlbumsRecensies

Giant Rooks – Rookery (★★★★): Volwassen worden doe je zo

In 2015 werd in het Duitse Hamm door vijf jonge knapen een band opgericht die de naam Giant Rooks kreeg. Exact vijf jaar later komt van diezelfde muziekgroep eindelijk het debuutalbum uit, want ja: wat was het lang wachten hierop. In tussentijd kregen we al 3 ep’s te horen (The Times Are Bursting the Lines (2015), New Estate (2017) en Wild Stare (2019)) die laaiend enthousiast werden onthaald. Ook konden we het vijftal al driehonderdvijftig keer live aan het werk zien en wonnen ze talrijke prijzen in hun geboorteland. Het is dan ook geen wonder meer dat ze worden gezien als een van de meest beloftevolle indierockbands uit Duitsland. Na vandaag zijn ze die titel zeker waard, want hun album Rookery is een pareltje waar ze duidelijk heel lang aan hebben gewerkt.

Tussen alle optredens door vonden de leden van Giant Rooks na een show op het Lollapaloozafestival van 2018 in Berlijn de tijd om te beginnen aan hun eerste album. Dit zou normaal al in het begin van 2019 uitkomen. Zelf waren ze op dat moment echter nog niet overtuigd van het resultaat en daarom stelden ze de release van Rookery voor onbepaalde tijd uit. Ze wilden dat het perfect was en met een zucht van opluchting kunnen ze anderhalf jaar later zeggen dat dat moment is aangebroken. Nu zit er volgens hen pas een verhaal in en klinkt het geheel coherent, terwijl dat vorig jaar nog niet het geval was. Het is dan ook een uitstekend debuut dat elke noot op de juiste plaats heeft zitten en geweldige nummers bevat. Dat horen we al vanaf de eerste seconden.

Opener “The Birth of Worlds” grijpt ons per direct bij de keel en presenteert zichzelf op een prettige en krachtige manier. Het debuutalbum van Giant Rooks start zo met het eigen geluid van de heren en dat eerste nummer blijft meteen goed in het hoofd zitten. Wat hebben de jongelingen van de Duitse indieband ingenomen om zo volwassen over te komen? Ergens klinkt het zeer speels, maar toch creëert de band vooral een heerlijk rijp geheel dat aan de basis ligt van hun eerste langspeler. Gelukkig wordt ook het joviale gevoel meegenomen op de Rookery-trip, want zowel het aanstekelijke popnummer “Watershed”, dat gericht is aan het commerciële publiek, en het opgewekte en vrolijke “Heat Up” houden ons ontzettend warm voor wat nog komen moet.

Als we verder gaan kijken dan het gevoel dat we van het album krijgen en aandachtig luisteren naar de muziek, kunnen we concluderen dat het niet de bedoeling is van Giant Rooks om in een bepaald genre te passen of om een bepaalde band te kopiëren. Dat merken we vooral bij het ‘tweede deel’ van Rookery, waar ze het allemaal iets ruimtelijker aanpakken. Zo neemt het sfeervolle “Very Soon You’ll See” ons mee op een trip waarbij de drums die elkaar opstapelen rijkelijk worden aangevuld met ruim klinkende percussie. Een fijn indienummer dat inhoudelijk zeer goed in elkaar zit. Ook het sceptische “Rainfalls” dat voorzien wordt van extra elektronische ondersteuning, past perfect bij het totaalplaatje en heeft weer iets zeldzaams dat ons zeker bevalt. Eerder benoemden we dit als het ‘tweede deel’ omdat we eens een andere intensiteit horen van de Duitsers, zoals bij het melancholische “Misinterpretations” en het dynamische “Silence” die ons beiden positief verrassen. Nog maar eens kunnen we opmerken dat de band heel lang aan dit project is bezig geweest en ze het zien als een grote stap.

Pas na acht nummers horen we iets op Rookery waar we ons vragen bij stellen: Is “Wild Stare”, dat in december 2018 uitkwam, niet te gedateerd om op een debuutalbum te zetten of maakt dit het net af? Wij neigen eerder naar die eerste keuze. Het is een uitstekend nummer, maar ten eerste stond het al op een gelijknamige ep die de band vorig jaar uitbracht en ten tweede past het niet helemaal in het geheel. Gelukkig krijgen we niet nog zo’n nummers en kunnen we ons terug verdiepen in de echte betekenis van de langspeler met het catchy “What I Know Is All Quicksand”. Die single beschreven we eerder als een aanstekelijk lied dat met zijn heerlijke gitaarlijn, de warme stem van frontzanger Frederik Rabe en de gezellige samenzang van de band, een uniek geluid neerzet dat allerhande contrasten duidelijk aan het licht brengt. Het staat perfect gepositioneerd in de tracklist, pal tussen het midden en de afbouw van de plaat. “Head by Head” gaat op hetzelfde elan verder, want ook dat nummer brengt een goed en opgelucht gevoel met zich mee. We zien ons er al op dansen op een rijkelijk gevuld festival waar iedereen een brede glimlach op zijn gezicht vertoont.

Een leuk weetje over het album is dat verschillende nummers werden gemixt door de Brit Dan Grech-Marguerat. Die naam zegt je misschien op het eerste zicht niets, maar hij heeft al meegewerkt aan albums van Lana Del Rey, The Killers, Liam Gallagher, The Vaccines en The Kooks. Zeker geen verkeerde naam om mee te werken in de studio, vonden de heren van Giant Rooks. De man heeft dan ook goed werk geleverd, want zowel bij het radiovriendelijke “All We Are”, waarbij vooral aan de gecontroleerde opbouw is gewerkt, als bij de elektronische, ingetogen afsluiter “Into Your Arms”, heeft hij zijn uiterste best gedaan. Op beide nummers krijgen we het gevoel dat de band moderne invloeden op speelse wijze combineert met klassieke structuren. Een leuke bijdrage die we zeker kunnen appreciëren.

Over het algemeen kunnen we besluiten dat Giant Rooks, ondanks de jonge leeftijd van de leden, een verbazingwekkend volwassen band is. Ze zijn zich volledig bewust van wat ze doen en hebben in de afgelopen jaren een duidelijke groeispurt gemaakt. Rookery komt dan ook op het geschikte moment uit, want we kunnen eindelijk met zekerheid zeggen dat dit een zeer geslaagd debuutalbum is. Zowel de songteksten als de muziek hebben iets heel eigen en daardoor vinden we zoveel hits en voltooide ideeën op deze langspeler die ons uitermate bevallen. De Duitsers zijn volledig klaar voor een volgende stap in hun carrière. Ondertussen hopen wij dat ze volgend jaar op hun Rookery Tour, waarbij ze ondertussen al in veertien Europese landen langsgaan, ook hun uitgestelde show van dit jaar in de Ancienne Belgique opnieuw inplannen. Just pray for it, want live is de band een echte aanrader.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Giant Rooks - How Have You Been? (★★★): Goh, ça va wel

De eerste maand van 2024 zit er alweer op, en als er iets is dat we de afgelopen 31 dagen leerden, dan…
InstagramLiveRecensies

Giant Rooks @ Ancienne Belgique (AB Box): Duitse grondigheid

Na hun kleine veroveringstocht op Pukkelpop vorige zomer was Giant Rooks gisteren weer in ons land. Het vijftal uit het Duitse stadje…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Giant Rooks - "Pink Skies"

We zijn bij Dansende Beren al een hele tijd fan van Giant Rooks, maar sinds kort is ook de rest van de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.