AlbumsFeatured albumsRecensies

ECHT! – Sink-Along (★★★★): Trillende trommelvliezen

De muziek van ECHT! in één woord woord beschrijven is zo goed als onmogelijk, al komt hun bandnaam zelf misschien nog wel het dichtst in de buurt. Bassist Federico, toetsenist Dorian, drummer Martin en gitarist Florian toveren de meest logge beats en vlammende klanken uit hun echte instrumenten, alsof ze uit een losgeslagen computer lijken te komen. Op hun eerste platen Douf en INWANE kon het Brussels based kwartet ons al overtuigen en ook live wordt er vaak geen spaander heel gelaten van de dansvloer. Wanneer je al deze elementen optelt, hoeft het dus niet te verbazen dat we razend benieuwd zijn naar wat de band voor ons in petto heeft op Sink-Along.

Waar we ECHT! in 2019 nog leerden kennen met hun soms wat lichtvoeterige beats, kiezen ze nu voor een rauwere aanpak die ons meeneemt richting de donkere Brusselse steegjes en underground feestjes. Opener “Glide” laat ons meteen binnenglijden in dit universum. Na een trage, dreigende opbouw vallen de zware bassen in die onze trommelvliezen laten trillen en die zullen daar niet mee ophouden voor de laatste noten van Sink-Along gevallen zijn.

De naam van het album is wel lichtjes misleidend want veel meezingen wordt er niet gedaan. Samen meezinken richting een spacey universum om daar te dansen juist des te meer. Daarvoor zorgt onder andere “Cheesecake” dat door de combinatie van knetterende bassen en een onheilspellend orgeltje de zonnigste festivalweide kan omtoveren tot een duistere club. Datzelfde orgeltje horen we ook terug op “Mtwk part 2” dat met z’n trager footwork tempo samen met “Mtwk part 1” deel uitmaakt van een tweeluik dat zowel afzonderlijk als samen een geheel kan vormen.

Wie het liever wat minder duister heeft, krijgt met “Vault-A” ook wat spek voor z’n bek. Het nummer staat bol van de tempowissels en geknutsel met samples waardoor vergelijkingen met Ivy Lab of DJ Rashad nooit ver af zijn. “Bryan Brains” en “Choukes” (weeral zo een lekker gebakje) zorgen dan weer voor het harmonieuze element doorheen het album. Het viertal speelt het klaar om harmonieuze klanken te mengen met elektronische tonen. Dit zorgt er ook voor dat onze trommelvliezen even tot rust kunnen komen.

Die rust kwam op het juiste moment, want met “Ninouzella” worden de limieten van onze oren getest. Het nummer begint nog enigszins rustig, al is een ruig sfeertje op Sink-Along nooit ver weg, maar halverwege deelt het viertal een mokerslag uit. Knetterende klanken laten ons nog maar eens verder zinken in het dreigende, spacey universum dat ECHT! voor de luisteraar heeft gecreëerd. Met “Dawn in Duden” wordt de bodem van deze imaginaire wereld bereikt. Dit doen ze op de manier die ons ondertussen al meer dan een half uur in bedwang houdt, een combinatie van spacey synths, logge bassen en knallende beats waardoor het onmogelijk is om stil op onze stoel te blijven zitten.

Op Sink-Along bewijst ECHT! dat ze het hoge niveau van hun twee vorige platen kunnen aanhouden. De rauwere aanpak dan op hun vorige werk werpt zijn vruchten af aangezien de luisteraar weer in een ander universum wordt meegezogen, zonder dat de vier mannen hun ondertussen gekende stijl uit het oog verliezen. De sounds zijn nog altijd even futuristisch en de bassen klinken nog even hard, al worden we op dit album volledig ondergedompeld in de Brusselse underground.

Wie ECHT! live aan het werk wil zien, heeft hopelijk al tickets voor een uitverkochte avond op Les Nuits Botanique. Daar deelt de band op 5 mei het podium met Kuna Maze en Jean-Paul Groove. Daarnaast staan ze op 26 mei ook nog op Jazz à Liège, op 5 augustus op Campo Solar en op 18 augustus op Lowlands.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek “Cheesecake”, ons favoriete nummer van Sink-Along in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 30 beste Belgische singles van 2023

Nadat we enkele weken terug al de twintig beste Belgische albums aan je voorstelden, wordt het tijd om ook de dertig beste…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Leffingeleuren vervolledigt affiche met o.a. ECHT!, Rendez Vous, Alain Johannes en tal van Belgische talenten

We zitten ondertussen midden in de festivalzomer dus wordt het ook tijd voor de laatste festivals om hun planning volledig op te…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single ECHT! - "Cheesecake"

Dat ECHT! een band is die je in het oog moet houden, maakte het viertal al ettelijke keren duidelijk op binnenlandse en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.