AlbumsRecensies

ECHT! – INWANE (★★★★) : Grimmig grensverleggend

Na een verwachtingsvolle EP Douf brengt de Brusselse groep ECHT! nu debuutalbum INWANE uit. Ze combineren jazz, funk, electro en hiphop met als rode draad dat hun muziek allemaal ‘echt’ is, voortgebracht door conventionele muziekinstrumenten. ECHT! bestaat uit vier mannen: Federico Pecoraro (bas), Dorian Dumont (keyboard), Martin Méreau (drums) en Florent Jeunieaux (gitaar). Hun grote muzikale verscheidenheid wordt nog eens aangevuld door het feit dat de eerste twee respectievelijk uit Italië en Frankrijk komen. De andere twee hebben hun roots in België. Ze brengen hun album uit op het Gentse Sdban Ultra. Met INWANE zetten ze zichzelf op de kaart, terwijl ze de grenzen van de (Belgische) funkjazz verleggen.

Het negen nummers lange album duurt 35 minuten en neemt ons mee doorheen clandestiene steegjes die soms uitmonden in een bruisend Brussels plein. Opener “Permanent” geeft meteen goed de sfeer weer: een duistere, krachtige bas en agressieve, metaalachtige synth worden aangevuld door een complexe drumbeat en zorgen zo voor een grimmige sfeer. Ze zijn duidelijk hier om te blijven.

De hiphop- en trapinvloed is hier al meteen duidelijk en blijft ook aanwezig doorheen heel het album. Dat is natuurlijk geen wonder met Jonwayne en J Dilla als invloeden. Ook kregen ze na hun eerste ep steun van LEFTO, die zelf bekend staat om zijn eclectische sets. Op ECHT! valt ook moeilijk een label te plakken. Een mooi voorbeeld hiervan is het nummer “Champi” waarop we duidelijk de sound van hun ep herkennen. Samples, harmonieuze opbouwen die een chaotische climax onthullen en een brullende elektrische gitaar.

Maar het is niet allemaal donker en kwaad. “Parakeet” is voor ons een van de hoogtepunten op het album. We wanen ons in een jungle van geluiden en sferen. Het voelt meer organisch en herkenbaar nostalgisch aan. Het nummer springt er voor ons uit omdat het juist zo een andere vibe heeft: perfect voor een eindeloze treinrit op zondag. Het is een adempauze die toch weer onheil zoekt in de outro.

Met de release van dit album hebben ze zichzelf als band nog meer ontwikkeld. Allerlei effecten zorgen voor textuur in de nummers die elektronisch aanvoelen, maar toch door mensen werden voortgebracht. Het verbreken en heropbouwen van melodieën stuurt de muziek. Hier merken we duidelijk de invloed van 2020 en de coronacrisis; het duistere en hoopgevend humane gaan hand in hand.

De composities laten telkens een indruk na en doen uitkijken naar wat er op zal volgen. De mannen van ECHT! slagen erin om telkens weer die ene sound naar boven te halen die de nummers spannend houdt. Ze hebben dit album duidelijk goed doordacht en halen alles uit hun instrumentatie. Niet alle tracks zijn even boeiend opgebouwd, maar de innovatieve, futuristische sounds en harde bassen zorgen voor een debuutalbum waar ze trots op mogen zijn. Op 7 oktober 2021 organiseert ECHTEN! een release party in de Brusselse Beursschouwburg.

Instagram

Related posts
InstagramLiveRecensies

BADBADNOTGOOD @ Ancienne Belgique (AB): Zintuigelijke beproeving

BADBADNOTGOOD is een graag geziene gast in ons land. Voor de elfde keer speelden ze in België, maar voor een echte zaalshow…
Nieuwe singles

Nieuwe single Willie J Healey - "Sure Feels Good"

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel druiven de gemiddelde Brit in zijn mond kan vangen? Wel, in de muziekvideo voor de nieuwe…
LiveRecensies

Overmono @ Botanique (Orangerie): Eclectische fans op hun wenken bediend

De gebroeders Overmono, bestaande uit Tom en Ed Russell, maken als collectief misschien nog maar een dikke zes jaar de raves en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.