AlbumsFeatured albumsRecensies

Ão – Ao Mar (★★★★½): Betoverend gelukje

Ão is een band die een beetje kleur toevoegt aan ons muzieklandschap. De Portugese teksten en invloeden worden door het jonge viertal vlekkeloos gemengd met indie en elektronische muziek waardoor er een unieke mix ontstaat. Met Ao Mar brengen Brenda Corijn, Siebe Chau, Jolan Decaestecker en Bert Peyffers hun debuutplaat uit en het is er meteen eentje waar ze fier op mogen zijn. Met de singles naar aanleiding van dit album wisten ze al aandacht te trekken in Portugal en de VS, meer bepaald op KEXP. Voor dat alles werden ze bij ons al uitgeroepen tot Grote Beer van Morgen en met Ao Mar bewijzen de muzikanten dat die titel meer dan verdiend was.

Naar aanleiding van de release van de eerste langspeler had Ão al vier nummers en twee kortere stukjes muziek op het publiek losgelaten. Op die manier kregen we een goed beeld van wat we mochten verwachten van Ao Mar. De plaat opent dan ook meteen met vijf streepjes muziek waar we intussen mee vertrouwd zijn. Opener “Meninas” is een lichte en zoete opener die aanvoelt als een een gezellige zomernacht. We omschreven het ritmische lied eerder als een klein gelukje en die omschrijving kunnen we eigenlijk doortrekken naar de rest van de plaat.

Na het dromerige en surreële “Outra” (waarbij we ons in een onderwaterwereld bevinden), is het tijd voor “Mulher“, waarop de band bezwerend naar voren komt. De sensuele, zachte zang en opzwepende percussie worden steeds grootser en voelen aan als een op wakkerende vlam die ons van binnenuit opwarmt. Naar het einde toe is er hier ook duidelijk een gitaar te horen die een koel element toevoegt en zo wat blauwe tinten in het gloeiende rood-oranje lappendeken smijt. Na een interlude schijnt die magische gloed mooi verder op “Avo” waarop Brenda Corijns stem wordt bijgestaan door andere stemmen en vocale klanken op de achtergrond. Ondanks dat Ão een meer dan duidelijke identiteit naar voren schuift op het eerste album gaat de groep daarbinnen wel steeds op zoek naar nieuwe elementen, die ze aan de muziek kunnen toevoegen om zo nooit in herhaling te vallen.

En dan halverwege het album komt Ão met een verrassing, een nummer in het Engels. “Speak” klinkt ondanks de niet-Portugese tekst nog steeds betoverend en magisch en voelt aan als een uitbreiding van het Ão-universum. Artiesten als Christine and the Queens verliezen soms een beetje hun magie wanneer ze in het Engels gaan zingen in plaats van (in dit voorbeeld) het Frans, maar bij Ão is er daar geen sprake van. Ook wanneer de groep op “Vazio” kiest voor een relatief stevige beat blijft Ão’s sensuele gloed en magie behouden, al wordt het net iets dynamischer en vloeiender. Het nummer voelt een beetje aan als een euforische uitbarsting en is zonder twijfel een hoogtepunt op Ao Mar.

Het is niet omdat het hoogtepunt bereikt is dat het plezier ervanaf is, en dat weet Ão ook. Naar het einde toe worden we nogmaals kort meegesleurd door een interlude vooraleer “More” het festijn mag afsluiten. De groep haalt nog eens alles uit de kast en maakt er wederom een sensuele, intieme en kleurrijke bedoening van. Het lied groeit en groeit en wordt uiteindelijk een kleine warboel die niet alleen in schril contrast staat met de serene orde doorheen de rest van de plaat, maar eveneens als apotheose werkt.

Ao Mar is een debuutplaat om U tegen te zeggen. Ão weet wie ze is, en heeft eveneens geen schrik om nieuwe dingen te proberen waardoor het viertal verrassend uit de hoek weet te komen. Zonder dat de luisteraar in een constante chaos wordt gesmeten weet je toch nooit waar het heen gaat. Koele toevoegingen in een warme omgeving, Engelse teksten of plots een prominente beat zijn slechts enkele voorbeelden van de verrassingen die de groep doorheen de plaat aanbiedt. Daarnaast zijn er nog een hele hoop kleine details en nuances die enkele luisterbeurten verborgen kunnen blijven. Ao Mar is een totaalpakket waarop Ão uiterst sterk naar voren komt.

Ão heeft niet alleen een mooie plaat gemaakt, maar heeft ook een mooie agenda voor de rest van het het jaar. Op 26 oktober speelt de groep in Hasselt, op 10 november in Leuven, op 16 november in Grimbergen, op 21 november in Gent, op 29 november in Antwerpen en op 30 november in Brugge. Op 18 november steekt het viertal de landgrens over en zijn ze te vinden in Bergen op Zoom.

Facebook / Instagram

Ontdek “Vazio”, ons favoriete nummer van Ao Mar, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

1203 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
LiveRecensies

Little Waves @ C-Mine: Alternatieve roadtrip doorheen het muzieklandschap

De laatste jaren is Little Waves steeds meer een gevestigde naam geworden in het festivalvoorjaar. Het alternatieve ontdekkingsfestival vindt al sinds zijn…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Unknown Mortal Orchestra, Waxahatchee, Bazart en nog drie nieuwe namen voor Cactusfestival!

We zouden het haast niet voor mogelijk achten, maar Bazart heeft nog nooit eerder op Cactusfestival gestaan. En daar komt binnenkort verandering…
LiveRecensies

We Are Open 2024 (Dag 2) @ Trix: Stevige koers vooruit

Na een succesvolle startdag van showcasefestival We Are Open tekenden we gisteren weer present voor de tweede dag. Opnieuw stond er een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.