FeaturesInstagramUitgelicht

De Belgische Grote Beren Van Morgen 2023: Een terugblik

We hebben elke dag weer het genoegen om nieuwe artiesten en nummers te ontdekken. Sommige acts laten zelfs zo’n diepe indruk op ons achter, dat we ze aan het begin van het jaar tot ‘Grote Beer Van Morgen’ kronen en we hen een jaar lang iets nauwgezetter volgen. Onze acht geselecteerden van 2023 hebben er een spannend jaar opzitten, waarin de ene volop podiumervaring opdeed en de andere bezig was met het maken van nieuwe muziek. Waar ze nu, bijna een jaar later, staan, ontdek je hieronder.

TJE

© Nathan Dobbelaere

TJE gaf het in ons diepteinterview eigenlijk al een beetje aan: 2023 zou veelal het jaar worden waarin het haar eigenheid moest vinden. En dat lukte geleidelijk aan zeker en vast, met onlangs debuut-ep IDOLS als lekkere kers op de taart. In de tussentijd reisde het drietal het land door, met daaronder ook plekjes in het voorprogramma van onder meer Tsar B, Pitou en Arsenal. Vrij uiteenlopende artiesten, maar TJE vindt uiteindelijk wel het midden daartussen, hetzij iets gecompliceerder. Met uitspattingen richting postpunk, black metal en psychedelica, is het op dit moment vooral uitkijken naar hoe de drie die eerste ep naar een volgend niveau zullen tillen in 2024!

RONKER

© Nathan Dobbelaere

De motor ronkt erop los. Zo kunnen we het afgelopen jaar van RONKER misschien wel het best omschrijven. Een dik jaar na debuutsingle “Goliath” vatten de Oost-Vlaamse mannen de koe bij de hoorns en deden ze zo hun titel van ‘Grote Beer van Morgen’ meer dan eer aan. Debuut-ep Self Loathing Self Help proefde als het lekkerste, maar bruutste metaal in de mond en ook live is RONKER er eentje om gezien te hebben. Zo konden de heren de ochtendshow van Charlatan tijdens de laatste dag van de Gentse Feesten tot een goed eind brengen en recentelijk mochten ze het voorprogramma van Brutus verzorgen in Trix. En als kers op de taart verkochten ze hun aankomende show in de Ancienne Belgique helemaal uit. Hoewel de muziek eerder donker blijft, ziet de toekomst er wel rooskleurig uit voor RONKER. Met een 35-tal shows in hun achterzak slaagde de band erin een hele resem fans te verzamelen, maar gelukkig nemen de jongens zichzelf nog steeds niet te serieus, waardoor het des te plezanter blijft.

judith

© Nathan Dobbelaere

Kus van de Beren en een bank vooruit. Wanneer wij judith het laatst sproken, was de ep nog een project in wording, maar na bloed, zweet en zonder twijfel een heleboel tranen, is de eerste muzikale worp een feit. it’s murder is hierbij het eindproduct van een jaar hard labeur. Erg veel kregen we de zangeres niet te zien in 2023, maar daar zal hoogstwaarschijnlijk verandering in komen door haar debuut-ep. Wel konden we daar al een glimpje van opvangen in het OLT Rivierenhof, waar ze het voorprogramma van Hellmut Lotti Goes Metal mocht verzorgen en ze zelfs samen met hem een nummer bracht. Op Spotify kon judith in de tussentijd al rekenen op een half miljoen luisteraars, wat goed is voor anderhalf miljoen streams. 2022 MNM Rising Star, vervolgens 2023 Grote Beer van Morgen: op naar dat volgende stapje waarbij we de jonge zangeres haar naam op vele affiches mogen aanschouwen.

Adja

© Nathan Dobbelaere

De Brusselse Adja slaagde er het afgelopen jaar in om haar palet van soul en jazz – of ‘sophisticated soul’, zoals ze het zelf noemt – te verwerken in de debuut-ep IRONEYE. De ep werd uitgebracht onder SDBAN Records en bracht haar naar enkele authentieke zalen zoals De Beursschouwburg, De Centrale, De Roma, 30CC en Cactus Club. De Radio 1-luisteraars konden haar ook live horen zingen op de Sound Track Special in de AB Club. Verder was ze in november geselecteerd voor het She Is The Music International Songwriting Camp. Deze internationale schrijfsessies zijn een initiatief van Alicia Keys en maken deel uit van Milano Music Week. We zijn er zeker van dat ze daar voldoende inspiratie vond om ons de komende jaren te verblijden met betekenisvolle composities.

Arend Delabie

© Nathan Dobbelaere

Geen nummer uitbrengen, maar toch van een geslaagd jaar kunnen spreken; het is de werkelijkheid waar Arend Delabie in leeft. Het maakt namelijk allemaal deel uit van het plan van de jonge West-Vlaming, die sinds enige tijd ook onder de vleugels van Mayway Records (The Haunted Youth, DIRK., Meltheads…) vertoeft: heel veel spelen en pas in 2024 met muziek op de proppen komen. Die eerste belofte heeft hij in elk geval al waargemaakt, want het was bijna moeilijk om Arend niet tegen het lijf te lopen. Shows in het voorprogramma van onder meer Ão en Isolde Lasoen, een plekje op de affiche van ons Dansende Beren Feest en binnenkort ook nog eens als finalist in bij het kansenparcours Sound Track in West-Vlaanderen. Alsof dat nog niet genoeg is, mag de Kortrijkzaan zich ook nog artist in residence van het Wilde Westen noemen. De sterren staan met andere woorden nu al goed voor een geslaagd 2024!

The Christian Club

© Nathan Dobbelaere

Toen we een jaar geleden aan The Christian Club vroegen wat het doel van 2023 zou worden, kregen we als antwoord ‘een ep’. Dat is er niet van gekomen, het bleef slechts bij een dubbelsingle. Toch kan de groep niet van een teleurstellend jaar spreken, want live heeft het viertal wel wat meegemaakt. Zo speelde The Christian Club begin oktober als voorprogramma van Glasvegas in Trix en ging het de rest van de maand mee op tour als het voorprogramma van Brutus in Frankrijk, Spanje en Portugal. Ook wij mochten de vier muzikanten nog eens live aan het werk zien, namelijk in augustus toen ze in Bar Bricolage speelden. De ep is er niet gekomen, maar The Christian Club heeft duidelijk niet stilgezeten. Misschien komt die plaat er volgend jaar?

Piffy

© Nathan Dobbelaere

De afterparty van Caroline Polachek in de Trix en van Whispering Songs bij de comebackshow, het voorprogramma van rijzende ster Hemlocke Springs, een show op het gerenommeerde showcasefestival Fifty Lab… Piffy dikte haar lijst met concerten dit jaar serieus aan, zonder muziek uitgebracht te hebben. Als artist in residence in de Antwerpse Trix heeft het project van Stien Bovijn vooral op vlak van live-optredens grote stappen gezet en heeft ze achter de schermen aan muziek gewerkt die we in 2024 eindelijk mogen verwachten. De reacties op haar shows waren intussen al zo goed, dat haar eerste release alleen maar een succes kan worden.

Neptune Bloom

© Nathan Dobbelaere

2023 was een jaar van veel zaaien voor Neptune Bloom. Het Leuvense viertal had dan ook de ambitie om veel te spelen, maar ook veel te repeteren en te schrijven aan nieuwe muziek. Wat dat spelen betreft, heeft de band alvast een mooi parcours achter de rug, waarin ze naast tal van jeugdhuizen onder meer ook in het iconische Cafe Cabron in Antwerpen speelde en tweemaal in Het Depot. In hun repetitiekot schreven en sleutelden de vier aan vers materiaal en dat zou naar verluidt in mei moeten resulteren in een eerste ep. Het oogsten kan dus stilaan beginnen en dat maakt ons des te benieuwder welke richting Neptune Bloom uit zal gaan in de komende twaalf maanden.

Begin januari maken we de ‘Grote Beren van Morgen 2024’ bekend, hou onze socials en website dus goed in de gaten.

Related posts
FeaturesWedstrijden

Win duotickets voor de Fifty Session met Bagarre, Sam Quealy en piffy!

De Fifty Sessions in Brussel zijn al meer dan zeven jaar een vaste waarde in het Brussels muzieklandschap, waarbij artiesten als Loyle…
LiveRecensies

Helena Deland @ Botanique (Rotonde): Subtiele stilte

De carrière van Helena Deland is meer dan haar solomuziek. Zo werkte de Canadese artieste reeds samen met JPEGMAFIA, claire rousey en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single RONKER - "Slow Murder"

Anderhalf jaar geleden voorspelden we al dat RONKER een veelbelovende carrière tegemoet ging. De thrashy hardcorepunkband uit de Denderstreek heeft snel terrein…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.