Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single As Friends Rust – “Final Form”

Met Any Joy heeft As Friends Rust een verzameling van zeven nummers gecreëerd, die hun eerste nieuwe muziek sinds 2020 en hun eerste volledige album sinds 2001 markeert. Een tijdje geleden loste het vijftal met “Positive Mental Platitude” een eerste single om Any Joy aan te kondigen. Er is veel gebeurd de afgelopen twintig jaar, maar de band klonk nog net zoals in de beginjaren. Oorspronkelijk opgericht in de late jaren negentig, heeft As Friends Rust enkele veranderingen doorgemaakt, maar de kernbezetting met zanger Damien Moyal, gitarist Joseph Simmons, gitarist James Glayat en drummer Timothy Kirkpatrick, is nog steeds verantwoordelijk voor deze doordachte, melodische punkmuziek voor het moderne tijdperk. Het album belooft gefocust, confronterend en meeslepend te zijn. Doe daar nog de teksten van zanger Damien Moyal bij die vol betekenis zitten en we mogen ons verwachten aan een klassiek en kwalitatief As Friends Rust-album. Het plaatje werd gemixt door James Paul Wisner in Orlando, Florida en gemasterd door Matthias Lohmöller in Duitsland.

Op “Final Form” stijgen emotionele, geschreeuwde refreinen op boven gelaagde, complexe gitaren die indrukwekkende melodieën creëren. Met zeer herkenbare stem en dito gitaarsound voelt deze single direct heel vertrouwd aan. In de tekst van het nummer, zoals zanger Moyal het verwoordt, gaat het over het besef dat op een dag, zonder enige waarschuwing, je gewoonweg niet meer jong bent. De weg naar de top van die figuurlijke heuvel verloopt langzaam en gestaag. Je bent nauwelijks bewust van het bestaan van een piek en vrijwel onwetend van de naderende daling, die eigenlijk een vrije val is. Na zoveel jaren roekeloos geleefd te hebben, begin je eindelijk de kneepjes van het leven te doorgronden, maar het einde lijkt nu om de hoek te loeren. Het nummer is een soort klaagzang over de kans en absurditeit van dit alles, over vergankelijkheid en de onmogelijke race tegen de tijd.

As Friends Rust laat met “Final Form” zien dat ze hun kracht en relevantie behouden hebben. Ze blijven een opmerkelijke bijdrage leveren aan het punkgenre met hun diepgaande teksten en catchy melodieën. Deze single is een veelbelovende voorbode voor wat nog komen zal en fans zullen ongetwijfeld reikhalzend uitkijken naar de volledige plaat die binnenkort op ons afkomt. Any Joy wordt uitgebracht op 18 augustus via End Hits Records. Op maandag 2 oktober speelt As Friends Rust in Kavka Oudaan.

Facebook / Instagram / Twitter

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

As Friends Rust @ Kavka Oudaan: Reünie van de klas van '98

Dat de tijd vliegt, werd vandaag nogmaals bewezen aan de Oudaan in Antwerpen. De laatste doortocht van As Friends Rust dateerde alweer…
AlbumsRecensies

As Friends Rust - Any Joy (★★★½): Zwervend tussen punk en hardcore

Is het een punkband? Is het een hardcoreband? Neen dat is het niet. As Friends Rust heeft zich steeds begeven in het…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single As Friends Rust - "No Gods, Some Masters"

Met de release van hun langverwachte album Any Joy, dat oorspronkelijk gepland stond voor morgen maar nu is uitgesteld naar 8 september,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.