Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Wilco – “Evicted”

© CPU – Jan Van Hecke

Wilco hoeft allang geen voorstelling meer te krijgen. De band rond Jeff Tweedy tast sinds diens vroegste dagen de grenzen van het muzikale spectrum af. Vorig jaar kregen we nog het countrygetinte meesterwerk “Cruel Country” voorgeschoteld. Nu staat de band weer voor de deur met hun dertiende studioalbum Cousin. Dat album verschijnt op 29 september via dBpm Records. Opvallend aan dit album is dat Wilco voor het eerst sinds 2007’s Sky Blue Sky samenwerkt met een externe producer. Die producer is niemand minder dan de getalenteerde Cate Le Bon, die eerder werkte met artiesten als Deerhunter en John Grant.

In de nieuwe single “Evicted”, schittert Wilco met een kenmerkend geluid én sprankelende magie. Het nummer geeft een uniek perspectief weer, waarin de protagonist worstelt om zichzelf te rechtvaardigen te midden van het overweldigend bewijs dat ze buitengesloten zou moeten worden uit iemands hart. De diepe emotionele lading van zelf toegebrachte wonden komt meesterlijk tot uiting in Tweedy’s zang. Cate Le Bon’s invloed als producer is duidelijk hoorbaar, met toevoeging van synthklanken, drummachines en het saxofoonspel van multi-instrumentalist Euan Hinshelwood, die de track een nieuwe dimensie geeft.

Ondanks dat er eerdere geruchten opdoken dat Wilco een artrockalbum zou maken, voelt “Evicted” heel vertrouwd aan met zachte wiegende akoestische gitaarklanken.Jeff Tweedy zingt zoals we van hem gewoon zijn en complexer hoeft dat voor ons niet te worden. Met elk nieuw album en elke verse noot blijft Wilco een verfrissende en betoverende ervaring bieden aan de toegewijde fanbase. De keuze om Cate Le Bon als producer voor Cousin aan boord te nemen, illustreert de bands onbevangenheid en artistieke moed. Als ware muzikale verwanten van de wereld, zoals Jeff Tweedy treffend opmerkt, vervagen de grenzen tussen muzikale genres en de afstand tussen Wilco en hun publiek.

Cousin belooft op 29 september een nieuwe mijlpaal te worden in hun muzikale erfenis en bewijst dat de band nog lang niet uitgespeeld is in het prachtige orkest van het leven.Of we deze “Evicted” al live te horen zullen krijgen, zal 10 augustus blijken in Lokeren waar ze het Europese gedeelte van hun tour op gang trappen tijdens de Lokerse Feesten.

Facebook / Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Wilco - Cousin (★★★★): Ook buiten de vertrouwde paden worden mooie verhalen geschreven

Het is nooit een eenvoudige taak om na zoveel jaren iets nieuws op tafel te brengen, maar met de hulp van de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Wilco - "Cousin"

Tot op de dag van vandaag blijft Wilco een van de meest gerespecteerde indiebands die muzikaal vakmanschap hoog in het vaandel draagt….
InstagramLiveRecensies

Lokerse Feesten 2023 (Festivaldag 7): Niets op aan te merken

Op de zevende dag schiepen de programmatoren van de Lokerse Feesten een uiterst interessante line-up. In Club StuBru kon je onder andere…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.