InstagramLiveRecensies

Nanna @ Botanique (Rotonde): Wegdromen naar een hagelwit landschap

© CPU – Ine Van Baelen

Slechts bij een handvol mensen zal de naam Nanna Bryndís Hilmarsdóttir een belletje doen rinkelen, maar de meesten zullen haar kennen als zangeres van de band Of Monsters And Men. Met hun hit “Little Talks” boekten ze zo’n tien jaar geleden wereldwijde successen. In mei van dit jaar stampte de IJslandse zangeres echter haar eerste soloproject uit de grond en bracht ze haar debuutalbum How To Start A Garden uit. Een plaat over hoop, verdwalen en de schoonheid die daarin te vinden is. In de Rotonde trachtte Nanna het publiek een uurtje bij de hand te nemen op deze zelfverklaarde tocht doorheen kleine en grote stormen.

Opwarmen deed de Rotonde met RAKEL, eveneens een singer-songwriter uit IJsland. Enkel en alleen vergezeld van een akoestische gitaar, bracht ze een vijftal nummers. Dat de zangeres een prachtige stem heeft, valt niet te ontkennen, maar de zaal omverblazen ermee, deed ze niet; daarvoor was het te veel van hetzelfde en speelden de zenuwen haar duidelijk parten. RAKEL verzorgde een degelijk voorprogramma dat zeker niet misstond in de intieme zaal, al zal ze helaas niet in het geheugen blijven plakken.

© CPU – Ine Van Baelen

Wie had verwacht dat Nanna het podium zou bestijgen met enkel een gitaar in de hand, kwam bedrogen uit. De IJslandse had een heuse band meegenomen, met onder andere RAKEL als violiste. De toetsenist van de band viel het meeste op in het gezelschap, met zijn kleurrijke muts en expressieve muzikale inleving. “How To Start A Garden”, de titelsong van Nanna’s debuutalbum, was de opener van de avond en een veelbelovende start. Nadien duwde de IJslandse de zaal naar een eerste hoogtepunt met het prachtige “Sputnik”, misschien wel het sterkste nummer van de hele plaat. Tussendoor begroette Nanna het publiek met een schattig IJslands accent, wat gek genoeg volledig verdween in haar zang.

Hoewel ze nog maar net haar debuutplaat heeft uitgebracht, is Nanna allesbehalve een beginnende muzikante. Als volleerde gids nam ze het publiek mee op sleeptouw, en met een beetje verbeelding toonde ze de weg doorheen hagelwitte landschappen waar meer dan eens het noorderlicht tevoorschijn kwam. Nummers als “Godzilla” en “Milk” zijn al prachtig op zichzelf, maar kregen in deze setting nog meer volume door de krachtige instrumentale begeleiding. In een goed uurtje speelde Nanna integraal How To Start A Garden, met een gloednieuw nummer “Everything’s Coming Up Millhouse” als extraatje. De hoogtepunten, met uithalen zoals op “Bloodclot”, werden mooi over de set verdeeld waardoor ze een balans vond tussen kracht en breekbaarheid. Als we al een puntje van kritiek kunnen geven, dan is het de keuze voor “The Vine” als bisnummer; naar ons gevoel een te flauwe afsluiter van een zeer goed concert.

© CPU – Ine Van Baelen

In de Rotonde bewees Nanna dat haar soloproject potentieel heeft om een succes te worden; als een echte koorddanseres wist ze een evenwicht te vinden tussen zacht en hard, tussen kwetsbaarheid en sterkte. De staande ovatie na het laatste nummer – het publiek bracht quasi het hele concert zittend door – sprak boekdelen. Een volledige Rotonde verliet de zaal met een warm gevoel, welgekomen om de regen nadien te trotseren. Wij gokken alleszins dat Nanna er na deze avond weer een heel deel nieuwe fans bij heeft.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

How To Start A Garden
Sputnik
Igloo
Crybaby
Bloodclot / Andvaka
Voyager
Godzilla
Milk
Everything’s Coming Up Millhouse
Seabed
Disaster Master

The Vine

Related posts
LiveRecensies

Hinako Omori @ Botanique (Museum): Dromerige natuurbeleving

Ambient, synths en minimalisme; het zijn termen die weinig gebruikt worden om artiesten te omschrijven, maar Hinako Omori combineert ze moeiteloos. Ze…
LiveRecensies

Holy Wave @ Botanique (Rotonde): Tussen dobberen en drijven

Met vijf albums op de teller kan Holy Wave uit El Paso, Texas al als een vaste waarde worden gezien. Dit jaar…
InstagramLiveRecensies

Tsar B @ Botanique (Rotonde): Verslavende koortsdroom

Toen Justine Bourgeus haar rol binnen School is Cool inruilde voor een solocarrière, wisten we niet meteen wat voor muziek we konden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.