InstagramLiveRecensies

Giant Rooks @ Ancienne Belgique (AB Box): Duitse grondigheid

© CPU – Senne Houben

Na hun kleine veroveringstocht op Pukkelpop vorige zomer was Giant Rooks gisteren weer in ons land. Het vijftal uit het Duitse stadje Hamm is sinds het begin van de maand op de baan en doorkruist Europa om hun nieuw album How Have You Been? voor te stellen. Zeker sinds de band op TikTok aanhang vond schittert en fonkelt de ster van Giant Rooks als nooit tevoren en zijn uitverkochte zalen een logisch gevolg. Door het succes laten de vijf zich gelukkig niet gek maken en blijven ze dicht bij hun publiek staan. In Brussel sloten ze het eerste deel van hun uitgebreide tour af met een amusant concert in een uitverkochte Ancienne Belgique Box waar de focus op nieuw en oud materiaal goed verdeeld werd.

© CPU – Senne Houben

Oostenrijk staat niet meteen bekend als een muziekaal exportland, al zou Sharktank daar misschien wel verandering in kunnen brengen. Het drietal uit de hoofdstad Wenen bracht dan wel al twee albums uit, maar toch straalden ze gisteren als voorprogramma van Giant Rooks een zekere urgentie uit. Twee opblaasbare figuren kleurden het podium, terwijl Sharktank dat ook met hun muziek deed. Hun spagaat tussen indie en hiphop klonk als een funky fusie van blackwave. en Wolf Alice. Qua energie paste het in elk geval perfect binnen het straatje van Giant Rooks en, ook al was niet elk nummer een voltreffer, zat het geheel wel goed in elkaar. Hun nieuwste single “Boogieman” kwam in elk geval goed uit de verf en toonde een veelbelovende, nieuwe richting van de band. Vrijdag mogen ze het trouwens op Eurosonic gaan waar maken, dus wie weet zien we ze de komende tijd wel eens terug.

© CPU – Senne Houben

Duitse stiptheid dragen ze hoog in het vaandel, want om kwart voor negen doorkruiste het vijftal gehuld in rood licht de rook. De rook was nog niet eens gaan liggen, of Giant Rooks zette de eerste noten van “For You” in. Als melodramatische opener schoten de vonken figuurlijk de rode zaal binnen en die vonk sloeg tamelijk makkelijk over naar het publiek. De schuchtere houding van de fans maakte gauw plaats voor enthousiasme en dat was ook exact wat een nummer als “Heat Up” nodig had. Terwijl het buiten weer ijzig koud was, werd het binnen lekker warm en dat ook zonder kampvuur. Aan dat kampvuur had een intieme versie van “Bright Lies” zeker niet misstaan, maar ook in volle pracht deed het lied wat het moest doen. Frontzanger Fred Rabe droeg het nummer op zijn schouders, maar het publiek liet hij tijdens het refrein wel gewoon meedoen.

Een nieuw album betekende heel wat nieuwe nummers en dan kon meest recente single “Pink Skies” niet achterwege blijven. Als zomerhitje in de winter kregen we al zin in de festivalzomer en de zorgeloze sfeer die daarmee gepaard gaat. Een gulle fan van op de eerste rij zette de band graag extra, letterlijk en figuurlijk, in de bloemetjes en dat gebaar werd met veel liefde geretourneerd. Fred Rabe dartelde als een vlinder bij het daaropvolgende “Bedroom Exile” over het publiek, een lied dat net als op Pukkelpop er bovenuit stak met de frivole sfeer. Van dat frivole was bij “Cold Wars” nog maar weinig sprake, al werkte de moodswitch wel zeer goed. Beginnen deed het nummer heel klein, om dan uiteindelijk alsmaar meer open te bloeien, terwijl de de AB in een zee van lichtjes werd gehuld. De andere kant van Giant Rooks mocht er met andere woorden ook zijn.

© CPU – Senne Houben

Een kleine vier jaar geleden speelde Giant Rooks al eens in hetzelfde gebouw, maar dan in de iets kleinere clubzaal. De productie die ze toen mee hadden paste nog zo maar net op het podium, een ‘fout’ die ze deze keer niet meer maakten. Het podium hielden ze bewust kaal en sober met als doel om de muziek te laten spreken. Een nummer als “What I Know Is All Quicksand” had dan ook weinig show nodig en sprak zo voor zich. Vooral in het laatste deel van het nummer durfde de band buiten de lijntjes kleuren met als climax een a capella improvisatie door frontzanger Rabe. De zaal werd er muisstil van en dat maakte het moment toch net nog een tikkeltje sterker. Van muisstil tot uitbundig; de stap was soms heel snel gezet en toch voelde het niet als een overrompeling. Doorbraakhitje “New Estate” maakte gisteren de fans van de begindagen blij, maar ook degenen die pas later tot een fan werden.

De band zocht vaker wel dan niet de perfectie op en dat is meteen ook het enige kritiekpuntje dat we kunnen geven. De drang naar het perfecte haalde soms wat de magie uit het nummer en bij wat spontaniteit had een “Morning Blue” (de disco-outro even buiten beschouwing gehouden) zeker nog meer kunnen doen schitteren. Begrijp ons niet verkeerd, de song kreeg iedereen enthousiast, maar het bleef wel allemaal netjes binnen de uitgetekende lijntjes zitten. Ook “Somebody Like You” miste gisteren wat power en schoot als geheel misschien net iets te kort. Dan deed het single “Fight Club” net ervoor toch net iets beter. De apotheose van het nummer rockte tamelijk door en was voor een indieband als Giant Rooks best wel een stevige uithaal. K.O. gingen we gelukkig niet, want anders hadden we de obligatorische bisronde niet gehaald.

© CPU – Senne Houben

In de encore was fanfavoriet “Mia & Keira (Days To Come)” de grote afwezige en toch eindigde het concert niet in mineur. In tegendeel. “Wild Stare” jaagde nog wat meer euforie door de zaal en was weer de meeslepende zelve. Frontzanger Fred kon het niet laten om zelf even het publiek in te gaan om met iedereen mee te springen. De laatste rechte lijn zette uiteindelijk “Watershed” in. Het enthousiasme spatte er bij iedereen vanaf en de collectieve zangstonde werd extra kracht bijgezet met wat vrolijk geklap en een sitdown. De fans konden maar geen genoeg krijgen en zo stemde Fred Rabe helemaal in zijn nog eens het refrein in, terwijl zijn bandleden inmiddels alweer in de coulissen waren verdwenen.

Met een zachte noot eindigde het optreden van Giant Rooks dat een goede balans bood tussen euforie en gemoedelijkheid. De Duitsers hebben de laatste jaren als band en, als muzikanten tout court, een onmiskenbare progressie doorstaan die in de Ancienne Belgique Box hun voorlopig hoogtepunt bereikte. De (nakende) release van How Have You Been? zal de waardering van ons Belgenland voor Giant Rooks alleen nog maar doen vergroten. We hopen dan ook zeer dat we ze komende zomer nog eens op een festivalweide aan het werk mogen zien, want daar zullen ze ongetwijfeld voor een leuke sfeer zorgen.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

Intro
For You
Heat Up
Bright Lies
Pink Skies
Bedroom Exile
Cold Wars
What I Know Is All Quicksand
New Estate
Fight Club
Morning Blue
Somebody Like You

Wild Stare
Watershed

2035 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

The Jesus and Mary Chain @ Ancienne Belgique (AB): Heerlijk apathisch

Een maand geleden bracht The Jesus and Mary Chain met Glasgow Eyes zijn fraaie achtste langspeler uit. Voor de broeders Reid was dat…
InstagramLiveRecensies

Cymande @ Ancienne Belgique (AB): Muziek is dé boodschap

Na ruim een halve eeuw krijgt Cymande eindelijk de waardering en erkenning die ze eigenlijk al van meet af aan hadden verdiend….
InstagramLiveRecensies

Kid Kapichi @ Ancienne Belgique (AB Club): Rauw & ongestoord

‘Music scene is crazy, bands start up each and every day’; zong Pavement op “Cut Your Hair”. De visionair Stephen Malkmus had…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.