AlbumsRecensies

RONKER – Self Loathing Self Help (★★★): Zwartgallige corrosie van metalen

‘Muzikaal gezien vind ik ons Sepultura, maar dan gespeeld door Nirvana’, zo omschreef RONKER zichzelf tijdens ons interview in Trix. Overal waar het vijftal zijn demonen mocht ontketenen, wordt er nu nog over gesproken. Zelf houdt de band goede herinneringen over aan diens passage op de Street Stage van Rock Herk 2022. Wij waren daarentegen pas echt fan toen Jasper De Petter (stem, gitaar, klimmer), Bram Delcourt (bas), Jens Van Den Borre (gitaar) en Matteo ‘Bennie’ Beyney (drums) op onze showcase Bar Pilar afbraken. Verder waren “Goliath“, “Shame” en “MJ” stuk voor stuk dikke stampers om RONKER dit jaar uit te roepen tot een van onze Groten Beren van Morgen.

Doordat we RONKER zo nauw volgen, heeft Self Loathing Self Help voor ons niet zoveel verrassingen meer. Dat betekent echter niet dat de groep de lat voor zichzelf laag legt. Met de waanzinnige liveshows in het achterhoofd is “Goliath” een klassieker in de maak. Pas op “Shame” komen luisteraars te weten waar de band echt voor staat. RONKER schrijft geen klassieke metal noch punk, maar maakt tegelijk onderdeel uit van beide scenes. Schrijven dat jongens een eigen genre hebben uitgevonden is voor deze debuut-ep iets te voorbarig. De Canadese metalband Voivod ging hen namelijk voor. Desalniettemin harkte RONKER de meest roestige ijzerstukjes bij elkaar om tot iets te komen wat in België nog niet eerder is gedaan. Op enkele bands na blijft het een uniek gegeven om als gitaargroep het potentieel te hebben om op zowel Graspop, Dour als Pukkelpop te kunnen spelen.

Halverwege de ep komen we dan toch in contact met twee nummers die RONKER goed verborgen hield. Op “Solid” wordt er stevig gas teruggenomen. De furieuze thrashpunk moet baan maken voor misantropie, onderhuidse wranggevoelens en andere zwartgalligheid. De Petter is niet de meest getalenteerde zanger, maar door emotionele kreten te slaken overwint zijn originaliteit telkens opnieuw van technisch vernuft. Bovendien zorgt de melodieuze samenzang ervoor dat “Solid” in goede aarde zal vallen bij drinkebroers. Helemaal op het einde trekt RONKER ons volledig de diepte in. Het slotnummer “Old Reliable” is als een wankel schip op onbevaarbare wateren. Er gaat geen seconde voorbij of het vermoeden dat de boel dreigt onder te gaan, houdt ons in een collectieve psychose van angst.

Kort samengevat is Self Loathing Self Help een hebbeding om fysiek in huis te halen. De vier tracks hebben elk hun sombere kantjes om jezelf niet in te willen verslikken. Desondanks is de ep nogal aan de korte kant, al lijkt het ons sterk dat RONKER het hierbij gaat laten. Bij het luisteren viel het namelijk ook op welke tracks nog geen (fysieke) release ondervonden: “MJ”, “Kennedy” en “Militia”. Deze ep lijkt ons dus meer een trigger om RONKER gewoon live aan het werk te gaan zien. Er is voorlopig nog niemand gestorven van wat oxidatie aan de talg- en zweetklieren. Wie zich goed wil voorbereiden, kan al tippen van de opgenomen livesessie in Thomas Valkiers’ High Time Studio.

RONKER viert de release van Self Loathing Self Help volgende week in de Charlatan (14/04). Daarnaast zet RONKER ook zijn zinnen op Nederland. Zo speelt ze dit voorjaar in Mezz in Breda (22/04),’t Beest in Goes (13/05), Sniester in Den Haag (27/05) en de Effenaar in Eindhoven (08/06). Op 25 juni is er dan nog een gratis aftershow van Melvins in Trix Café. Verder is RONKER geboekt voor Nyx Festival (08/07), Rock Olmen (22/07) en Rockelingen (29/07).

Facebook / Instagram / VI.BE

Ontdek “Shame”, ons favoriete nummer van Self Loathing Self Help in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Black Box Revelation, Whispering Sons, Noordkaap en meer voor Rock Olmen

Vorig jaar kreeg de Olmense festivalganger voor een eerste maal een volledig tweedaagse voorgeschoteld. Dat editie 2022 een succes mag genoemd worden,…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single RONKER - "MJ"

‘Net als het leven anno 2022 slaat RONKER droog op uw bakkes’. Mits 2023 door het aanslepend conflict tussen Rusland en Oekraïne…
LiveRecensies

We Are Open 2023 (dag 1) @ Trix: Gezegend met talent

Jaarlijks stelt Trix al diens podia (inclusief de Kelder) ter beschikking van allerlei Belgische projecten. Deze jongstleden editie van ontdekkingsfestival We Are…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.