LiveRecensies

Nova Twins @ Botanique (Orangerie): Urgente vechtersbazen

© CPU – Nathan Dobbelaere (archief)

Zou Nova Twins het woord ‘rust’ in hun woordenboek hebben staan? Wij hebben er althans onze twijfels over! Het powerduo uit het Zuidoosten van Londen is namelijk al een goed jaar haast onafgebroken op de baan om hun nieuw album Supernova voor te stellen. Van Vorst Nationaal als voorprogramma van Yungblud, festivals als Pukkelpop en Lowlands tot uitverkochte zalen in de Verenigde Staten en Australië; waar de twee ook komen laten ze een sterke indruk achter. Vraag dat maar aan Tom Morello, die Nova Twins laatst nog roemrijk loofde en hen omschreef als een van de coolste bands van het moment. In de rockmuziek met grime-invloeden van Nova Twins zit dus een zekere urgentie en relevatie, en dat is op een bepaalde manier zeer verfrissend in een genre dat nog steeds voor een groot deel een witte mannenbastion is. Tijdens hun optreden in de Brusselse Botanique gooiden ze alles wat we al dachten te weten overboord en speelden ze gewoonweg een ijzersterke show.

Master Peace had nog maar net een eigen tour door het Verenigd Koninkrijk opzitten en als voorprogramma kreeg de Britse artiest de kans om zich voor het eerst voor een buitenlands publiek te bewijzen. Alleen jammer dat hij zijn dj en gitarist voorop stuurde om eerst een paar plaatjes op de zaal af te vuren. Van het halfuur bleef dan ook weinig over voor hemzelf om zijn kunnen te laten horen. Dat hij ook nog eens heel wat energie en interactie vroeg van het publiek was net iets te veel van het goede, maar dat hij goede nummers heeft staat buiten kijf. “Achilles Heel” is bijvoorbeeld een uiterst catchy nummer met potentieel om een gigantische meezinger te worden. Bij “Overdrive” liet zijn stem het jammer genoeg een beetje afweten, al maakte hij dat met het energieke “Veronica” wel gauw goed. Overbodig was de “Song 2” cover van Blur, maar we snappen de intenties om het publiek aan je kant te scharen. Bij zijn laatste nummer “Get Naughty” vroeg hij het publiek nog om een sitdown en wonderwel sloeg hij in dat opzet. Het was een chaotisch setje, maar wel eentje waar we door geëntertaind werden.

Dat ze bij Nova Twins intussen weten hoe ze een concert in elkaar moeten steken, werd meteen duidelijk bij opener “Fire & Ice”. Waar het nummer wat gemoffeld is op hun album en daardoor weinig in het oog springt, kreeg het in de set een prominentere plek toebedeeld. Dat het een iets ander arrangement kreeg, hielp daar voor een groot stuk bij. De vlam zat zo al in de eerste minuten in de pan en daar ging Nova Twins lustig op door. Een van hun bekendere nummers “Cleopatra” werd vervolgens potig gespeeld en kreeg dankzij de ruigheid al wat meer los in de zaal. Toch hield het publiek zich aanvankelijk redelijk bedeesd en ingetogen, iets waar Nova Twins met graagte verandering in bracht.

Op het podium doen de twee beroep op een extra drummer genaamd Tim Nurgent. Zijn bijdrage was gisteren minimaal, maar desondanks best aardig. De schijnwerpers stonden dan ook volledig gericht op Amy Love en Georgia South. Beiden beschikken immers over een zeer sterke podiumprésence die haast moeiteloos de zaal vulde. In haar bindteksten hield Love het desondanks zeer kort en bondig. Zo vertelde ze ons voor “Wave”, dat overigens een zeer sterk einde kende, over de begindagen van de band. Bij het daaropvolgende “Puzzles” had ze het dan weer over hun gezamenlijke voorliefde voor hiphop, wat ook in de solide live versie duidelijk werd. De eerste pit van de avond was een feit en Love en South gingen letterlijk all in op hun gitaren.

Terwijl Love hoge ogen schopte met haar voortreffelijke zang, fascineerde South ons met haar puike basspel gedurende het gehele optreden. De effectpedalen werden bij elk nummer gretig gebruikt en gaven zo de nummers een potig en vooral ruw karakter. Op fouten konden we Georgia South niet betrappen, ook niet tijdens het sterk gespeelde “Taxi”. We kregen van het nummer een beetje Rage Against The Machine-vibes en dan vooral op vlak van die intense energie. Dat straalde af op de Orangerie, die alsmaar meer losser en uitbundiger werden. Op verzoek van Love kreeg de band twee crowdsurfers gedurende “Losing Sleep”, al bleek dat vooral het startschot te zijn van een fulminant schot.

Concerten van Nova Twins zijn safe spaces voor iedereen. Dat maakten ze enerzijds duidelijk met een paar affiches aan de ingang, maar ook tijdens de set zelf. ‘We don’t discriminate’ zeiden de twee voor “Bullet” alvorens zelf als een kogel door de kerk te gaan. Niets bleef meer heel en daarom was “A Dark Place for Somewhere” een ietwat vreemde eend in de bijt op die plaats in de set. Het mysterieuze eerste deel van het nummer deed wat denken aan fka twigs en je voelde de honger naar energie in de zaal stijgen. Dat voelden ze daar op het podium ook en zo kreeg “A Dark Place for Somewhere” alsnog een furieus einde.

De reguliere set zat erop, maar de drie keerden uiteraard nog even terug naar het met planten gedecoreerde podium. Het vuur was meteen weer aan eenmaal de eerste noten van “Antagonist” waren ingezet en de pit in de zaal werd gauw een tikkeltje ruiger. Daarna volgde met “Undertaker” nog een zeer sterk en bombastisch nummer dat weinig aan de verbeelding over liet, maar de lont stak finaal pas echt in het kruit bij het aanbreken van “Chose Your Fighter”. Een bescheiden circlepit luidde de gekke taferelen in die zouden volgen. Zowel Love, als South sprongen het publiek in, inclusief basgitaar, en werden letterlijk als figuurlijk op handen gedragen. Het venijn zat goed verdeeld over de gehele set, maar toch vooral helemaal op het einde.

Het is leuk om te zien hoezeer een groep op korte tijd zo hard kan evolueren en groeien tot hetgeen ze nu representeren. Aan geloofwaardigheid, intensiteit en gretigheid ontbrak het hen gisteren op geen enkel moment en daarmee kregen ze de Botanique aardig los. Vooral op het einde werd dat duidelijk dankzij de stevige pits en zweetparels die over de gezichten van de mensen in het publiek druppelden. Met een gelijkaardige set op Rock Werchter breekt Nova Twins met gemak The Slope af en daar zullen we met veel plezier een steentje aan bijdragen in de menigte.

Op zondag 2 juli staat Nova Twins op Rock Werchter.

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

Fire & Ice
Cleopatra
Toolbox
Wave
Puzzles
Sleep Paralysis
Taxi
K.M.B.
Losing Sleep
Bullet
A Dark Place for Somewhere Beautiful

Antagonist
Undertaker
Chose Your Fighter

1812 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
LiveRecensies

Xiu Xiu @ Botanique (Rotonde): Discografiedwarsdoorsnede

Jamie Stewart is immer verrassend. Wat begon als soloproject groeide al snel uit tot het hyperproductieve Xiu Xiu. Voortdurend veranderde de bezetting,…
LiveRecensies

Wednesday @ Botanique (Witloof Bar): Op zijn zondags

Wednesday die een show speelt op een woensdag, sommige moppen schrijven zichzelf. De band uit Asheville is nog maar sinds 2018 bezig,…
LiveRecensies

Blondshell @ Botanique (Witloof Bar): Sterk visitekaartje

Opgroeien met een chaotisch gezin en New York op de achtergrond, zorgden ervoor dat een jonge Sabrina Teitelbaum troost zocht in muziek….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.