LiveRecensies

Employed To Serve @ Botanique (Rotonde): Hard roeien met weinig riemen

© CPU – Stijn Verbruggen

Voor wie nog wat metalenergie over had na Graspop, was er woensdag Employed To Serve te zien in de Rotonde van de Brusselse Botanique. De Britse metalcore band verzorgde al meerdere voorprogramma’s van onder andere legendes zoals Gojira, maar probeert het op deze tour alleen. Vorige liveshows toonden potentieel, maar er was zeker nog werk aan de winkel. Met invloeden van Testament en Slipknot waren de eerste albums zeker niet slecht, maar ver van perfect. Met het nieuwste album Conquering werd de sound van Employed To Serve toch bevestigd. Metalcore met een vrouwelijke schreeuwstem en voortstuwende riffs lijkt het recept te worden voor een intiem optreden.

Saint Agnes is de eerste kennismaking met dat recept. Een iets meer punkgerichte band, maar live hard genoeg om de vaste metalfan te bekoren. Met Kitty A Austen krijgen we hier ook al een frontvrouw die duidelijk haar mannetje kan staan. Een korte setlist met daarbij een cover van “Firestarter” van The Prodigy wordt er aan een hels tempo doorgejaagd. De band vertoont veel energie, maar heeft moeite om connectie met het publiek te zoeken. Niet gemakkelijk als de zaal naast een paar fotografen maar gevuld is met een twintigtal fans. Toch heeft de groep veel lef en vooral de drummer slaat er deftig op los. Met de nodige publieksinteractie wordt iedereen die er zin in had opgewarmd, ook al bestaan die maar uit een handvol fans.

Een korte pauze van een kwartiertje is genoeg voor Employed To Serve om hun setup uit te testen. Een unieke ervaring voor de fans die ook eens de andere kant van de medaille willen zien. De lichten gaan uit en de zachte tonen van “Universal Chokehold” dienen als gangmaker van het optreden. De band komt in gepast uniform op en laat er geen gras over groeien. Een korte begroeting wordt al snel opgevolgd door de pompende riff van dit eerste nummer. Met “Eternal Forward Motion” wordt daar direct een van de bekendere nummers aangeregen, wat het kleine publiek kan smaken. Ook al is de zaal amper gevuld, Employed To Serve toont lef en goesting. Vooral Justine Jones schreeuwt moeiteloos de nummers uit haar lichaam, maar ook de rest van band toont waarom de Londense groep door veel artiesten binnen de metalscene getipt wordt.

De band duwt door en na vier nummers wordt een eerste keer een kleine pauze ingelast onder de vorm van wat publieksinteractie. Waar dit bij sommige optredens de vaart uit de set haalt, is het hier welgekomen om de band iets beter te leren kennen. Goed gezien van de groep die op de intieme setting wil inspelen. Met succes, want bij “We Don’t Need You” wordt het refrein stevig meegezongen en zelfs geschreeuwd. De groep geniet ook aanzienlijk van het optreden. Glimlachen bij Jones en diens bandleden zijn tot na de show aanwezig. Employed To Serve toont hoeveel ze gegroeid zijn. Ze nemen zichzelf iets minder serieus en dat loont. Het tweede deel van de setlist volgt snel op elkaar. Op “World Ender” worden de Gojira-fans verwend, terwijl “Dull Ache Behind My Eyes” dan meer de fans van Machine Head zal bekoren. Met woorden van dank voor Saint Agnes wordt “Take Back Control” stevig aan ons gebracht, dat met een simpel maar krachtig refrein gemakkelijk te volgen is.

Daarna volgt hun bekendste nummer van het album Conquering. “Mark Of The Grave” wordt ingeleid door een ludiek moment tussen drummer en gitarist, maar dat kan het publiek niet veel schelen. Ook wordt het personeel van de Botanique uitdrukkelijk bedankt, iets wat altijd fijn is voor het publiek en die maakt dat ook duidelijk met tot nu toe het luidste applaus. Met het drijvende gitaarwerk en vooral de lekkere groove van dit nummer wordt het hoogtepunt van de set bereikt. De strakke gitaarsolo die eindigt in een brutale breakdown betekent dan ook het afscheidspunt van de avond. Met uitgerekend “Party’s Over” wordt dit klein feestje afgewerkt en met een stevige laatste noot keert de band terug backstage.

Had deze groep op enkele dagen eerder in Dessel geweest tijdens Graspop, dan hadden ongetwijfeld heel wat metalfans Employed To Serve opgepikt. Een soloshow is helaas misschien nog net een stapje te ver, maar daar ligt de band niet wakker van. De beperkte aanwezigen hebben gelijk en dat is meer dan genoeg om van een geslaagd optreden te spreken.

Setlist:

Universal Chokehold
Eternal Forward Motion
Beneath It All
Sun Up To Sun Down
We Don’t Need You
Force Fed
World Ender
Dull Ache Behind My Eyes
Owed Zero
Take Back Control
Mark Of The Grave
Party’s Over

Related posts
LiveRecensies

Joy Anonymous @ Botanique (Rotonde): Boiler Room BXL

Twee keer zette Joy Anonymous al voet op Belgische bodem, twee keer was dat in het voorprogramma van Fred again..; een bromance…
LiveRecensies

Glass Beams @ Botanique (Rotonde): The (not so) Masked Singer

Er hangt een zekere mystiek rond Glass Beams. Dit drietal uit Melbourne brengt psychedelische muziek met Indiase invloeden en weet sinds 2021…
LiveRecensies

Jersey @ Botanique (Le Musée): Dansende lampen

Rap, rapper, rapst! Wie een kaartje voor het concert van Jersey in de Botanique wilde bemachtigen moest er heel snel bij zijn….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.