LiveRecensies

Fifty Lab 2023 (Dag 1): Van wÃow naar chaos

Vijf zalen, 68 artiesten en duizenden muziekliefhebbers: Fifty Lab kleurt dezer dagen de Brusselse binnenstad met een eclectische hoop muziek. In vijf edities is het showcasefestival een betrouwbaar adresje geworden voor al wie openstaat voor veelbelovende talenten uit alle uithoeken van de wereld. De voorgaande jaren passeerden zo onder meer Gabriels, Pongo, Bolis Pupil en The Clockworks de revue. Gisteren trapte de organisatie de festiviteiten op gang en ook wij trokken er disgevolg weer op uit.

Ão @ Beursschouwburg Silver Space

© CPU – Jan van Hecke (archief)

De ontdekkingstocht begon voor ons bij een oude bekende: Ão. Door het wegvallen van Stakatak werd er het een en het ander verschoven in het tijdschema, en dat maakte dat het Gents-Leuvense Ão verplaatste naar de bovenste verdieping van de Beursschouwburg. Om acht uur stipt dimden de lichten en scheen de bandnaam mooi in het donker. Ook het viertal zelf begon mooi en verzorgd met al redelijk vroeg in de set “Saudade”.

Ão moest het aanvankelijk met een halfgevulde Beursschouwburg stellen, al groeide het aantal curieuze mensen met de minuut. Debuutalbum Ão Marvormde niet toevallig de leidraad van het optreden. De ritmische en zwoele klanken ontdooiden ons in ieder geval van de koude temperaturen buiten. De band presenteerde ons een geheel van veertig minuten dat rijk aan klank en invloeden was, en zo ons ook los kreeg. “Outra” en “Mulher” vormden weinig verrassend twee belangrijke momenten in de set, wat zelfs voor wat losse beetjes zorgde. Een goede start voor ons Fifty Lab-avontuur in de jaargang 2023 voor ons!

Ão speelt op woensdag 29 november in De Roma in Antwerpen en op zondag 18 februari in de Ancienne Belgique Club in Brussel. Een volledig overzicht van alle speeldata vind je hier.

Bobbi Lu @ Beurs Rooftop

© CPU – Joost Van Hoey (archief)

Het schema van een showcasefestival biedt doorgaans weinig speelruimte en dus dringen zich moeilijke keuzes op. We kozen ervoor om een klein stukje van Brugs-Britse Bobbi Lu mee te pikken op het prachtige dak van het vernieuwde Beursgebouw. De locatie bood een panoramisch zicht over de Brusselse binnenstad en dat decor paste best goed bij de nummers die we van Bobbi Lu hoorden. Als ‘Grote Beer van Morgen‘ is ze allesbehalve een onbekende voor ons en toch wist ze ons wederom te verrassen. Een gelaagde sound en sublieme technische spielereien maakten debuutsingle “Metapwhore” tot een meeslepende track die een gevulde Beurs muisstil kreeg. Het debuutalbum van Bobbi Lu krijgen we binnen enkele maanden en dankzij het korte stukje dat we zagen op Fifty Lab groeide onze anticipatie nog meer.

Dumb Buoys Fishing Club @ Ancienne Belgique Club

De avond ging verder en deze keer vatten we post in de club van de Ancienne Belgique. Het Britse duo Dumb Buoys Fishing Club begon redelijk atypisch door zelf achter het mengpaneel plaats te nemen met fluogele bivakmutsen op. Pas toen de beat inzette en ze hun maskers hadden afgezet, merkten we dat ze al een tijdje op het podium stonden. De belangstelling voor hun allereerste Belgische show was aanvankelijk redelijk bescheiden, maar het bleek als een lopend vuurtje rond te gaan, want al gauw groeide de community met vele nieuwsgierigen.

Het duo grabbelde uitsluitend uit nummers van het onlangs verschenen debuutalbum WRECKED. Met een frisse podiumprésence en danspasjes kregen ze de AB losjes met onder meer “SKELETON TOWN” en “LIFE JACKET”. Waar het in het begin nog behoorlijk origineel en eclectisch klonk, maakte dat gevoel in het tweede deel meer en meer plaats voor vertrouwdheid en losheid. Af en toe misten de nummers van Dumb Buoys Fishing Club misschien wat variatie en was niet alles een even harde schijf, maar de twee hadden hun publiek mee en maakten zo dus een meer dan geslaagde beurt.

Deijuvhs @ Ancienne Belgique Club

© CPU – Senne Houben (archief)

We bleven plakken in de Club, want een klein half uur later stond er met Deijuvhs nog meer Londens muziekgeweld op de planken. Afgelopen zomer stond de voorvechter van de hoodpunk nog op de Backyard van Pukkelpop en toonde hij zich van zijn meest wisselvallige kant. Helaas bleek het ook die kant te zijn die we gisteren op Fifty Lab te zien en horen kregen. Om te beginnen was er al een redelijk nonchalante attitude bij zijn opkomst samen met zijn drummer, terwijl een dj met wrestler-masker wat platen in elkaar liet overgaan. Jammer genoeg was Deijuvhs allesbehalve goed voorbereid en bleek zijn microfoon nog in de backstage te liggen.

Om twintig na tien kon er dan toch begonnen worden en al snel bleek Deijuvhs zijn punklevensstijl in de verf te willen zetten. Helaas vertaalde zich dat iets minder in de muziek, die met veel te luide bassen en slordige drums nogal overstuur overkwam. Vocaal kwam Deijuvhs op geen enkel moment boven de backingtrack uit en leek hik ook niet bijster veel zin te hebben in het spelen van de nummers. Zelf verklaarde hij dat het de laatste keer was dat hij deze oude nummers zou spelen en daarom liet hij ons een glimp opvangen van wat er in de toekomst nog zit aan te komen. De gitaren op de beats rukten iets meer op naar de achtergrond en de stap naar hiphop lijkt weer iets meer gezet te zijn. Als we dan toch een noemenswaardig moment moeten benoemen, dan was het wel “Scumbag Anthem”, dat met een catchy refrein wel degelijk bleef hangen. Het publiek ging makkelijk mee, maar eerlijk is eerlijk; hier hadden we toch iets meer van verwacht.

Het avontuur op Fifty Lab gaat vandaag en morgen verder. Er zijn nog een handvol tickets beschikbaar.

2036 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single mui zyu - "the rules of what an earthling can be"

Eva Lui heeft Hong Kong’s bloed, maar haar hart slaat al een tijdje voor de Britse hoofdstad Londen. Nadat ze aanvankelijk als…
LiveRecensies

Little Waves @ C-Mine: Alternatieve roadtrip doorheen het muzieklandschap

De laatste jaren is Little Waves steeds meer een gevestigde naam geworden in het festivalvoorjaar. Het alternatieve ontdekkingsfestival vindt al sinds zijn…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Eerste namen voor Fifty Lab 2024 met onder andere Stella Rose, Library Card en Hypnosis Therapy!

De eerste echte warme zonnestralen mogen misschien wel op ons gezicht aan het schijnen zijn, muziek is er te vinden doorheen elk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.