Features

Tien tips voor Les Nuits Botanique

© CPU – Bert Savels

Het festivaljaar in België wordt traditioneel op gang getrapt door Les Nuits Botanique. Het festival in de botanische tuinen van Brussel kiest altijd het kruim van de Belgische en internationale nieuwe muziek om die in de kijker te zetten doorheen een tijdsperiode van meer dan twee weken. Dit jaar is het festival trouwens aan zijn dertigste editie toe, dat kan tellen. Om je doorheen al die shows ook het bos te laten zien, kozen we tien shows uit die naar onze bescheiden mening wel eens de moeite zouden kunnen zijn. En er is meer: je kan voor een show naar keuze een duoticket winnen (zie onderaan hoe je daar aan kan deelnemen).

27/4 – Bill Callahan x Rozi Plain – Chapiteau

© Hanly Banks Callahan

Een tijd lang ging hij door het artiestenleven onder de naam Smog en varianten daarop, maar sinds 2007, na bijna twintig jaar carrière, besloot hij om als Bill Callahan aan de slag te gaan. Met zijn intrigerende folk maakt de singer-songwriter en gitarist rake statements, en houdt hij je met alle gemak bij hem tot hij er zelf genoeg van heeft. Hoewel de bariton al van ’88 aan het werk is blijft zijn sound interessant om naar te luisteren. Op 27 april krijgt hij het gezelschap van Rozi Plain, een Engelse artieste uit hetzelfde genre. Haar eigenzinnige, eenvoudige stemgeluid is duidelijk terug te horen op haar in januari uitgebrachte album Prize, dat vol staat met haar unieke zang-gitaarsound en dus ook op Les Nuits door de Botanique zal klinken.

29/4 – Coby Sey x Iceboy Violet – Rotonde

Hoewel zijn muziek eigenlijk te breed is om in te delen in hokjes, wagen we toch een poging om jou een idee te geven van wat te verwachten. Neem post-grime, spoken word en gekke melodieën als basisingrediënten en kruid ze met invloeden van dub, experimentele elektronica, jazz en triphop. Zo krijg je min of meer wat Coby Sey in elkaar knutselt. Door The Guardian werd hij gepresenteerd als ‘one to watch’, dus dan weet je dat jou een veelbelovend optreden staat te wachten. Sey is een echte allrounder: als producer, vocalist, multi-instrumentalist en zelfs radiohost is hij van vele markten thuis, en sinds september vorig jaar ook van de albummarkt; toen kwam debuutalbum Conduit uit. Absoluut een ‘one to watch’ dus, ook op 29 april in Brussel.

29/4 – Bota by Night

Na Coby Sey is het aan het zelfgeorganiseerde muziekfestival Bota by Night om Brussel een impressie te geven van de kleinere experimentele elektronicanamen. Vanaf 23 uur kan je als bezoeker in de Orangerie, de Rotonde en het Grand Salon terecht voor de alternatievere beats van onder andere Space Afrika. Deze twee Joshua’s zullen proberen het publiek aan het dansen te krijgen met hun mengeling van techno, dub, ambient, postpunk en triphop. Ook Sagat, een Brusselse dj die al op Horst stond, tekent present. Verder vergezellen Uniiqu3, Eden Samara, Lyzza, Clara!, Ben Bertrand en Carmen Villain het feestje. Yung Singh verzorgt met zijn mix van funk, jungle, drum-‘n-bass, grime en een flinke streep Punjabi-folk de afterparty. Verwacht dus absoluut geen commerciële Tomorrowland-beats; op 29 april is het aan de alt-elektronicascene om zichzelf in de verf te zetten.

30/4 – Lankum – Orangerie

© Sorcha Frances Ryder

Deze folkgroep uit Dublin kende tot 2016 een bestaan als Lynched, naar de achternaam van twee van de vier leden, maar besloot die naam te wijzigen om associaties met het werkwoord lynchen en de toenmalige actualiteit te vermijden. Drie albums van het viertal zagen sindsdien het daglicht, met The Livelong Day als doorbraak en jongste kindje False Lankum, dat nog maar net in de rekken ligt: genoeg materiaal dus om op 30 april mee langs te komen in onze hoofdstad. Bereid je voor op een avond vol avant-gardistische folk en instrumenten als een doedelzak, een tinwhistle en een accordeon.

30/4 – NiNE8 x David Numwami – Rotonde

Altijd iedereen aanwezig in de studio, ongeacht wie er muziek aan het maken is: dat is de werkwijze van het Londense muziekcollectief NiNE8. Wees gerust, het is geen ramp als je nog nooit van hen gehoord hebt; ze zijn nog relatief nieuw in de scene. Leden van het collectief die wel een belletje zouden kunnen doen rinkelen, zijn Biig Piig, Lava La Rue, Bone Slim of Mac Whetha. Tezamen maken ze hiphop, pop en r&b en geven ze de betekenis van ‘moderne muziek’ een nieuwe invulling. Koop je tickets voor dit optreden, dan weet je dat alle inkomsten gelijk verdeeld worden onder alle leden van het NiNE8-collectief.

2/5 – Predatory Void x HIPPOTRAKTOR x Death Engine – Orangerie

© CPU – Matthias Engels

Ook de prille metalband Predatory Void, die nog geen half jaartje bestaat, is aanwezig. Deze naam zal jou waarschijnlijk ook weinig zeggen, maar als we jou vertellen dat de bezetting bestaat uit leden van Amenra, Aborted en Cobra The Impaler zou jouw frank wel al kunnen vallen. De nieuwe ‘metalsupergroep’ speelt later dit jaar een show op Alcatraz Open Air, maar presenteert zijn gloednieuwe album eerst op Les Nuits Botanique; meer bepaald op 2 mei en dus nog geen twee weken na de release. Met onder andere de aanwezigheid van Lennart Bossu en zangeres Lina R., en singles als “*(struggling..)” en “Endless Return to the Kingdom of Sleep” zijn we uiterst benieuwd naar wat de rest van het album in petto heeft. Een ding is zeker: gevoelige zieltjes blijven op 2 mei beter in hun zetel hangen.

2/5 – Oracle Sisters x Judith Kiddo – Rotonde

© Celia Marie

Er waren eens een Deen, een Noord-Ier en een Finse. Nee, we zijn geen moppensite en gaan jou dus gewoon vertellen dat Oracle Sisters een beperkt internationaal indiefolkgezelschap is. Het verhaal begint bij Lewis Lazar en Christopher Willatt, die al sinds hun kinderjaren bevriend zijn, maar elkaar even kwijtspeelden. In 2017 herenigden ze zich in Parijs onder de naam Oracle Sisters en namen ze de Finse Julia Johanson onder hun hoede. Hun liefde voor de stad van de liefde blijkt al op de ep’s Paris I en Paris II, hopelijk kunnen ze ook de Belgische hoofdstad overladen met een berg liefde. Op 7 april komt hun debuutalbum Hydranism uit; ook hier genoeg nieuwe muziek dus om in Brussel te showcasen.

4/5 – La Dispute x Pool Kids x Oceanator – Orangerie

© CPU – Nathan Dobbelaere

Ook La Dispute is dit jaar van de partij, en wel op 4 mei. Vijf vrienden uit Michigan richtten de band op in 2004 en bouwden sindsdien, na enkele positiewisselingen, een mooie muziekcatalogus op. Panorama bekleedt de laatste positie in het albumrijtje, maar toch kiezen de Amerikanen om op Les Nuits hun enthousiast onthaalde, twaalf jaar oude album Wildlife terug naar de oppervlakte te halen. Het album gaat over mensen die een stad bevolken en de kleine en grote tragedies die daarmee gepaard gaan. Een aanrader voor liefhebbers van bands als Thursday en Refused, en evengoed voor fans van Robert Smith-achtige stemmen (maar dan een tikkeltje dramatischer). Met de veertien experimentele rocksongs – met uitschieters naar post-hardcore – op het album kunnen ze een uurtje vullen; een uurtje dat absoluut de moeite waard zal zijn.

5/5 – Courting x Maruja – Rotonde

© Charlie Harris

Tot een jaar geleden was Courting nog een bescheiden naam onder postpunkbands, maar sinds de release van Guitar Music horen ze toch al bij de iets grotere namen. Hun redelijk krankzinnige mix van elektronische chaos, vlammende gitaren en scherpe, maatschappelijke commentaren klinkt dan ook verrassend sterk, zeker in een live setting. Verwacht je dus aan een zweterig potje roepen en tieren met een occasionele moshpit, maar ook zeker aan een viertal vakmannen die op zeer jonge leeftijd al heel straf uit de hoek kunnen komen. Fan van bands als Sports Team en shame? Twijfel dan zeker niet om Courting mee te pikken, want voor je het weet verkopen ze ook grotere zalen in Europa uit.

6/5 – Anna B Savage x deathcrash x Kathryn Joseph – Grand Salon

© Katie Silvester

Waar haar debuutplaat A Common Turn nog vol vragen over van alles en nog wat zat, druipt er van haar recente tweede album, in|FLUX, vooral zelfreflectie. Anna B Savages sound zit vol tristesse, maar ze slaagt erin om het mooi te laten klinken. Haar diepe stem wordt karig begeleidt, waardoor de indie- en folkinstrumentaties eerder bijzaak zijn. Ook deze Londense werd door The Guardian bestempeld als eentje om in het oog te houden, hetgeen wij alvast gaan doen.

 

3671 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single HIPPOTRAKTOR - "Stasis"

HIPPOTRAKTOR werkt sterk aan haar nieuwe album. Het Mechelse kwintet stampt al jaren stevig doorheen het Belgische metallandshap en kwam in 2021…
LiveRecensies

Joy Anonymous @ Botanique (Rotonde): Boiler Room BXL

Twee keer zette Joy Anonymous al voet op Belgische bodem, twee keer was dat in het voorprogramma van Fred again..; een bromance…
LiveRecensies

Glass Beams @ Botanique (Rotonde): The (not so) Masked Singer

Er hangt een zekere mystiek rond Glass Beams. Dit drietal uit Melbourne brengt psychedelische muziek met Indiase invloeden en weet sinds 2021…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.